» » » Чи існує час?

Чи існує час?

Чи існує час?

Існує безліч підходів до розуміння феномену часу. Над розгадкою цього феномена люди б`ються вже багато століть.

У цій статті ми спробуємо розібратися, чи існує час, і що включає в себе це визначення.

Вимірювання часу

Як можна виміряти те, чого не існує? Час - матерія вкрай суб`єктивна. Ми звикли вимірювати час, виходячи з швидкості руху небесних світил по небу. Найпростішим і одним з найбільш ранніх приладів для вимірювання часу були і залишаються сонячний годинник. З їх допомогою люди з найдавніших часів навчилися визначати час, виходячи з того, під яким кутом падає тінь від сонця і з якою швидкістю воно переміщається по небу. Згодом з`явилися більш точні механічні та цифровий годинник, за допомогою яких можна безпомилково виміряти хронометраж яких би то ні було процесів.

Коли ми вимірюємо швидкість автомобіля, ми просто порівнюємо рух автомобіля з рухом нашої планети навколо Сонця. Нам здається, що ми порівнюємо швидкість автомобіля з якоюсь абстрактною величиною під назвою час. Насправді ж, ми просто порівнюємо невідому нам швидкість руху нашого авто з відомою швидкістю руху Сонця по небу. Час - це спосіб порівняти або описати різні види руху, такі як швидкість світла, частота серцебиття, швидкість обертання Землі навколо своєї осі. Час не є незалежною величиною. Воно всього лише служить для того, щоб спростити і впорядкувати опис тих процесів, які щодня відбуваються навколо нас.

Уявіть собі два об`єкти, один з яких обертається навколо іншого в просторі. Тепер уявімо, що ми спостерігаємо за цим обертанням з великої відстані. Обертовий об`єкт за нашими спостереженнями проходить одне коло обертання за певний час. Не важко припустити, що якби ми перебували безпосередньо на цьому об`єкті, одне коло обертання в нашому сприйнятті займав би куди більше часу, і воно тяглося б для нас значно повільніше. Це ще раз підтверджує, що сприйняття часу суб`єктивно.

Як можна простежити за часом?



Рух часу стає очевидним, коли ми спостерігаємо схід і заходи сонця, зміну дня і ночі, пір року, а також спостерігаємо за рухом небесних тіл, таких як Сонце і Місяць. Процес старіння також служить видимим нагадуванням про те, що молекули в природі знаходяться в постійному русі, і чим більше часу проходить, тим більше яскраво вираженим стає результат впливу молекул друг на друга.

Минуле, сьогодення і майбутнє

Ми звикли сприймати час з точки зору минулого, сьогодення і майбутнього. Найбільш реальне сприйняття часу, то, що відбувається прямо зараз навколо нас, ми називаємо справжнім. Однак майже всі, що ми сприймаємо як справжнє, вже в минулому. Коли наш мозок починає аналізувати будь-яку подію, воно, як правило, вже відбулося, і ми маємо справу вже з його наслідками. Сьогодення - це лише швидкоплинне мить. Це нескінченно мала точка на тимчасовій лінії, яка розділяє те, що вже сталося, і те, що має статися в майбутньому. Справжнє нагадує вістря записуючої голки або лазера. Його можна описати як ментальне усвідомлення моменту запису про будь-яку подію в нашу пам`ять, то, з чим в дану секунду стикається наш мозок. До тих пір, поки ми не усвідомлюємо себе в будь-якому місці або в будь-якої певної ситуації, ця подія не стане для нас частиною минулого.

На відміну від теперішнього часу, минуле і майбутнє часи піддаються вимірюванню. Минулі історичні події, зустрічі та урочистості можна виміряти за часом як з точки зору їх загальної тривалості, так і з позиції того, як давно вони відбулися по відношенню до справжнього моменту.



Минуле - це просто пам`ять про які-небудь події в вашій голові.

Майбутнє - це проекція нашого попереднього досвіду, що зберігається в пам`яті, на поточні події і спроба передбачити, як події складуться надалі.

Той факт, що даний, що дає найбільш реальне і, як нам здається, об`єктивне сприйняття реальності, не можна вловити в часі, в той час як виміру піддається тривалість подій лише в минулому і майбутньому часі, на які ми ніяк не можемо вплинути, наводить на думку про те, що наше сприйняття часу в принципі є ілюзією.

Релігійна точка зору

У більшості світових релігій поняття часу, як такого, не існує. У релігіях, які визнають існування єдиного Бога, прийнято говорити про те, що Бог існує поза часом. Що він існував завжди і буде існувати вічно. У політеїстичних релігіях часом нерідко керує одне або кілька божественних істот.

Поняття часу в релігії тісно пов`язане з поняттям есхатології - системи релігійних поглядів на момент, коли звичний існуючий уклад життя у Всесвіті докорінно зміниться. В рамках есхатології прийнято говорити про такі питання, як циклічність історичного розвитку людства і кінець світу.

Найбільш яскраво ці ідеї відбилися в авраамістичних релігіях (християнство, іудаїзм, іслам), які в тій чи іншій мірі спираються на доктрини Святого Письма Старого Завіту. Так як в Старому Завіті часто згадуються події останніх днів і страшного суду, суперечки про те, коли ж ці події, нарешті, настануть, не вщухають протягом вже багатьох століть.

Як би там не було, ні науці, ні релігії чи філософії не вдалося ще вивести єдиного, прийнятого повсюдно визначення, що таке час і як його варто вимірювати. Однак розробки в цій галузі ведуться донині. Факт існування часу ніхто не заперечує. Залишилося лише з`ясувати, що має на увазі це поняття.

У розділі сайту Філософія ви можете отримати відповіді на інші одвічні питання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!