» » » Як працює батарейка?

Як працює батарейка?

Як працює батарейка?

За допомогою звичайних батарейок працюють наші повсякденні речі: годинник, дитячі іграшки, пульт, ліхтарики та інші. Як працює батарейка? Дізнатися про це можна, розібравши її і ретельно вивчивши її внутрішній склад.

батарейка зсередини

Якщо розібрати батарейку, то можна побачити, що вона складається з двох провідників струму (електродів) - катода і анода. Також в батарейці є агресивне середовище - електроліт. Один електрод роблять в порошковому вигляді для того, щоб заощадити місце і збільшити розміри батарейки. У вигляді цинкового порошку в лужних батарейках розміщений негативний електрод - анод. Електроліт створюють з калієвої або натрієвої лугу з різними хімічними добавками. Іноді це може бути луг літію - LiOH. Електроліт - це переважно в`язка рідина. Для того щоб він не тек з батарейки, його доводять до густої консистенції за допомогою природних або штучних полімерних з`єднань.

Взаємодія складових батарейки

Коли анод починає взаємодіяти з лужним середовищем, при цьому відбувається розчинення цинкового корпусу в лугу. Спочатку проходить реакція окислення цинку. При цьому утворюється цинкат. Коли електроліт насичується цинкати, відбувається в кінцевому підсумку реакція розкладання на оксид цинку і воду.

Після цієї реакції поблизу анода виникає надлишок негативних електронів. У електролітній середовищі в результаті руху іонів настає рівновага. Невеликої кількості електролітній рідини вистачає для роботи батарейки. На дно батарейки поміщається латунний провідник, а в анод додається речовина для зменшення впливу корозії - інгібітор.



Щоб збільшити електропровідність катода, його виготовляють з порошкового діоксиду марганцю і вугільного порошку, а також з електроліту і згущувача рідини. Отриману складову пресують до сталевого корпусу батарейки. Якщо акумулятор розряджається, то відбувається відновлення діоксиду марганцю до метагидроксид марганцю.

Щоб уникнути перемішування рідин між собою, між ними кладуть просочений електролітом тонкий матеріал.

Знаючи, як влаштована батарейка, можна продовжувати роботу батарейок. Для цього по батарейці, яка вже сіла і не працює, потрібно постукати. Тоді діоксид марганцю почне розчинятися, і батарейка буде недовго працювати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!