» » » Що таке ключ?

Що таке ключ?

Що таке ключ?

Слово «ключ» відноситься до слів-омонімів. Такі слова можуть мати кілька різних значень при однаковому написанні і звучанні (наприклад, «дверний ключ» і «ключ, що б`є з-під землі»). Давайте спробуємо розібратися в тому, що таке ключ і як багато значень має це слово.

дверний ключ

Мабуть, перше, що спадає на думку, - це ключ, яким кожен з нас користується щодня, відкриваючи і закриваючи двері. Ключ як пристрій для відкриття замку існує ще з часів Давнього Єгипту. Виготовляється він найчастіше з металу. Залежно від різновиду замку ключі бувають різних конфігурацій, але найчастіше їх принцип зводиться до наявності рельєфу на поверхні, що збігається з внутрішньою поверхнею замку.

криптографічний ключ

У шифруванні секретної інформації використовується криптографічний ключ. Такий ключ являє собою набір певних унікальних даних, який потрібен для перетворення тексту. Кожен такий ключ закріплений за одним певним алгоритмом.

Ключ активації

При придбанні ліцензійної комп`ютерної програми ми отримуємо ключ активації до неї, який представляє собою набір символів і служить своєрідним паролем під час установки програми. Такий ключ немов дає програмі зрозуміти, що вона придбана легально і повинна працювати правильно. Якщо ключ активації відсутня, то програма або не встановиться, або не буде працювати.

Правовласники комп`ютерних програм часто дають своїм користувачам можливість використання демоверсії. Вона не вимагає ключа активації, є програмою з обмеженими функціями і, можливо, з пробним періодом дії. Після закінчення цього періоду буде запропонована покупка повної версії, де ключ активації буде необхідний.

Розвідний ключ



Для обертання деталей, таких як гайки і болти, застосовується розвідний ключ. Він виготовляється зі сталі, може мати різні розміри і конфігурацію. Незамінний в сантехнічних роботах, під час ремонту техніки та в будівництві.

Скрипковий ключ

Вигадливий символ, схожий на скрипку, ставиться на одній з ліній нотного стану, позначаючи висоту нот. Щодо цього знака формуються і всі інші позиції нот. Завдяки своїй красі і значущості скрипковий ключ нерідко стає символом музикантів.

Ключ з-під землі

Джерело також називається ключем. Вираз «Життя б`є ключем» пов`язане саме з цим поняттям, як аналогія з бурхливим, дзвінким і свіжим водним потоком.

Фраза «ключ знань» нерідко трактується по-різному. Один варіант - це джерело, з якого можна черпати знання, другий - ключ, отпирающий двері в світ нової інформації. Це дивовижний приклад того, як зміна значення слова все ж не змінює суть.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!