» » » Що таке технологія?

Що таке технологія?

Що таке технологія?

Термін "технологія" - це поєднання двох грецьких слів: "техно" - майстерність, вміння, і "логос" - спосіб, методика, думка. Загалом, це сукупність методів і способів, де використовуються будь-які знання, матеріали, навички, які застосовуються для створення будь-якого продукту. І неважливо, буде це продукт матеріальним або нематеріальним. До першої категорії відноситься все, що можна помацати руками: обладнання, продукти харчування, будматеріали і так далі. До другої групи належать невловимі речі. Наприклад, телевізійний ефір, інтернет, телефонний зв`язок та інше.

Тепер ви розумієте, в яких областях найчастіше цей термін використовується. Хоча треба сказати, що дане слово в даний час стало підміняти інші традиційні слова. Наприклад, ми перестали говорити «рецепт приготування страви», все частіше використовуючи «технологія приготування». І в цьому немає нічого дивного, сучасні терміни швидко приживаються, змінюючи своє справжнє наповнення.



Кожен учень стикається зі словом технологія, коли йде на урок з такою ж назвою. Чому там вчать? По суті, це ті ж праці, які були в шкільній програмі, де діти навчалися навичкам роботи з тими чи іншими інструментами або приладами. Зазвичай хлопчики навчалися токарному або деревообробному справі. Дівчатка вчилися шити і кроїти, пізнавали кухарського мистецтва. І сьогодні на уроках технології все це присутнє, просто до практичним навичкам додалися теоретичні знання, який учитель підносить у вигляді оглядової лекції.

Інформаційні технології

Саме це словосполучення сьогодні на слуху. Що таке інформаційні технології? Це сукупність процесів, пов`язаних зі зберіганням, обробкою, захистом, передачею та отриманням необхідної інформації. І для всього цього використовуються комп`ютери та інші сучасні пристрої. У сучасному світі це найнеобхідніша технологія, яка користується великою популярністю у величезної кількості людей. І якщо з виробничими технологіями ми стикаємося в міру необхідності (в процесі роботи і так далі), то з інформаційними ми маємо справу щодня.

Життєвий цикл технології



Як і будь-який процес, як і будь-який продукт, технологія живе своїм життям. Вона з`являється (її хтось придумує), вона видозмінюється (в неї вносяться якісь доповнення, нововведення, прибираються не виправдали себе елементи, економічно невигідні) і, врешті-решт, вмирає, надаючи місце для нових технологій, більш ефективних. Хоча треба віддати належне деяким, які до сих пір існують. Наприклад, технологія випікання хліба, розмелювання зерна в борошно, виготовлення кераміки, виробництво заліза. Це вічні технологічні процеси, які змінилися з моменту появи незначно.

Цикл технології виробництва борошна

Хотілося б на прикладі виробництва борошна, найважливішого продукту на землі, показати, як відбувається технологічний процес. Не будемо тут торкатися технологію вирощування пшениці, відразу почнемо з того, що зерно надходить на млин. Обмовимося, що будемо говорити про сучасне виробництво.

  1. Зерно з полів надходить в сховище, яке називається елеватор. Тут воно частково очищається від камінчиків, бруду і пилу.
  2. З елеватора зерно подають на млин. Тут його розмелюють і просівають, розділяючи на борошно, манну крупу і висівки.
  3. Далі борошно надходить в сховище, де вона розфасовується по паперовим пакетам або вивозиться спеціальними машинами борошновозами в пекарні, де печуть хлібобулочні вироби.

Будь-яка виробнича технологія розбита на цикли (етапи, стадії, процеси), це і є її сутність, її основа. Дуже часто в різних технологіях використовують велику кількість інгредієнтів, одні з яких є основними, інші додатковими.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!