» » » З чого роблять цемент?

З чого роблять цемент?

З чого роблять цемент?

Цемент широко використовується в будівництві. Його застосовують при зведенні фундаментів і несучих конструкцій, облицювання будівель і так далі. Популярність цього будівельного матеріалу пояснюється його особливими експлуатаційними властивостями, які забезпечуються за рахунок певних компонентів, що входять до складу цементу.

З чого виробляють цемент

Виготовлення цементу відбувається переважно на основі глинистих і карбонатних порід. У деяких випадках роблять цей матеріал із застосуванням промислових відходів і шлаків.

Серед карбонатних порід виробники найчастіше використовують крейду і мергель. Перший компонент має аморфною структурою, тому легко подрібнюється, що дозволяє йому відмінно взаємодіяти з іншими видами сировини при змішуванні.

При виготовленні цементу, призначеного для спорудження камінів і печей, використовується не крейда, а мергель. Він являє собою осадочную породу, яка може мати тверду або пухку структуру, різну вологість і щільність.



Що стосується глинистих порід, то вони представлені глинистими сланцями і звичайним суглинком. Вони відрізняються високим вмістом пилуватих і піщаних частинок, мають високу пластичність і сполучною здатністю.

Також до глинистих порід належить лесовидний суглинок. Він облаем високою крихкістю і пористістю. Такий вид суглинку не відрізняється хорошою пластичністю, тому цемент з нього робиться досить рідко. Якщо ж виробник все-таки вирішив застосовувати лесовидний суглинок, то він обов`язково додає в нього значну кількість гіпсу. Гіпс також обов`язково використовується при виготовленні цементу на основі сланцю і звичайного суглинку, але в невеликій пропорції.

Крім цих компонентів, при виробництві цементу застосовуються різні добавки на зразок флюориту, фосфогіпсу, кремнефтористого натрію, апатитів та інших.

Різноманітність компонентів, з яких може складатися цемент, створює величезну різноманітність марок цього матіеріала, які відрізняються своїми якісними і технічними властивостями, а також областю застосування. Про різних видах цементу докладно розказано в статті склад цементу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!