Коли цвіте сакура?

Коли цвіте сакура?

Спробуйте призвичаїтися до національної традиції Японії ханами - милування квітами! Найшанобливіший образ в цьому ритуалі - квітуча сакура. Коли цвіте сакура, в Японії відзначається свято, присвячене їй. Точного дня розквіту цього декоративного дерева не буває. Все-таки це природа, і багато що залежить від кліматичних умов і екології.

Японія розташована в шести кліматичних зонах, від зони низьких температур до субтропіків. Клімат в країні багато в чому залежить від сезонних вітрів, тайфунів, від рівня опадів. Період, коли в Японії цвіте сакура, може починатися з січня в південних районах країни (о. Окінава) і закінчуватися влітку на півночі країни (о. Хоккайдо). Так що загальний термін цвітіння по країні захоплює майже півроку. В окремо взятому регіоні з однаковим кліматом сакура цвіте від 7 до 14 днів.

Цвітіння самого дерева і окремого його бутона недовго. Квітки дуже ніжні і не витримують змін погоди. Так, в погану погоду сакура може тримати колір всього кілька годин, а потім скинути навіть бутони. Тому японці дуже трепетно ставляться до того часу, коли цвіте сакура.



Для Японії цвітіння сакури - подія державного масштабу із залученням телебачення, наочної агітації, за участю імператорської сім`ї. Метеорологи заздалегідь прогнозують час розквіту головного дерева країни, журналісти ведуть репортажі з місць цвітіння, натовпу піших глядачів заповнюють алеї та сквери міста, коли в Японії цвіте сакура. Для країни з нестримним темпом життя і технічного прогресу цвітіння сакури - як канікули для всього народу. Життя країни не зупиняється, вона просто дивиться на те, як цвіте сакура, і отримує від цього величезне задоволення.

Для кожного японця і для всієї нації в цілому свято сакури наповнений глибокою філософією. Час, коли цвіте сакура, нагадує про швидкоплинність життя, про цінності кожного прекрасного миті, про минулі роки і про сильні почуття.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!