» » » Як вибрати сковороду?

Як вибрати сковороду?

Як вибрати сковороду?

Поговоримо про те, як вибрати сковороду для приготування різних продуктів. Сьогодні на ринку представлений величезний асортимент кухонного начиння, в тому числі і сковорідок. Буває важко визначити, наскільки товар якісний і відповідний для наших потреб. Як правильно вибрати сковороду?

чавунні сковороди

В цьому розділі розповімо про особливості чавунних сковорідок і про те, як вибрати чавунну сковороду.

Чавунна сковорода прекрасно підходить для продуктів, які потрібно готувати протягом досить тривалого часу, тому що чавун дуже сильно нагрівається, що і потрібно для якісної смаження. На користь чавунних сковорідок говорить ще і той факт, що під час смаження продукти можна практично не помішувати. Вся справа в пористості чавуну. Через пористого характеру цього металу на боках сковороди утворюється жирова плівка, що служить природним антипригарним покриттям. До мінусів чавунних сковорідок можна віднести те, що їх ні в якому разі не можна мити сучасними миючими засобами - їх взагалі рекомендується не мити, краще прожарювати на вогні і потім обполіскувати холодною водою. При цьому необхідно простежити, щоб після ополіскування в сковороді не залишалося ні краплі вологи. Також в чавунній сковороді можна зберігати готову їжу. Ще одним мінусом чавуну є те, що він за своєю природою метал, по-перше, дуже важкий, а по-друге, дуже крихкий. Тому не допускайте падіння Вашої чавунної сковорідки - вона може просто розколотися. Після покупки сковороду обов`язково потрібно спочатку помити, висушити, рясно змастити олією і прожарити на вогні близько години. Це робиться для того, щоб утворилося те саме "антипригарне покриття".

При виборі чавунної сковороди, перш за все звертайте увагу на дно. Саме дно покаже Вам, наскільки якісно виконано виріб і чи варто його купувати. Дно чавунної сковороди повинне бути досить рівним і товстим. Від товщини дна багато в чому залежить термін служби сковороди, оскільки товсте дно перешкоджає деформації вироби, а рівність дна говорить про те, що їжа не буде прилипати до сковороди, а значить приготується як треба. Крім того, якщо дно сковороди нерівне, значить, при виробництві були допущені деякі дефекти і купувати таку сковороду ми Вам ні в якому разі не радимо.

Сковороди з нержавіючої сталі і титану



Радимо звернути увагу на титанові сковороди - вони володіють усіма перевагами чавунних, але при цьому значно легше і міцніше і до того ж не іржавіють. Єдиний їхній мінус - висока вартість. Що стосується сковорідок з "нержавійки", то, мабуть, це оптимальний варіант. Справа в тому, що їжа, приготована на такій сковороді, може вважатися найбільш здоровою, тому що нержавіюча сталь відноситься до того типу матеріалів, які не взаємодіють практично ні з якими речовинами, тим більше в процесі приготування їжі. Єдине, про що потрібно пам`ятати, використовуючи сковороду з нержавіючої сталі, це те, що її не можна залишати на вогні порожню, так як вона може в цьому випадку покритися нальотом синього або зеленого кольору. Не забувайте також, що мити сковороду з "нержавійки" потрібно без використання абразивних миючих засобів.

Щоб правильно вибрати титанову сковороду або сковороду з нержавійки, звертайте увагу, по-перше, на наявність пошкоджень, оскільки продавці можуть продати Вам і неякісний товар, дефекти якого не відразу кидаються в очі. Тому для початку огляньте виріб, перевірте, щоб не було подряпин і інших пошкоджень. Також зверніть увагу на дно - як і у інших якісних сковорідок, воно повинно бути гладким, рівним і товстим. Бажано, щоб сковорода мала і високі стінки, тоді їжа вийде ще більш смачною. І, звичайно ж, краще всього купувати литу сковороду, оскільки виріб, виконаний з цілісного матеріалу, завжди буде перевершувати за якістю будь-яке інше.

