» » » Як стерилізувати банки?

Як стерилізувати банки?

Як стерилізувати банки?

Кожній людині хочеться навіть взимку їсти овочі і фрукти. Їх, звичайно, можна заморозити, але більшість господинь все-таки вважають за краще їх законсервувати, оскільки так набагато звичніше, та й солоні огірки набагато смачніше розморожених, і тим більше тепличних. Однак іноді банки з соліннями вибухають, тому щоб на зиму не залишитися без них необхідно знати, як правильно стерилізувати банки, тим більше що це можна робити декількома способами, який підійде саме вам, можна з`ясувати тільки емпіричним шляхом.

Проводимо ревізію тари

До стерилізації потрібно провести ревізію тари. Всі банки, які ви припускаєте використовувати повинні бути не тільки ретельно вимиті, а й перевірені на предмет дефектів у вигляді тріщин і відколів. Крім цього, буде потрібно провести і ревізію кришок, які повинні бути чистими, рівними і щільно закривати банку. Якщо це металеві кришки, то вони повинні бути без іржі.

Стерилізація на пару

Найпоширенішим і старим способом стерилізації банок є стерилізація на пару за допомогою каструлі або чайника. Для цього знадобиться велика каструля або чайник для банок і маленька для кришок. У них слід налити чисту воду, а потім поставити на плиту. На каструлю зверху потрібно покласти металеве сито, або грати з духовки, або який-небудь інший обмежувач для банки, головне щоб вона не провалилась в каструлю. Потім необхідно на цей обмежувач поставити банку догори дном. Вода закипає, обдаючи парою тару. Багато хто задається питанням, а скільки стерилізувати банки? Як правило, щоб пар вбив всі мікроби, потрібно приблизно 15 хвилин. Після цього банки слід виставити, не перегортаючи, на чистий рушник, яке потрібно попередньо пропрасувати з двох сторін. Зберігати банки стерилізовані таким чином можна 2 дні. Тільки, щоб не занести в них бактерії, не можна перевертати їх і стосуватися горлечка банки. Що стосується кришок, то їх слід кип`ятити у воді безпосередньо перед закочуванням близько 15 хвилин.

Плюси цього методу полягають в 100% гарантія якості стерилізації, а також відсутності додаткових витрат. Серед мінусів можна відзначити досить велику жаро - і вологовіддача, на даний процес витрачається багато часу.

Стерилізація в воді



Деякі з успіхом стерилізують тару в воді. Для цієї мети буде потрібно велика каструля, на дно якої лягати дерев`яні грати або дощечка, зверху ставляться банки і заливаються водою так, щоб вона повністю їх покрила. Банки рекомендується встановлювати так, щоб вони не стукали один об одного при кип`ятінні. Для цього слід прокласти між ними гладку тканину або капронові кришки. Кришки можна кип`ятити разом з тарою або окремо. Кип`ятити слід 15 хвилин. Банки необхідно витягти відразу, не чекаючи поки вода охолоне. Даний варіант хороший тим, що не вимагає спеціального устаткування, за винятком дуже великої каструлі. Однак він має і свої мінуси, такі як велика жаро- і вологовіддача, а також незручність в добуванні тари.

Стерилізація банок в мікрохвильовій печі

Більшість господинь не знають, як стерилізувати банки в мікрохвильовці, оскільки не чули про такий метод. А він досить простий, необхідно в банку налити приблизно 1 см води і поставити на 3 хвилини в мікрохвильову піч потужністю 700-800 ватів. Вода закипає, а тара стерилізуються парою. Якщо ви стерилізуєте кілька банок, то час потрібно збільшити. А ось кришки краще все-таки стерилізувати в воді на плиті.



Переваги цього методу наступні:

  • процес відбувається стерилізації дуже швидко;
  • можна стерилізувати одночасно кілька банок;
  • зміна клімату в кімнаті незначне.

Серед мінусів можна назвати, то, що великі банки таким методом стерилізувати, не завжди можливо, через розмірів СВЧ.

Стерилізація банок в духовці

Перед тим, як стерилізувати банки в духовці, їх необхідно помити, після цього поставити в піч і включити її на режим 160 °. Тару слід нагрівати до тих пір, поки краплі не висохнуть повністю. Гідність цього методу полягає в тому, що це швидкий і не трудомісткий процес, та й доступний кожному. А ось з недоліків, потрібно уважно стежити, щоб тара не перегрілася і не полопалися.

Стерилізація банок в посудомийній машині

З приходом в наш будинок посудомийних машин, деякі господині примудрилися навіть в них стерилізувати банки. А метод досить простий, необхідно просто покласти чисту тару в посудомийну машинку і поставити її на режим з найвищою температурою без будь - яких добавок. Кришки кип`ятяться окремо в воді і на плиті. Плюси даного методу в тому, що поки тара миється можна підготувати для цих банок вміст, процес не вимагає уваги і контролю, можна стерилізувати одночасно до 15 банок. Мінуси у даного методу теж є, по-перше, не у всіх є посудомийна машина, а по-друге, є присутнім ризик недобросовісної стерилізації, оскільки температура там нижче, ніж в попередніх варіантах.

Стерилізація в пароварці

Деякі господині вважають за краще стерилізувати тару в пароварці. Для цього потрібно миті банки завантажити в пароварку і включити варіння на 15 хвилин, туди ж можна скласти і кришки. Це зручний і швидкий спосіб, однак, не на всіх моделях пароварок його можна використовувати. Ну, ось ви і знаєте, як стерилізувати банки, і зможете вибрати найбільш підходящий спосіб.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!