Як виростити диню?

Як виростити диню?

Диня наповнює ароматом округу, радує ніжною м`якоттю, її солодкістю, корисна для здоров`я. У кожній країні є свої динячі переваги. В Абхазії дині довгі, жовті, ароматні. В Іспанії дині зелені, з товстої м`якоттю, помірно солодкі, щільні. А в Росії ростуть дині і великі і маленькі, і круглі і довгі, і гладкі та ребристі. Щоб отримати хороший урожай дині, треба вивчити, як виростити диню.

підбираємо сорт

Щоб правильно вибрати сорт дині, який свідомо дасть хороший урожай. У вас напевно знайдуться сусіди по дачі, які вже вирощували диню. Вони вам і підкажуть той сорт, який дає найкращий результат. Дуже гарні в середній російській смузі все Грибовський сорти, диня Десертна, Рання 133, Ананасова, колгоспниця, Золотиста, Скороспілка і ін. Виберіть два-три сорти, подивіться, який буде краще, потім, в наступні сезони, збережіть найкращі сорти і пробуйте нові . Так, з часом, ви зупинитеся на такому сорті, які вас буде влаштовувати по всіх параметрах.

посадка дині

Вивчаючи, як виростити диню на дачі, треба запам`ятати, що садити її треба в останні 10 днів травня, коли вже виключається можливість нічних заморозків. Диня - теплолюбна рослина, тому найкраще зробити для неї теплу грядку. Викопайте восени яму глибиною 30 см, шириною 20 см, довжиною 1 м. На дно ями накладіть млявою трави, листя, гілок малини і смородини. Присипте цю суміш землею шаром в 10 см. По весні очистіть грядку від снігу і закрийте щільним поліетиленом, закріпіть його по краях каменями або землею. Сонце швидко зігріє грядку. В кінці травня туди можна посадити пророщені насіння дині. Не дивлячись на утеплення грядки, в момент посадки добре б її пролити окропом по всій довжині. На таку метрову грядку можна посадити 5 насіння з одного краю, на відстані 20 см один від одного, і п`ять насіння по другій стороні. Коли диня почне стелитися по землі, ви повинні будете укласти батоги в різні боки від грядки. Якщо садите насіння в один ряд, то між ними має бути 50 і більше см. Після посадки насіння треба ще 10-12 днів накривати на ніч грядку плівкою, а вдень можна відкривати. Коли сходи досягнуть 5-10 см, треба буде поставити під плівку металеві дуги, щоб не пошкодити рослини.



Якщо ви хочете отримати ранню диню, то висаджуйте в кінці травня розсаду, у якій уже виріс четвертий лист. Для розсади треба буде посадити насіння будинку в торф`яні горщики в кінці квітня. І на грядці і в горщику глибина посадки насіння дині - 1,5 - 2 см.

Зростання, цвітіння, зав`язь



Через місяць після посадки, рослини дині пустять батоги, які досягнуть півметра і більше, в залежності від сорту. Після появи перших квіток на батоги треба прищипнуть верхівку батоги. Вона перестане рости в довжину, стане потовщуватись, що дозволить більшій вступу соку і поживних речовин до плодів. На кожній батоги треба залишити по 1-2 зав`язі. Ще через місяць зав`язі перетворяться в плоди розміром 10-15 см (в залежності від сорту). Після цього почнеться завершальна фаза зростання дині. Плануючи, як правильно виростити диню, треба запастися бочкою, де буде нагріватися вода для поливу. Поливати диню слід теплою водою. Як тільки плоди почнуть формуватися, полив треба буде робити через день, щоб забезпечити вологу для зростання. Як тільки зростання припиниться і почнеться дозрівання, це в кінці серпня - початку вересня, поливати треба буде рідше, пару раз в тиждень. Це дозволить забезпечити накопичення в дині цукрів, м`якоть стане ароматною, шкірка буде покриватися тріщинами, вона стане м`якшою.

дозрівання дині

Під час росту плодів і їх дозрівання треба підгодовувати рослини. Якщо ви робили теплу грядку, то вона сама підгодовує диню. Якщо немає, потрібні добрива. У будь-якому магазині можна купити комплексне добриво для зростання плодів. Також можна використовувати органічні добрива, наприклад, коров`як. Його треба розвести в співвідношенні 1 до 20. За однією півлітрової баночки розчину під кожен корінь - буде досить для підгодівлі раз в два тижні.

Розповідаючи, як виростити диню в Підмосков`ї, треба відзначити, що в період дозрівання можна не видаляти з грядок бур`яни, навіть навпаки, бур`яни з інших місць принести на грядку з динями. Накривши дині травою, ви нітрохи не порушите терміни дозрівання, а ось птахів, які дуже люблять шкодити врожаю, клювати солодкі дині, введете в оману. Ні просто не побачать дині і відсоток пошкоджених плодів буде набагато менше.

збір плодів

Перед самим збором плодів дині стають яскравими, стиглими, шкірка покривається сіточкою, плодоніжка сохне і легко відділяється від плода, і на всю грядку лунає чудовий аромат дині. Досвідчені городники проводять процедуру «дозрівання» дині в загальній купі. Всі стиглі дині складаються на шар соломи або просто бур`янів. Складати треба гіркою. Потім дині накриваються великим шаром соломи і залишаються на тиждень, поки ще тримається температура повітря вдень + 14 + 15 градусів. Після такої процедури дині краще лежать в місці постійного зимового зберігання. Ранні дині з`їдаються влітку, а дині зимові можна зберігати прямо вдома під ліжком до самого Нового року. Щоб диня зберігалася без проблем, можна помити її, висушити і натерти парафіну або воскової свічкою. Це набагато підвищує шанси плода не загнити завчасно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!