Коли прибирати гарбуз?

Коли прибирати гарбуз?

Незважаючи на свої значні розміри гарбуз відноситься до сімейства ягідних. У деяких садівників плід може досягати 10-15 кг, а найбільша гарбуз у світі, зареєстрована в Книзі Рекордів Гіннеса, важить 824 кг!

Гарбуз вважається дуже корисною, адже вона містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів. Корисна при різних захворюваннях, наприклад, серцево-судинних і хвороби шлунково-кишкового тракту. Культура примітна тим, що зростає практично в усіх кліматичних зонах, вона досить невибаглива. Якщо ви теж її вирощуєте, давайте розберемося, коли прибирати гарбуз.

збираємо врожай

Для початку потрібно встановити терміни її дозрівання. Бувають скоростиглі, середньостиглі і пізньостиглі сорти.

  • Скоростиглі збираються по проходженню 3,5 місяці після посадки, приблизно в середині серпня.
  • Середньостиглі сорти дозрівають трохи довше - близько 4 місяців, у вересні.
  • Пізньостиглі досягають зрілості приблизно через 200 днів, прибирати їх потрібно в кінці вересня-початку жовтня, але до заморозків.

Як зрозуміти, що гарбуз дозріла

Основні ознаки:

  • Плодоніжка стала твердою і сухою.
  • Листя пожовкло і почали підсихати.
  • Шкірка гарбуза стала щільнішою, ніж раніше.

Також гарбуз повинна досягти своїх встановлених розмірів, а також набрати остаточний колір - стати яскраво-оранжевою або жовтою, в залежності від сорту.

Якщо гарбуз не встигла дозріти і володіє блідо-зеленим кольором, то нічого страшного, вона відмінно дозріває в теплому сухому місці.

При зборі врожаю залишайте плодоніжки - так ви продовжите терміни зберігання гарбуза (читайте додатково статтю Як зберігати гарбуз).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!