» » » Чи можна дітям антибіотики?

Чи можна дітям антибіотики?

Чи можна дітям антибіотики?

Антибактеріальні препарати - вельми спірне метод лікування.

Поряд з очевидними перевагами даних коштів, є і маса негативних показників, які вимагають обережного поводження з антибіотиками, особливо якщо мова йде про дитячий організм.

Плюси і мінуси використання антибіотиків

У числі доводів, які говорять на користь призначення антибактеріальних препаратів, такі:

  • Вони є дійсно необхідними для лікування бактеріальних інфекцій, однак при боротьбі з вірусними захворюваннями антибіотики абсолютно марні. У той же час іноді вірусні патології переростають в антибактеріальні.
  • Антибіотики вузького спектра дії впливають на конкретний, уражений бактеріями орган, завдаючи мінімальної шкоди іншим внутрішнім органам і системам.

Бактерицидні препарати будуть вельми ефективні в лікуванні запальних процесів вух, синуситів та інших інфекційних захворювань. А тому на питання про те, чи можна дітям давати антибіотики при таких хворобах, відповідь буде позитивною. Однак призначати медикаменти повинен тільки кваліфікований лікар!



Тепер що стосується мінусів використання таких медикаментів:

  • Мають чимало побічних ефектів, можуть викликати алергічні реакції. Може зустрічатися індивідуальна непереносимість препарату. У цьому випадку від ліки або доведеться відмовитися взагалі, або знизити його дозування.
  • Препарати вбивають не тільки патогенну, а й здорову мікрофлору. Як наслідок виникає дисбактеріоз. Відповідно, якщо не вжити захисні заходи в самому початку лікування, то після одужання доведеться відновлювати мікрофлору дитини. Щоб уникнути такої ситуації, потрібно разом з бактерицидним засобом, а також протягом 2 тижнів після його прийому пити пробіотики - тоді дисбактеріоз буде мінімальним або взагалі не проявиться.
  • Не можна пити антибіотики вагітним і годуючим жінкам. Однак якщо користь від препарату вище потенційного ризику для дитини, то лікар все ж призначить антибіотик.
  • Застосування антибіотиків тоді, коли від них можна було б відмовитися, знижує захисні сили організму - він просто відучується боротися з хворобами самостійно.

Коли призначають антибіотики?

На сьогоднішній день не існує показових лабораторних або інших методик, що дозволяють відрізняти бактерицидну природу хвороб верхніх дихальних шляхів від вірусної, а тому з точністю відповісти, чи можна дітям антибіотики призначати в тому чи іншому випадку, практично неможливо. З іншого боку, відомо, що ангіна, гострий отит, синусити найчастіше розвиваються саме на тлі бактеріального інфікування. А ось бронхіти і гострий риніт в більшості випадків мають вірусне підставу.



На основі цих знань необхідно будувати і лікування, причому в кожному окремому випадку тактика антибактеріальної терапії повинна бути своя.

Так, при підозрі на отит антибіотики призначають всім дітям у віці до 6 місяців - в цьому випадку потенційна користь вище можливих ризиків, враховуючи, що з точністю визначити джерело хвороби (тобто зрозуміти, що у малюка болить саме вухо) вкрай складно. У віці ж від 6 місяців до 2 років при помірному перебігу хвороби або при сумнівах в діагнозі прийом бактерицидних медикаментів зазвичай намагаються відстрочити - протягом 24-48 годин спостерігають за дитиною. Якщо стан його не поліпшився, то тоді призначають антибіотик. Це ж стосується і дітей старше 2 років.

А ось при лікуванні пневмонії призначення антибіотика є обов`язковим. Оскільки хоча і є деякі відмінності в природі захворювання для дітей різного віку, найчастіше хвороба протікає саме на тлі бактеріального зараження.

Що стосується використання антибіотиків при другій поширеною групі захворювань - кишкових інфекціях, то тут все буде залежати від стану дитини, характеру перебігу хвороби. По можливості використання даних препаратів також намагаються виключити.

В цілому ж потрібно відзначити, що до призначення малюкам бактеріальних засобів потрібно підходити з усією відповідальністю. Давати дитині ліки "про всяк випадок" категорично неправильно - прийом медикаменту повинен грунтуватися на даних аналізів та лікарського огляду.

Також читайте статтю Як приймати антибіотики



Увага, тільки СЬОГОДНІ!