» » » Як доглядати за хом'яком?

Як доглядати за хом'яком?

Як доглядати за хом`яком?
Як доглядати за хом`яком?

Хто в дитинстві не хотів завести собі додому милого і пухнастого хом`ячка? Багато так і робили, але довго, хом`ячки не проживали. Скажете чому? А відповідь дуже проста, насправді, хом`яки вимагає особливого догляду. Отже, кілька порад про те як доглядати за вашим вихованцем.

Як правильно доглядати за хом`яком?

Перше, що потрібно засвоїти це те, що хом`як - тварина одиночне, тобто хом`яки ні з ким не люблять ділити клітку. Тому кожен хом`як повинен бути в окремій клітці. В іншому випадку хом`яки можуть покалічити або загризти один одного. Хом`яки бувають різних порід, в основному вони мають золотистий раскрас, але зустрічаються і інші відтінки (в основному це хом`яки, виведені в неволі). А також існують "ангорские" хом`яки, їх ще називають сирійськими, як правило мають довгу шерсть. Дуже поширена різновид джунгарских (карликових) хом`яків, деякі їх називають сунгурікамі. Дані хом`яки в два рази менше ніж їх сирійські побратими і дуже не люблять сидіти на руках у людини. Ну і найменший вид - це хом`яки Роборовского, вони мають білі брови, а також відрізняються від інших тим, що можуть жити в групах. Ці хом`яки дуже люблять копатися в землі. Як правильно доглядати за джунгарських і сирійським хом`яками, а також як доглядати за новонародженими хом`яками? Всі ці види є нічними тваринами, тому не намагайтеся розбудити їх днем, так як хом`як може вас вкусити. В середньому хом`яки живуть близько двох-трьох років, в залежності від умов. Щоб забезпечити своєму хом`яка щасливе життя, потрібно забезпечити його затишним будинком, а точніше кліткою. Як вибрати клітку? Клітка повинна бути певних розмірів, мінімальний розмір клітини 50 на 30 сантиметрів, а краще 100 сантиметрів. А також в клітці повинні бути горизонтальні прути, хом`яка буде зручніше дертися по ним. Подбайте про те, щоб в клітці були:

  • поїлка для хом`яків
  • колесо для бігу (бажано з суцільною поверхнею, щоб уникнути переломів лапок у хом`ячка)
  • дві миски, одна для сухого, а друга для свіжого корму
  • мінеральний або, так званий, крейдяний камінь, для того щоб хом`яки могли точити зуби і підтримувати в організмі мінеральний баланс
  • папір і м`яке сіно, для того щоб хом`як зміг облаштувати своє житло (ні в якому разі не кладіть у клітку вату або тканину, щоб лапки хом`яка не заплуталися в нитках)
  • тирса або деревні гранули, а також кукурудзяний наповнювач (не використовуйте газети, так як вони просякнуті отруйної друкарською фарбою)


Клітку краще розташувати в місці з хорошою вентиляцією, але подалі від протягів і різних обігрівальних приладів. Якщо у вас вдома є ще тварини, постарайтеся обмежити їх контакт з вашими хом`яками. Запам`ятайте ще кілька аспектів. Як правильно доглядати за хом`яком? Ні в якому разі не купайте хом`яка в воді! Краще встановіть в клітці спеціальну купальню.



Не рекомендується відпускати гуляти хом`яка по квартирі. Найкраще зробити спеціальний куточок з різними іграшками. Намагайтеся не виносити хом`яка на вулицю, щоб не втратити, упустити або застудити його. Не чистіть клітку частіше разу на тиждень, так як хом`яки не люблять коли після чищення в клітці пропадає їх запах.

В організмі хом`яка практично всі процеси протікають в рази швидше, ніж у людини, в тому числі і хвороби. Саме тому, якщо ви починаєте помічати будь-які ознаки хвороби у вашого хом`яка, вам потрібно терміново показати його ветеринару! Ще перед покупкою хом`яка дізнайтеся, де знаходиться ветеринарна клініка, лікує хом`яків, в вашому місті. Не варто плутати з хворобою спеціальні залози (дві темні точки) на спині у сирійських хом`яків, це спеціальні залози, за допомогою яких хом`яки мітять територію. У карликових хом`яків, ті ж самі залози знаходяться на животі. У хом`яків поширені переломи лап. Якщо ви помітили у свого вихованця перелом, вам потрібно прибрати з клітки бігове колесо, сходи і т.д. В іншому випадку хом`як буде бігати і тільки посилить проблему. Якщо перелом закритий, то кістка незабаром зростеться сама, при відкритому перелом е покажіть хом`ячка ветеринара.

Бережіть вашого хом`ячка, і він проживе довге і щасливе життя. Якщо ви хочете дізнатися, чим годувати хом`яка, пройдіть по цьому посиланню: чим годувати хом`яка.

А також щоб дізнатися, як доглядати за хом`яком, подивіться відео до цієї статті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!