» » » Як зрозуміти хімію?

Як зрозуміти хімію?

Як зрозуміти хімію?

Один з найбільш неоднозначних предметів шкільної програми - хімія. Вона не всім подобатися, щоб зрозуміти сенс і глибину цієї науки, потрібно або вроджений інтерес і певний склад розуму, або цікавість, породжене нашаруванням знань. Але що робити тим, хто не розуміє і не любить цей одіозний для нього предмет? Важливо правильно мотивувати себе і навчитися любити його. Як зрозуміти хімію? Що зробити для того, щоб вона не викликала відрази, а стала цікава і легко вивчалася?

Адже наше життя сьогодні важко уявити без синтезованих речовин, які додають не тільки в промислові товари, але і в продукти харчування. Знаючи основи науки, можна хоча б спробувати убезпечити себе від споживання ненатуральних добавок.



Якщо ви вирішили вивчати хімію по-справжньому, важливо спробувати зацікавити себе цією наукою. Як вивчити хімію? У кожного може бути свій стимул, свій інтерес. Для одного - це бажання відчути свою владу над передбачення реакції будь-яких речовин. Для іншого - розуміння рівнянь, рішення яких підпорядковується чітким законам. Є ще один стимул, який може допомогти у вивченні самим приземленим: хімія є основою багатьох технологічних новинок.

Як зробити цей шкільний предмет улюбленим

Є кілька способів перевести нелюбимий предмет в розряд цікавих і приносять задоволення.

  • У хімії важливо добре почати. Тобто відразу вчити, а то і зубрити елементи і їх валентності. Інакше наступні уроки будуть лише нашаровуватися, заводячи учня в глухий кут.
  • Дуже важливий хороший учитель. Бажано той, хто сам любить свій предмет. Звичайно, вчителі вибрати не можна, але запросити репетитора - можна. Причому, зовсім не обов`язково оплачувати його послуги нескінченно. Якщо фахівець хороший - йому буде досить провести з вами два-три уроки, щоб закохати вас в предмет.
  • Якщо ви не можете запросити репетитора, знайдіть партнера по вивченню предмета. Бажано, щоб він розбирався в ньому краще вас. Ви побачите, що вивчати науку удвох цікавіше, ніж сидіти з підручником в порожній кімнаті.
  • Як навчитися хімії планомірно і послідовно? Сплануйте вивчення предмета. Складіть для себе графік, який допоможе або наздогнати своїх однокласників, або вивчити предмет повністю. Структуризація ніколи не стане зайвою, тим більше в науці.
  • Обов`язково підберіть для себе літературу на зразок «Цікавої хімії». Вивчайте предмет всебічно, щоб краще орієнтуватися в ньому. Повірте, ці знання не будуть зайвими, а час на прочитання не буде витрачено даремно.
  • Придумайте для себе систему заохочень. Наприклад, після кожної вивченої теми дозволяєте собі повалятися на дивані і подивитися новий фільм (з`їсти шоколад, пограти в комп`ютерну гру).
  • Контролюйте процес вивчення. Якщо у вас є план - відзначайте в ньому опрацьовані теми.
  • Хороший метод - стати вчителем для слабшого учня. Допоможіть йому, розкажіть на своєму прикладі, як вивчити хімію. Якщо ви вже розібрали який-небудь розділ і відчули, що все зрозуміло, спробуйте розповісти це іншому. Побачивши в його очах захоплення вашими знаннями, ви зрозумієте, що результат від прикладених зусиль є.


Крім усього, потрібно зрозуміти, що хімія не терпить безладності і неуважності. Ну що вийде у початківця хіміка, який стане неуважно змішувати різні речовини? Правильно, нічого хорошого. Тому під час вивчення предмета намагайтеся бути зібраними і вникати в подробиці.

Чому школярі не люблять хімію

Більшість дітей в юні шкільні роки з нетерпінням очікують новий предмет - хімію, приписуючи йому велику частку романтики. Ймовірно тому, відчувають розчарування, починаючи її вивчати. Адже ця наука починається з основ будови речовини, і, перш ніж переходити до дослідів і практиці, юні хіміки повинні подолати декілька сходинок теорії. Так як знати хімію потрібно всім школярам, важливо відразу пояснити дитині, який приступає до основ, що потрібно відразу включити весь внутрішній ресурс уважності й посидючості, щоб згодом, вивчення предмета проходило гладко.

Згадайте великих людей, які змогли вести в розвиток науки солідний внесок (Менделєєв, Ломоносов), розкажіть про них дитині. Вони не просто любили цю науку, вони хворіли на неї і, ймовірно, в цьому є сенс. Спробуйте стати аматором хімії - і, можливо, ви зрозумієте, що трохи не упустили у своєму житті щось цікаве!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!