» » » Як одному прокачати гальма?

Як одному прокачати гальма?

Як одному прокачати гальма?

Прокачування гідравліки гальмівної системи автомобіля повинна проводитися планово, при заміні масла, і після кожних робіт з гальмівною системою: будь то тюнінг, ремонт або заміна витратних матеріалів. Зазвичай гальма прокачують в автосервісах, тому що це проста і недорога послуга, а бруднитися в гальмівній рідині не хочеться нікому. Але якщо вам подобається обслуговувати свій автомобіль самостійно, або їхати в автосервіс просто немає можливості - прокачати гальма можна і самостійно, про що ми вже писали тут. Але не завжди поблизу є товариш готовий допомогти, і тоді доводиться справлятися самому. Нижче наведено два способи, як одному прокачати гальма.

спосіб перший

підготовка

Для першого способу вам потрібно наступне:

  • ємність для зливу старої гальмівної рідини (підійде півлітрова пляшка або банку)
  • шланг відповідного до штуцера прокачування діаметра
  • чиста ганчірка для очищення штуцерів
  • посібник з експлуатації автомобіля
  • нова гальмівна рідина з запасом
  • WD-40 (на випадок якщо штуцери прокачування гальм закисли)
  • ключ для прокачування гальм або звичайний ріжковий ключ для відкручування штуцерів (спеціальний ключ для штуцерів збереже межі при тугому ході штуцера)

А замість помічника потрібно буде знайти надійний упор для педалі гальма. Підійде будь-поліно, або протиугінний блокіратор керма. Блокіратор можна вставити між педаллю гальма і водійським сидінням.

прокачування

Пошукайте схему прокачування гальм для вашого автомобіля в керівництві по експлуатації. Якщо схема або керівництво відсутнє, дотримуйтеся стандартного порядку прокачування гальмівних каналів: починаючи з далекого колеса від головного гальмівного циліндра (ГТЦ). Зазвичай далеке - праве заднє, відповідно порядок буде наступним: праве заднє, ліве заднє, праве переднє, ліве переднє.

  1. Наповніть бачок ГТЦ нової гальмівною рідиною до відмітки і щільно закрийте його кришкою.
  2. Перевірте, чи всі штуцери вільно откручиваются. Якщо немає - змочіть закислі штуцери WD-40 і почекайте, поки вони не откіснут.
  3. Очистіть штуцери від забруднень чистою ганчіркою.
  4. Одягніть шланг на перший, дальній від ГТЦ штуцер одним кінцем, другий опустіть в підготовлену для зливу ємність.
  5. Кілька разів натисніть на педаль гальма, вичавіть її в підлогу і зафіксуйте розпіркою: так ви створите в гідравлічному контурі гальмівної системи підвищений тиск, який видавить через штуцер стару гальмівну рідину разом з повітрям.
  6. Відкрутіть штуцер, щоб з системи в ємність стала витікати стара гальмівна рідина з бульбашками. Дочекайтеся виходу всіх бульбашок повітря з каналу.
  7. Коли почне текти рідина без бульбашок, закрутіть штуцер.
  8. Повторіть попередні маніпуляції з трьома залишилися штуцерами в зазначеному порядку. Якщо гальмівна рідина перестає текти через штуцер - значить в системі впав тиск. У цьому випадку потрібно закрутити штуцер і натиснути на педаль гальма ще кілька разів, так само закріпивши її після цього розпіркою.


Під час заповнення не забувайте стежити за рівнем гальмівної рідини в бачку головного гальмівного циліндра і тримати його наповненим. Якщо бачок спорожніє, при натисненні педалі гальма в систему зможе потрапити повітря.

спосіб другий

підготовка

Вам знадобиться:

  • кришка бачка зчеплення з гумовою прокладкою (можна купити в магазині автозапчастин)
  • вентиль від безкамерної покришки без ніпеля (сосок)
  • герметик
  • шланг відповідного до вентиля діаметра
  • шланг відповідного до штуцера прокачування діаметра для зливу
  • нова гальмівна рідина з запасом
  • посібник з експлуатації автомобіля
  • чиста ганчірка для очищення штуцерів
  • ємність для зливу старої гальмівної рідини
  • WD-40
  • ключ для прокачування гальм або звичайний ріжковий ключ для відкручування штуцерів
  • накачана до 2-х атмосфер запаска або компресор для нагнітання в бачок ГТЦ повітря


На відміну від попереднього способу, підвищений тиск в системі створюється не шляхом натискання на педаль гальма, а шляхом нагнітання повітря в бачок головного гальмівного циліндра. Для закачування повітря вам доведеться зробити спеціальну кришку для бачка.

  1. Висвердлите в купленій кришці бачка зчеплення дірку діаметром ~ 11-12 мм.
  2. Вставте в дірку вентиль від безкамерної покришки і закріпіть його на кришці герметиком.
  3. Дайте герметику застигнути.
  4. Одягніть один кінець шланга на вентиль.

прокачування

Пошукайте схему прокачування гальм для вашого автомобіля в керівництві по експлуатації. Якщо схема або керівництво відсутнє, дотримуйтеся стандартного порядку прокачування гальмівних каналів: починаючи з далекого колеса від головного гальмівного циліндра (ГТЦ). Зазвичай далеке - праве заднє, відповідно порядок буде наступним: праве заднє, ліве заднє, праве переднє, ліве переднє.

  1. Наповніть бачок ГТЦ нової гальмівною рідиною до рівня і щільно закрийте його кришкою зі шлангом.
  2. Вільний кінець шланга надіньте на ніпель запаски і перетягніть дротом, щоб він не труїв повітря / з`єднайте з компресором.
  3. Перевірте, чи всі штуцери вільно откручіваются.Еслі немає - змочіть закислі штуцери WD-40 і почекайте, поки вони не откіснут.
  4. Одягніть шланг для зливу на перший, дальній від ГТЦ штуцер одним кінцем, другий опустіть в підготовлену для зливу ємність.
  5. Відв`яжіть дріт і розправте шланг, щоб повітря з покришки почав надходити в бачок ГТЦ / включите компресор (необхідний тиск від півтора до двох атмосфер).
  6. Відкрутіть штуцер, щоб з системи в ємність стала витікати стара гальмівна рідина з бульбашками.
  7. Коли почне текти рідина без бульбашок, закрутіть штуцер.
  8. Перекрийте тиск повітря в бачок ГТЦ
  9. Повторіть попередні маніпуляції з трьома залишилися штуцерами в зазначеному порядку.

Як і при першому способі, важливо стежити за рівнем гальмівної рідини в бачку головного гальмівного циліндра і, при необхідності, підливати нову.

Обидва ці способи підходять не тільки для прокачування (виведення повітря з гальмівної системи), але і для промивання контуру гальмівної системи і повної заміни старої гальмівної рідини на нову. Щоб замінити в системі рідина, при прокачуванні і зливі старої рідини дочекайтеся, поки з кожного штуцера НЕ потече нова, чиста рідина. Нову рідина можна відрізнити за кольором і консистенції.

Нагадуємо, що якщо після прокачування системи педаль гальма все-одно дає "м`який" хід, то це привід для діагностики гальмівної системи. Причиною такої поведінки педалі може служити знос колодок або дисків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!