Антипригарні сковороди з тефлоновим покриттям



Тут коротко розповімо про так званих "тефлоновим" сковородах і про те, як вибрати антипригарним сковороду. В середині минулого століття американські вчені винайшли новий матеріал, який отримав назву "політетрафторетилен". Однак воно було занадто складним для виголошення і запам`ятовування, тому його стали називати тефлон. Тефлонова сковорода, а точніше - алюмінієва або сталева сковорода з тефлоновим покриттям досить стійка до кислотно-лужного середовища. На практиці це означає, що готувати на ній можна практично все, що завгодно. Однак потрібно врахувати, що хоча виробники сковорід з тефлоновим покриттям і кажуть, що на них можна смажити продукти без використання масла, тим не менш, його все одно краще додавати для смаження. Існують сковороди з гладким і з рельєфним антипригарним покриттям. Останній варіант краще, оскільки їжа менше контактує з покриттям при приготуванні і відповідно ще менше пригорає. Не рекомендується перегрівати тефлонову сковороду, оскільки при високих температурах (понад 200 градусів за Цельсієм) тефлон починає поступово випаровуватися і виділяти шкідливі для здоров`я леткі сполуки. До того ж покриття може і потріскатися при високій температурі. На зіпсованої сковороді ні в якому разі не можна готувати - її слід негайно викинути. Якщо Ви хочете довго використовувати сковороду з антипригарним покриттям - купуйте товсту сковорідку з товщиною стінок і діаметром не менше 5 мм. Найкраще, якщо сковорода має подвійне сталеве дно, а шар тефлону товстий і шорсткий.

Інші види сковорід

Алюмінієві сковороди дуже легкі, мають високу теплопровідність і низькою вартістю, але мають ряд істотних мінусів. Головний мінус - продукти на алюмінієвій сковороді можуть дуже сильно пригоріти, навіть якщо Ви використовуєте достатню кількість масла. Другий мінус - алюміній легко дряпається і окислюється, тому приготувати на ньому щось по-справжньому смачне дуже складно. Якщо вже Ви вирішили придбати алюмінієву сковороду, то вибирайте литий виріб з товстим дном.

Тепер поговоримо про те, як вибрати керамічну сковороду. Сковорода з керамічним покриттям - це один з найкращих варіантів для приготування продуктів. По-перше, кераміка є з екологічної точки зору абсолютно безпечною речовиною. По-друге, тепло в керамічної сковороді розподіляється більш рівномірно по всій поверхні виробу, а тому готувати їжу в ній набагато легше і швидше, ніж в інших сковорідках. І, нарешті, третім, не менш важливим перевагою керамічної сковороди є те, що вона володіє відмінними антипригарні властивості. Однак керамічна сковорода вимагає і особливого догляду - мити її можна тільки після повного охолодження, необхідно уникати контакту з металевим посудом - ножів і виделок, а також не допускати падіння вироби, щоб не було відколів.

Щоб правильно вибрати керамічну сковороду, перше, на що потрібно звертати увагу - це маса вироби. Не купуйтеся на легкість сковороди. Більш важкі сковорідки мають більш товсті стінки і дно, а це значить, що вони нагріваються більш рівномірно, що ідеально для приготування страв. До того ж більш важкі сковороди з керамічним покриттям і деформуються не так швидко. Також зверніть увагу на сам матеріал покриття - на ньому не повинно бути відколів та інших дефектів, інакше їжа пригоратиме і готуватися зовсім не так, як Вам би того хотілося.

І, нарешті, останнє, що нам залишилося - це вибрати сковороду для млинців. Вважається, що найкращі млинці виходять на чавунних сковородах, якраз завдяки їх природному антипригарному покриттю. Однак багато хто використовує сковороди з тефлоновим антипригарним покриттям, тому що вони легше, але за своїми властивостями і за якістю одержуваних млинців вони все ж поступаються чавунним. Ну а якщо Ви вирішили вибрати для приготування млинців алюмінієву сковороду, то врахуйте, що для цього потрібна лита сковорода з товстим дном, інакше сковорода дуже швидко втратить свою форму через перегрів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!