» » » Як продовжити життя холодильника на 5 - 7 років?

Як продовжити життя холодильника на 5 - 7 років?

Як продовжити життя холодильника на 5 - 7 років?

Купуючи новий холодильний агрегат, кожен покупець отримує в стандартній його комплектації керівництво по використанню. У ньому часто описуються поширені неполадки і способи їх усунення, публікується детальна інформація про пристрій і його функціях. В інструкції також наводяться основні правила експлуатації холодильника, проте читають і вже тим більше виконують їх далеко не всі. Тим часом, ці нехитрі рекомендації дозволяють уникнути безлічі поломок і значно продовжити робочий ресурс агрегату.

Правила експлуатації холодильника

холодильникВідповідаючи на питання, як продовжити термін служби холодильника, ми почнемо з елементарного - основних правил його монтажу. Купуючи новий агрегат і встановлюючи його у себе вдома, просто необхідно дотримуватися таких вимог:

  • ставити пристрій на ідеально рівну поверхню. Багато споживачів ігнорують це правила, вважаючи, що використання будівельного рівня - це непотрібні надмірності. Тим часом, навіть найменші нерівності підлоги можуть стати причиною вібрації холодильника в процесі роботи компресора. Вона, в свою чергу, призводить і до гучної роботі, і до поступового зносу кріплень мотора, і у інших неприємностей;
  • вибирати місце для монтажу якнайдалі від радіаторів опалення, газових або електричних плит, інших джерел тепла. В іншому випадку агрегат буде постійно піддаватися підвищеним навантаженням, частіше включатися і вимикатися, що призведе до зменшення терміну його експлуатації;
  • не ставити холодильник впритул до стіни або кухонних меблів. Принцип роботи пристрою заснований на постійному відведення тепла назовні через конденсатор. При відсутності нормальної циркуляції повітря знову ж виникне підвищене навантаження на мотор-компресор, який з часом просто згорить через перегрів;
  • не встановлювати агрегат в неопалюваних приміщеннях. Якщо обійтися без цього неможливо, потрібно вжити всіх можливих заходів для утеплення пристрою. Деякі сучасні моделі холодильників взагалі відмовляються працювати, якщо температура повітря в кухні або передпокої опускається нижче +8 градусів. Це негативно позначиться на якості зберігання ваших продуктів;
  • обов`язково використовувати для підключення розетку із заземленням, яка допоможе звести до мінімуму будь-які збої в роботі холодильного агрегату.

Своєчасне обслуговування, що дозволяє продовжити життя холодильника

холодильникЯк користуватися холодильником, щоб виключити його поломку в найближчі 10-15 років? Крім правильної установки, вам також слід організувати його належним чином обслуговувати. Пристрої, що використовуються ще при СРСР, потрібно було хоча б раз на тиждень розморожувати, щоб видаляти шар льоду на задній і бічних стінках.

Сучасні агрегати не вимагають настільки частого сервісу. Досить здійснювати їх відтавання як мінімум 1 раз протягом року. Це стосується і моделей з новомодної системою No Frost - розморожування дозволить, по-перше, видалити всю зайву вологу, а по-друге, позбутися від неприємних запахів.



В процесі обслуговування ні в якому разі не намагайтеся сколювати лід будь-якими гострими предметами. Навряд чи такий підхід дозволить виграти багато часу, але пошкодження системи, витік фреону і цілком передбачуваний вихід агрегату з ладу вам гарантовані. Краще почекайте, поки сніг і лід не розтануть самі.

До першочергових заходів з обслуговування пристрою відноситься також своєчасне усунення навіть самих дрібних неполадок. Ви впевнені, що пошкоджений гумовий ущільнювач дверцят ніяк не вплине на працездатність агрегату? Змушені вас розчарувати, так як через щілини, що стрімко випаровується холодне повітря, а в камеру просочується тепло. Тому мотор-компресор запускається набагато частіше і швидше зношується.



На жаль, є випадки, коли навіть дбайлива експлуатація не врятує ваш холодильник від поломки. Вам знадобиться ремонт холодильників в сервісному центрі, якщо в ньому є браковані деталі або він піддався природного зносу від довгих років служби. У більшості випадків ремонт обходиться недорого, тому немає необхідності купувати новий агрегат.

Що не можна зберігати в холодильнику

холодильникЩо можна і що не можна зберігати в холодильнику? Ми не будемо в якості відповіді на це питання наводити якісь списки. Згадаємо лише про те, що всі рідкі продукти харчування потрібно зберігати виключно в закритому посуді. Також необхідно загортати в спеціальну вакуумну плівку фрукти і овочі.

Все це не тільки допоможе довше зберегти свіжість їжі, але і зменшити кількість вологи в морозильній чи холодильній камері. А адже саме вона часто є причиною появи іржі на металевих деталях, швидкого їх виходу з ладу і дорогого ремонту.

Можна порадити також грамотно розставляти каструлі і сковорідки, залишаючи між ними невелика відстань. Такий підхід ніяк не впливає на тривалість роботи агрегату, але позбавляє користувача від зайвого шуму, спричиненого вібрацією посуду.

Яка температура повинна бути в холодильнику

Сучасні моделі пристроїв дають можливість регулювати температуру в камерах в досить широкому діапазоні - від 6 до 25 градусів нижче нуля. Але далеко не завжди використання крайніх значень є хорошим вибором. Якою має бути температура в холодильнику? Найчастіше це залежить від особливостей тих продуктів харчування, які ви маєте намір зберігати. Однак оптимальний варіант - приблизно -18 в морозилці і близько нуля - в холодильній камері. Дані параметри дозволяють, по-перше, тривалий час зберегти свіжість їжі і не переморозіть її, а по-друге, виключити сильне підвищення навантаження на мотор-компресор.

Всі перераховані вище правила реально допомагають продовжити життя будь-якого холодильного агрегату. Головне щоб вони увійшли в звичку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!