» » » Як витягнути машину?

Як витягнути машину?

Як витягнути машину?
Як витягнути машину?

Як відомо, шина автомобіля втрачає зчіпні властивості з поверхнею дороги тому, що в канавки протектора забивається сніг або бруд, а під колесом знаходиться слизька або сипуча поверхню. Як наслідок, автомобіль потрапляє в пастку, з якої його доводиться витягувати. Давайте розглянемо, як витягують машини з різних дорожніх умов.

Як витягнути автомобіль зі снігу

Кожен автомобіліст знає, що зимова гума володіє не тільки "зубасті" протектором шини, але і спеціальним складом, що не дає замерзнути колесу при температурах нижче +7 градусів. Це означає, гума збереже свої еластичні властивості для кращого зацепа на льоду або щільному шарі снігу. Чим більше пухкий і глибокий сніг, тим більш рельєфною повинна бути покришка. Але якщо ви застрягли з необережності в пухкому снігу, і ваш автомобіль був взутий в звичайну зимову гуму - головне не панікувати. Перш за все, потрібно припинити намагатися підвищувати обороти мотора, давлячи відчайдушно на газ. Якщо колесо прослизає, то плавить під собою сніг, перетворюючи його на морозі в лід. І тоді вас зможе врятувати тільки бульдозер. Якщо ви пам`ятаєте основні вимоги до оснащення автомобіля з курсів з безпеки, то напевно запаслися невеликий лопатою для того, щоб розкопати місце під провідними колесами, в якому витягнути машинузастрягла машина, і вирівняти поверхню. Найдалекоглядніші водії возять взимку в багажнику так звані траки - стрічки з довгими шипами і твердою поверхнею, які підкладаються під колесо, що буксує. Якщо таких не знайшлося у вашому інвентарі, спробуйте наламати різних гілок з найближчих дерев. Також для цієї мети відмінно підійдуть камені, які можуть бути неподалік. На худий кінець, ваша одяг теж може стати в нагоді. Після того, як імпровізована колія буде готова, заводите двигун і не поспішаючи, на зниженій передачі, вибирайтеся зі снігової пастки. Не зайвим в даній ситуації буде прийом розгойдування машини. Включаючи поперемінно задню і першу передачі, ви збільшуєте амплітуду для розвитку інерції автомобіля. Після того, як відчули, що автомобіль почав успішно вибиратися зі снігової ями, плавно збільшуйте оберти двигуна і, не зменшуючи темп, вибирайтеся на тверду поверхню, яку ви заздалегідь пригледіли, коли збирали гілки. Фахівці рекомендують також знизити тиск в шині на 0.5-0.7 атмосфери для збільшення плями контакту колеса з поверхнею.

Як витягнути машину з грязі



Багато рекомендацій про те, як витягують машин зі снігу, стануть в нагоді і для тих, хто застряг в багнюці або піску. Важливі відмінності полягають в тому, що рухаючись по дорозі, водій заздалегідь зможе розпізнати брудну або пухку колію і триматися від неї подалі, направляючи колеса між коліями. Застрягши в багнюці, також не намагайтеся витягнути машинузбільшувати обороти мотора - слизька глиниста бруд, забиваючись в канавки протектора, знижує зчіпні властивості покришки. Незайвим буде рішення трохи почекати і дати можливість бруду висохнути на ваших колесах. В такому випадку ви створите природну тверду структуру між колесом і глинистої колією. Вибираючись на другій передачі, повертайте кермо на невеликі кути, даючи колесам зачепитися за тверду поверхню. Якщо в багажнику вашого автомобіля виявився трос і товстий металевий прут, типу брухту, ви можете використовувати один нехитрий прийом під назвою «Важіль Архімеда». Сенс в тому, що простягаючи трос між своїм автомобілем і найближчим деревом, ви створюєте посередині троса петлю, в яку вставляєте, наприклад «балонний ключ» і обертає цей ключ навколо брухту, глибоко закопаного в тверду землю, намотуючи трос на товстий прут з двох сторін , витягаючи автомобіль з глиняного ями.

Як витягнути машину з ями



Якщо провідна вісь вашого автомобіля виявилася в ямі, скористайтеся домкратом, попередньо встановивши під нього тверду дошку або цегла, щоб він не провалився в витягнути машинум`який грунт під тиском ваги машини. Для підстраховки можна підкласти під днище запаску. Після того, як колеса виявилися над ямою, засипте її камінням, гілками або іншими доступними твердими предметами. Так ви зможете вдало витягнути автомобіль з непередбаченої пастки і продовжити свою подорож.

Колесо і сили

Колесо автомобіля знаходиться в епіцентрі взаємодії багатьох сил. Перш за все, сила тяги або крутний момент, який передається колесу від двигуна через трансмісію. А також сила тертя в зоні контакту покришки і поверхні, сила гальмування, і інші бічні сили, що виникають при рулении. Рельєфна поверхня протектора шини дає можливість колесу краще чіплятися за поверхню і ефективно виводити воду, бруд або сніг з плями контакту для кращого зчеплення з дорогою. Крім того, сила тяжіння тисне на провідну вісь, а крутний момент двигуна закопує вашого залізного коня ще глибше.

Озбройтеся даними знаннями про поведінку автомобіля, а також використовуйте ці прості прийоми в складній ситуації, і виникла неприємність на дорозі обернеться для вас забавним пригодою, з якого ви вийдете справжнім переможцем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!