» » » Що таке детектор?

Що таке детектор?

Що таке детектор?

Слово «детектор» часто зустрічається в наукових текстах, та й не тільки там. Всі ми чули про детекторі брехні, наприклад. Про те, що таке детектори і які ще вони бувають, читайте в нашій статті.

Що таке детектор: визначення

Слово «детектор» походить від латинського «detector», що буквально перекладається як «відкривач, обнаружитель». І дійсно, в найзагальнішому сенсі детектор - це засіб, що дозволяє виявити будь-яке явище. Коли настає певний подія або виявляється заданий речовина, детектор подає сигнал.

Наприклад, детектор елементарних частинок допомагає знаходити і вимірювати частки, що виникають при ядерних розпаді або складові собою космічні промені. Бувають детектори світлового або теплового випромінювання. За допомогою детектора гравітаційних хвиль вчені можуть відстежувати такі явища, як, наприклад, злиття двох чорних дір, що приводить до виникнення цих самих хвиль.

Як застосовується детектор



Детектори широко застосовуються не тільки в науці. Детектор (або датчик) руху, скажімо, виявляє переміщення об`єктів в просторі і може застосовуватися в системах відеоспостереження. А детектор брехні (поліграф) стежить за фізичними параметрами тіла і виявляє ознаки хвилювання, за якими можна визначити, що людина сказала неправду. Детальніше про цей прилад і достовірності таких вимірювань можна прочитати в статті Як обдурити детектор брехні.

Детектор і фантастика

Ідею детекторів взяли на озброєння і творці фантастичних світів - вони захоплено вигадують все нові і нові речовини і явища, які можна виявити за допомогою спеціального приладу. Наприклад, в популярній грі «S.T.A.L.K.E.R.» зустрічається детектор «Велес», за допомогою якого можна виявляти аномалії і визначати місцезнаходження артефактів, їх викликають. Про те, де взяти такий апарат, читайте в нашій статті Сталкер: де знайти детектори Велес.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!