» » » Що таке шлюз?

Що таке шлюз?

Що таке шлюз?

Іноді ми в житті стикаємося з такими виразами, як "річковий шлюз", "інтернет-шлюз" і так далі. Що таке шлюз?

Шлюз як механічна конструкція

Слово шлюз походить від латинського виразу "aqva exclusa", що в перекладі на російську означає "виключена вода". Спочатку шлюзом називали тільки споруди на каналах і річках, призначені для переходу судів з однієї річки, що має один рівень води, на інший судноплавний шлях, в якому рівень води вище або нижче.

Принцип дії річкового шлюзу такий. Судно поміщається в спеціальну камеру, за ним зачиняються вхідні ворота. Потім рівень води в камері підвищується (або знижується) до необхідного, відкриваються вихідні ворота, і судно виходить в інший канал.

В даний час існують і інші типи шлюзів, наприклад, атмосферні. Вони з`єднують між собою зони з різним тиском повітря. Наприклад, на космічних станціях є шлюзи для виходу з відсіків корабля, що містять повітря, в безповітряний космічний простір.

Поняття "шлюз" в інформаційних технологіях

У сучасних технологіях передачі інформації з використанням цифрової техніки під шлюзом розуміється програмне забезпечення або технічний пристрій, що об`єднує різні комп`ютерні мережі в одне ціле. Інтернет-шлюзи забезпечують з`єднання локальної мережі з глобальною і розподіляють загальний трафік між окремими користувачами.

Мережеві шлюзи крім цієї функції ще можуть конвертувати між собою протоколи (способи передачі даних) різних типів, і тим пов`язувати ділянки мереж, що працюють на різних протоколах.

Ознайомтеся зі статтею на цю тему Як дізнатися шлюз.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!