» » » Що таке термостат?

Що таке термостат?

Що таке термостат?

Слово «термостат» складається з двох частин. Перша означає - температура, друга - сталість, статичність. Таким чином, можна визначити і значення слова. Що таке термостат? Прилад, пристосування, механізм, призначений для підтримки постійної температури чого-небудь.

Нижче ми розповімо про класифікації термостатів.

Як виглядає

У багатьох випадках термостат виглядає як температурний клапан, що реагує на її підвищення або зниження. Для того щоб мінімізувати температурні втрати, термостати ізолюють. Але це відбувається не завжди (приклад - автомобільний термостат). Звичайний холодильник, по суті своїй, також є термостатом.

Класифікація

Залежно від діапазону використовуваних температурних режимів розрізняють термостати:

  • високою - від 300 до 1200 градусів;
  • середньої - від мінус 60 до 500;
  • низької температури - менше мінус 60 градусів Цельсія (кріостати).


По застосуванню робочого матеріалу: повітряні, на базі рідин, на основі твердих тіл. В даному приладі підтримується постійної температура речовини, що заповнює термостат. Але бувають прилади, де робоча речовина відсутня (наприклад, електропечі з терморегуляторами - термостати високих температур).

авто

Найбільш відомий всім термостат. Принцип його роботи дуже простий. Поки двигун знаходиться в межах допустимих температур, клапан термостата закритий. Відбувається блокування подачі антифризу в радіатор. Як тільки температура перевищить допустиму норму (як правило, близько 95 градусів), клапан термостата відкривається, охолоджуюча рідина безперешкодно надходить в радіатор і остуджує його.

Ще про термостатах читайте в наших матеріалах:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!