» » » Як в'язати реглан?

Як в'язати реглан?

Як в`язати реглан?
Як в`язати реглан?

Реглан - це безшовний спосіб в`язки кофт, светрів і подібних до них виробів. Але в наш час він трохи призабутий плетільницями. Оскільки вони вважають за краще в`язати вироби знизу, та й схеми в журналах представлені саме для такого методу в`язання. Тому не всі знають, як в`язати реглан гачком і спицями.

Переваги в`язання регланом

До переваг цього способу відносяться:

  • Відсутність швів при в`язанні;
  • Можливість без проблем змінювати довжину вироби;
  • Немає необхідності зшивати окремі деталі в`язаного речі;
  • Залишається мало ниток після завершення в`язки, що дуже зручно, якщо виріб буде потрібно розпустити.

Підготовка до в`язання

  1. Перед тим як в`язати реглан зверху (сам виріб), потрібно розрахувати і визначити щільність в`язки. Для цього необхідно вив`язати контрольний зразок і виміряти окружність шиї. Припустимо, щільність в`язки вийшла 2,2 петлі на один сантиметр, а «довжина» окружності - 36 сантиметрів. Вираховуємо, скільки петель потрібно для початку в`язки реглана: 2,2 п Х 36 см = 79 петель.
  2. Щоб правильно пов`язати реглан як на спицях, так і гачком, дана кількість петель потрібно розподілити на три частини: 79 п: 3 = 26 п + 1 п (залишок). Частина, що залишилася одна петля додається до переду, таким чином, виходить на рукава і спинку по 26 петель, і на перед - 27. З кількості петель, відведених на рукава, віднімається також по 2 петлі, які заберуть на 4 лінії реглана (2х4 = 8 п ): 26 п - 8 п = 18 петель, на обидва рукави, значить на один рукав - дев`ять петель.
  3. Якщо в ході ділення петлі залишаються поза стінами вузу, їх знову додають до переду. Відповідно до розрахунків вийшло: на перед 27 петель, на спинку - 26, по дев`ять петель на рукава і вісім петель на лінії реглана.

Цим способом в`яжеться реглан від горловини як кофт, так і інших подібних виробів. Детальна схема і опис в`язки кофти-реглан представлені в нашій статті - Як зв`язати кофту регланом.

Техніка в`язання реглана

На початку в`язання потрібно враховувати, що горловина ззаду пристрою йде вище, ніж спереду. Тому набираються петлі спочатку так: 1п переду, 2п реглана, 9п рукава, 2п реглана, 26П спинки, 2п реглана, 9п рукава, 2п реглана, 1п переду. Петлі, від яких будуть йти лінії реглана, для зручності можна розмітити контрастними нитками.



регланДалі потрібно в`язати рівними рядами, через ряд, додаючи петлі (від їх кількості буде залежати глибина вирізу горловини). Через ряд також додаються і петлі ліній реглана. Далі в`яжеться до тих пір, поки не набереться необхідна для переда кількість петель (27), плюс одна петля для симетрії. Після в`язка з`єднується і йде по колу, додаються лише петлі по лініях реглана до тих пір, поки це потрібно. Лінія реглана буде оптимально в 30 см для взятого розміру одягу (48).

В`язати рукава реглан, як і спинку, а також перед, можна практично будь-яким візерунком. Потрібно тільки пам`ятати, що їх зручніше в`язати на панчішних спицях по колу, якщо візерунок передбачає відсутність на них швів. В`язати реглан знизу, як це описано вище, не вийде, так як складніше розрахувати необхідну кількість завершальних петель горловини.

Детальний опис того, як в`язати светр з рукавом реглан, міститься в нашій статті - Як зв`язати светр реглан.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!