» » » Як лікувати стафілокок?

Як лікувати стафілокок?

Як лікувати стафілокок?

Стафілококової інфекцією називається хвороба бактеріального походження, для якої властиво поява гнійних утворень в локалізації запалення.

Викликається захворювання бактеріями, в основному - золотистими стафілококами. Виявляється патологія як в легких формах (на шкірі), так і в досить важких (сепсис, пневмоніях та інших захворюваннях з високою ймовірністю летальних випадків).

У групі ризику знаходяться діти (особливо немовлята), люди похилого віку і люди з ослабленим з яких-небудь причин імунітетом.

Лікування запальних процесів є найчастіше скрутній процедурою, так як золотистий стафілокок дуже стійкий до багатьох антибактеріальних препаратів.

Як поширюється і передається інфекція

Отже, як передається стафілокок? Способи поширення стафілокока різноманітні, але в основному - це повітряно-крапельним, контактно-побутовим, харчовим шляхами, а також можна підхопити це захворювання через пил.

Впровадження бактерії в організм відбувається через шкірні покриви, слизові оболонки, кон`юнктиву, дихальну систему. З локалізованого вогнища запалення може поширитися по всьому організму. У новонароджених особливо небезпечно поява септикопиемии і сепсису.

Найбільш поширені такі осередки інфікування, як шкірні покриви, зів, ніс, дихальна система, носоглотка, стравохід.

Поразки ЛОР-органів викликають тонзиліт, ангіну, риніт, фарингіт, отит, синусит, ларингіт. Існує зазвичай зв`язок між ураженнями носа і горла з органами травлення (ентероколітами).

Симптоми і діагностика стафілококової інфекції у дітей



Клінічні прояви хвороби обумовлені величезною різноманітністю ознак і симптомів. Основним симптомом стафілококової інфекції служить виникнення вогнищ запальних явищ з гнійними ураженнями, яким властивий зеленуватий відтінок. Часто возникаю ознаки токсичного і алергічного отруєння організму. У дитини може з`явитися підвищена температура, млявість, відмова від їжі.

При ураженні дихальних шляхів і носоглотки спостерігаються ознаки ГРВІ (кашель, нежить, почервоніння горла), про проблеми в травному тракті скаже часті рідкі випорожнення зі слизом, блювотний рефлекс.

Діагностика захворювання проводиться, виходячи з його локалізації. Не обходиться без обов`язкового загального аналізу крові. Далі все залежить від показань. Так, наприклад, при скаргах на проблеми з носоглоткою у дитини береться посів з рота і носа. Посів здійснюється на голодний шлунок за допомогою спеціального зонду, що розміщується потім в середу, сприятливу для розвитку бактерій. Розлади травної системи перевіряються через дослідження калу на патогенну мікрофлору. Зібраний в одноразовий контейнер кал доставляється протягом трьох годин в лабораторію. Причому, здачу аналізу рекомендується проводити 2-3 рази з інтервалом у 2-х днів.

Особливості лікування стафілокока

Комплексна терапія має на увазі, в першу чергу, усунення причини, по якій настала хвороба. Проводити і контролювати лікування стафілококової інфекції повинен лікар. При цьому звертатися слід до того лікаря, в компетенцію якого входить місце локалізації запалення (шкірні покриви - дерматолог, носоглотка - ЛОР, стравохід - гастроентеролог).



Зазвичай проводиться призначення антибактеріальних препаратів широкого спектра дії. У зв`язку з тим, що новонароджені найважче піддаються лікуванню, їм антибіотики призначаються окремими курсами, зі зміною препаратів. Лікування може тривати кілька тижнів.

При використанні антибактеріальної терапії паралельно для профілактики дисбактеріозу можуть призначатися вітаміни і пробіотики. Безпосередньо діють на стафілокок фаги. Їх застосовують в основному при заражених шкірних покривів.

Призначаються також специфічні ліки, що піднімають захисні механізми імунітету. Для дітей раннього віку широко призначається антистафілококовий гамма-глобулін, який вводиться внутрішньом`язово 1 раз на добу або через день, всього 5-7 разів.

У легких формах захворювання зазвичай проводиться симптоматична терапія у вигляді мазей, примочок, полоскань, промивань.

Фізіотерапевтичні методи також повинні входити до складу лікування - це компреси, грілки, гірчичники, ультрафіолетове випромінювання і т.д.

В особливо важких випадках (при появі ускладнень) застосовуються хірургічні методи лікування, переливання крові.

Звичайно, якщо ви замислюєтеся над тим, як лікувати стафілокок у немовляти, найкраще відправитися до лікаря. Якщо у вас немає такої можливості, можна спробувати лікування за допомогою народної медицини.

Як лікувати стафілокок в носі

Найбільш ефективне лікування стафілокока ведеться з використанням антибіотиків, таких як:

  • ванкоміцин;
  • оксацилін;
  • амоксиклав;
  • офлоксацин;
  • цефтриаксон;
  • уназин.

Можна також капати в ніс масляні і спиртові розчини такого препарату, як хлорофіліпт.

Народні засоби

Народні засоби краще використовувати паралельно з медикаментозними або як підтримують після зникнення гострих симптомів.

Як лікувати стафілокок у горлі

компреси

  1. Живокіст. Заварити 4 столові ложки в склянці окропу і настояти до охолодження (приблизно до 36-40 градусів). Застосовувати 4 рази на день.
  2. Лопух. Заварюється, як і живокіст. Накладати 3 рази в день, не більше 15 хвилин.

настоянки

  1. 2 ложки суміші коренів череди, скнари, солодки і квітів ромашки залити склянкою гарячої води і прокип`ятити протягом 10 хвилин на слабкому вогні. Настояти 2 години, процідити і випити протягом доби.
  2. Ложку вогонь-трави загорнути в марлю і опустити в киплячу воду на 15 секунд (для дітей) або на 40 секунд (для дорослих). Приймати 10 днів будь-якими порціями.
  3. Добре зарекомендував себе настій з квіток ромашки. Для його приготування потрібно взяти столову ложку цієї трави і залити склянкою окропу, п`ять хвилин проварити, настояти і процідити. Давати по чайній ложці після годування.
  4. Для лікування ентероколіту у немовлят можна використовувати настій квітів календули, який заварюється з розрахунку: 1 чайна ложка на 1 склянку води. Даний напій слід давати в проміжках між годуваннями.

профілактичні заходи

  1. Під час перебування в пологовому будинку краще перебувати з дитиною спільно в одній палаті.
  2. Перед проведенням процедур по догляду або годування малюка потрібно ретельно мити руки, а також дотримуватися заходів особистої гігієни.
  3. Потрібно стежити за якістю і свіжістю продуктів харчування.
  4. Робити часту і ретельне прибирання в будинку.
  5. З перших днів життя проводити заходи по загартуванню малюка і підняття його імунітету.

Завжди потрібно пам`ятати, що якщо у дитини нормальний раціон, режим харчування, обмін речовин, немає необроблених пошкоджень на шкірі і слизових оболонках, то він, швидше за все, не зіткнеться з стафілококової інфекцією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!