» » » Як навчитися друкувати?

Як навчитися друкувати?

Як навчитися друкувати?
Як навчитися друкувати?

Сьогодні у багатьох людей робота пов`язана з комп`ютером. Часто роботодавця вимагають навику оператора ПК на комп`ютері, адже техніка швидкого набору на клавіатурі не тільки допомагає скоротити час, але ще і говорить про професіоналізм кандидата на нову роботу.

Звичайно ж, в домашніх умовах це може стати в нагоді далеко не всім. Але людям такої професії, як, наприклад, письменник або журналіст, це стане дуже корисним навиком.

Давайте розберемося, як навчитися друкувати, навіщо це потрібно, які бувають методи і техніки набору, а також - за допомогою яких ресурсів можна вдосконалити цю навичку до межі.

Поради

  1. Добре запам`ятайте положення клавіш на клавіатурі. Розкладка для всіх комп`ютерів зазвичай однакова. Вона називається QWERTY. Подивіться на клавіатуру, і ви зрозумієте, чому. Є кілька вправ для запам`ятовування:
  2. візьміть аркуш паперу. Дивіться на клавіатуру протягом декількох секунд, а потім спробуйте записати ряд на папері. Так буде простіше запам`ятати комбінацію. Адже клавіш на клавіатурі багато, і краще процес запам`ятовування розбити на кілька етапів. Постарайтеся довести це до автоматизму, і тоді ви будете ближче до мети.
  3. також можна почати друкувати літери в алфавітному порядку на вашому комп`ютері. Відтворення алфавіт до тих пір, поки не помітите, що виходить досить швидко, щоб переходити до більш серйозних занять.
  4. Якщо дозволяють кошти, придбайте «навчальну» клавіатуру. На такій клавіатурі знаки розділені на дві частини - спеціально під праву і ліву руку.
  5. Дотримуйтесь правильне положення на робочому місці. Пам`ятайте, що то, як ви сидите, впливає не тільки на ефективність роботи за комп`ютером, але друкувати наосліпі на ваше самопочуття. Важливо сидіти рівно. Монітор повинен розташовуватися на рівні очей.
  6. Важливо, щоб при друку були задіяні обидві руки, і, по можливості, всі пальці. Якщо ви звикли набирати текст двома пальцями, то буде дещо складно перевчити на новий лад. Слідкуйте за своїми руками. Якщо в процесі роботи ви помічаєте, що повертаєтеся до старої звички, вчасно переходите назад на новий метод.
  7. Є особливий метод розташування пальців рук на клавіатурі, при якому кожен палець відповідає за свою область клавіш. Метод полягає в наступному: пальці лівої руки, починаючи від мізинця, розташовуються на середньому ряду клавіатури на комбінації ФИВА. Подивіться на клавіатуру. Ці чотири клавіші знаходяться поруч. Аналогічно пальці правої руки повинні займати комбінацію ОЛДЖ. Великий палець розташовується поряд з пропуском і при необхідності натискає на пробіл. Причому, виконувати цю дію можуть пальці обох рук.

Коли навчитеся швидко набирати, ви зверніть увагу, що ви навіть не замислюєтеся, як ви це робите.

Правила методу сліпого набору

Про те, як навчитися швидко друкувати, замислювалися вже давно. Ще в 1888 році стенографіста Франком Едгаром Макгурріном була розроблена техніка десятипальцевого сліпого набору на клавіатурі. Це значно підвищило продуктивність праці співробітників фірм і зробило прорив в цій сфері.

Відразу навчитися друкувати по цій техніці не вийде. Необхідно буде запастися завзятістю, оскільки перший час помилки неминучі. Швидкість - головний пріоритет цього методу, але не поспішайте, набирайте вдумливо і повільно, і з досвідом почне рости і швидкість. Головне - велика кількість тренувань.



Суть методу можна вже було зрозуміти з його назви. Це набір на клавіатурі тексту друкувати наосліпбез підглядання на розкладку. Відповідно до цього методу, руки розташовуються в спеціальному положенні. Ми вже говорили про стандартну позиції рук «ФИВА-ОЛДЖ». Саме її і використовуємо в цьому методі. Зрозуміло, верхній ряд функціональних кнопок (F1-F12) не знадобиться при сліпому наборі, так як ми будемо використовувати тільки основні клавіші.

Більш того, будь-яка клавіатура зроблена спеціально для можливості вивчення методу сліпого набору, оскільки голосні літери «а» і «о» мають спеціальні маленькі виступи, які допоможуть орієнтуватися по клавіатурі, не дивлячись на неї.

Отже, освоюємо позиції і потроху тренуємося. Важливо навчатися кожен день - тоді буде помітний результат вашої роботи. Чим більше практики буде, тим руки швидше звикнуть набирати текст без «шпаргалки».

Техніка удару при друку



Метод сліпого набору супроводжується ще однією технікою, якої потрібно володіти для друкувати наосліпдосягнення відмінного результату - це техніка удару при друку.

Мало хто стежить за тим, як саме набирає букви на клавіатурі. Здається, ну подушечками, чому ж ще. Насправді ви повинні знати, що основним принципом цієї техніки є використання не тільки подушечок пальців, але і всієї кисті. Удари повинні бути чіткими і уривчастими, при цьому, всі пальці весь час повинні повертатися у вихідну позицію.

ритм друку

Ритм набору також важливий. Ви помітите, що, коли набір відбувається ритмічно, тобто з певним проміжком часу між натисканням кожною кнопкою, швидкість набору збільшується. Навіть якщо є можливість набирати деякі символи швидше, а деякі повільніше, все одно необхідно дотримуватися ритму.

Як помічник в дотриманні ритму відмінно впорається метроном. У деяких програмах і онлайн-сервісах це передбачено.

Програми, за допомогою яких можна освоїти техніку швидкого набору на клавіатурі

Існує кілька програм, покликаних навчати всіх бажаючих техніці швидкого набору.

  1. «Соло на клавіатурі» - курс машинопису В. Шахиджаняна. У програмі задіяні методи психологічного заохочення, в програму друкувати наосліпвключені завдання різної складності. Програма представлена в декількох варіантах (курсах) - різні мови і окреме цифрове навчання.
  2. «Stamina» - програма-тренажер для навчання швидкому клавіатурного набору. Безкоштовний аналог програми Соло.
  3. «VerseQ» - ще один тренажер. Головними перевагами є індивідуальне навчання. Програма налаштована таким чином, що починається навчання з самого складного, а далі завдання стають легше. Відмінно підійде не тільки початківцям, але також і досвідченим людям, які хочуть підтримувати свій навик на високому рівні.

Онлайн-сервіси навчання швидкого друку

Швидкісний друку можна навчатися і онлайн, як в звичайному вигляді, так і в ігровому:

  1. Можна скористатися онлайн-сервісом від розробників програми «Stamina».друкувати наосліп
  2. фірма «VerseQ» також пропонує онлайн-сервіс навчання швидкого друку.
  3. Клавогонкі.
  4. Все10.
  5. Клава.
  6. Набіраем.ру.
  7. Typing-study.com.

Всі ці сайти з онлайн-тренажерами після реєстрації абсолютно безкоштовно надають вам можливість тренуватися. Тут вже вибирайте будь-який, адже всі вони навчають техніці сліпого набору.

Якщо ви замислюєтеся над тим, як навчитися друкувати, також візьміть на замітку інформацію зі статей Як правильно друкувати і Як навчитися швидко друкувати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!