» » » Які є залежності?

Які є залежності?

Які є залежності?

Сучасний світ характеризується величезною кількістю спокус. І це не тільки алкоголь і наркотики, але також і інші фатальні захоплення, від яких людина отримує тимчасове насолоду. На перший погляд, невинне захоплення дуже швидко може перерости в залежність, а іноді навіть і в хвороба.

Про залежність

Поняття «залежність» досить нове, воно відноситься до сфери інтересів, що вивчаються такими науками, як психологія і психіатрія, і позначає нездатність людини обходитися без бажаного об`єкта або суб`єкта. Залежність повністю займає думки, емоції, поведінку людини і орієнтує його тільки на предмет жадання.

Але розбираючись в тому, які є залежності, необхідно пам`ятати, що залежність може бути здоровою, нормальної і болючою, з якої не можна миритися. До нормальним залежностям відноситься залежність кожної людини від свіжого повітря, чистої води і здорової їжі. Також людина залежить від середовища, яке його оточує: це не тільки рідні та близькі, але також і політична і економічна ситуації в країні, віра в Бога і матеріальне становище. Все це формує життя людини, без цього він не може обходитися.

Хвороблива залежність - це зовсім інший вид прихильності, від якої необхідно позбутися. Хвороблива залежність руйнує людину, погіршує її фізичний, моральний і духовний здоров`я.

види залежностей



У сучасному світі існують різні види залежності. Сьогодні прийнято говорити про алкогольну, наркотичну залежність, залежно від сигарет, а також про більш нових видах - комп`ютерної залежності, ігроманії, сексуальної залежності, залежності від їжі, а також багато інших видів залежності.

Алко-, нарко- та табакозависимость

Це одні з найбільш старих видів залежностей, так як алкоголь і тютюн існують досить давно. Можна сказати, що курці часто себе не вважають залежними, а залежність від тютюну не вважають хворобою. Що стосується алкоголю, тут ситуація трохи інша. Культура споживання алкоголю слов`янськими народами відрізняється від європейської манери споживання, і випити чарку горілки за вечерею у нас не вважається чимось жахливим. Хоча щоденне споживання алкоголю, незважаючи на дози, вже є залежністю.



Причиною виникнення таких видів залежностей може бути в деякій мірі мода: у підлітків іноді вважається «круто» бути кращим, а телеканали посилено рекламують горілку, яку споживають виключно успішні люди. Також причиною того, що людина починає вживати наркотики або алкоголь, можуть бути сімейні проблеми, нерозуміння в колі родичів або однолітків, іноді проблеми (найчастіше надумані) з зовнішнім виглядом.

Комп`ютерна залежність

Розглядаючи, які бувають залежності, не можна залишати поза увагою один з найновіших її видів - комп`ютерну залежність. Вона з`явилася разом з широким розповсюдженням комп`ютерних технологій, коли цей вид техніки став доступним для всіх. Різновидом комп`ютерної залежності є залежність від комп`ютерних ігор і найновіший вид - залежність від Інтернету і соціальних мереж. Така залежність забирає майже весь час людини, обриває його «живі зв`язки» і практично повністю виштовхує на узбіччя реальної соціального життя. Цим видом залежності страждають, в першу чергу, діти і підлітки, які ще не вміють регулювати свій режим дня, а також молоді люди. Старшому поколінню цей вид залежності не такий страшний.

їжа

Також існує залежність від їжі. Проблема полягає в тому, що людина не отримує повного насичення від їжі і здається, що організм ще голодний. Особливо цим страждають жінки. Причини виникнення різні, але найчастіше «заїдають» любовні проблеми, а також нестабільне психічний стан: постійний страх, тривогу, гнів. Протилежна залежність - анорексія. Це коли людина не може зупинитися в своєму бажанні схуднути і доводить організм до хворобливого виснаження.

Про кохання

Детальніше про те, яка існує залежність ще, може розповісти психологія. Сучасні психологи виділяють любовну залежність, коли людина повністю залежить від своєї половинки. Прикладом може бути сім`я, де жінка, незважаючи на постійні зради чоловіка, не йде з сім`ї, так як вважає, що без нього не проживе.

У цьому розділі можна також розглянути і сексуальну залежність (нимфоманию), коли людина відчуває нездорове бажання до сексуальних відносин. Наслідком можуть бути часті сексуальні зв`язки з маловідомими людьми, незахищений секс, захоплення онанізмом, порнографією, а також такі сексуальні розлади, як сексуальний садизм, мазохізм і ін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!