» » » » Що робити, коли на душі погано?

Що робити, коли на душі погано?

Що робити, коли на душі погано?

Бувають дні, коли все здається чорним і безнадійним, коли боляче і важко. Мало хто, потрапляючи в таку ситуацію, чітко знає, що робити, коли на душі погано. У всіх свої рецепти. Хтось включає сумну музику і впивається своїм горем, а хтось прагне розвіятися.

психологічні поради

Що робити, коли на душі погано?

Шукаємо і усуваємо причину

Розберися в причинах свого стану - не буває людині погано просто так, без приводу. У всього є причини, і у твого стану теж, потрібно просто їх знайти. Як це зробити? Деякі причини очевидні, інші ховаються в глибині душі і можуть бути незрозумілі і неочевидні. Як знайти приховані причини? Поринь в свій стан, спробуй його посилити. Робити це треба дуже обережно і з тим, що може допомогти, наприклад, музика, відповідна твоєму настрою. Розвивай думки, які приходять в голову в цьому стані, подумай про те, звідки вони беруться. Подумай про те, які образи і асоціації викликає у тебе це стан, бувало воно у тебе раніше.



Усунь причину свого стану. Так, іноді це просто неможливо - не можна воскресити близького або виправити будь-яку ситуацію, але можна усунути причину твого стану, наприклад, уявити діалог з тим, кого вже немає, зі своїм кривдником або з самим собою в минулому. Можна усунути те, що нагадує тобі про травмуючої ситуації - фотографії, подарунки, речі, можливо, навіть запахи. Чим менше речей нагадує тобі про болючі події, тим легше перестати про них думати.

допоможуть зміни

Зміни обстановку - коли все погано, можна просто вийти погуляти, зустрітися з ким-небудь, сходити в нове місце або зовсім виїхати з міста. Змінюючи обстановку навколо себе, ти знову ж зможеш змінити образ думок і асоціації, навіваються тобі місцем, в якому ти знаходишся. Не звертай увагу, отримуй нові враження та емоції. Так навіть якщо просто задумаєш робити ремонт або перестановку у себе вдома, буде, на що відволіктися і куди докласти зусиль.



Працюй - роби щось відчутне, то, в чому ти відразу побачиш результат, це може бути рукоділля, малювання, кулінарія, та й той же самий ремонт або перестановка меблів. Займи себе і своє тіло активністю. Побачивши, що твої сили не витрачені даремно, а з користю, ти відчуєш себе значно краще.

Створюємо позитивний настрій

Подаруй собі свято - порадуй своє тіло або душу. Зроби собі улюблену ванну з піною, співаєш улюблених страв і особливо солодощів, поміняй зачіску або сходи з кіно на хороший фільм.

Думай про свої досягнення - згадай все, чого ти встиг добитися, в чому ти хороший, можливо, у тебе є нагороди і просто те, за що ти можеш собою пишатися. Це можуть бути навіть дрібниці, головне, щоб вони були корисними і нагадували тобі про хороше і про те, що ти вмієш. Навчився плавати, знайшов найкращий сорт зеленого чаю, навчився розбиратися в моделях машин, познайомився з усіма колегами і т.д. Можеш скласти собі список твоїх досягнень і милуватися ним, коли тобі стане сумно. Допоможуть і списки матеріальних надбань.

Нові цілі та досягнення

Склади план або просто придумай мета, до якої ти будеш прагнути. Це може бути бажання або мрія, але обов`язково те, що ти дійсно можеш зробити сам. Спочатку можна ставити маленькі цілі, які допоможуть здійснити глобальну. Наприклад глобальну мету «схуднути на 20 кілограм» можна розділити на маленькі: правильно харчуватися, робити зарядку, бігати, займатися аеробікою. Корисно ставити терміни, але вони повинні бути реальними. Не жени себе нездійсненними термінами, краще візьми часу з запасом і пишайся собою, якщо виконав план раніше.

Ось 7 кроків, що пояснюють, що робити, коли на душі погано. Вирішуй сам, що краще підійде саме тобі і в якій мірі слідувати кожному з них-занурюватися чи в своє горе для пошуку причин або відразу піти від нього і позбутися від нагадувань. Якщо ж твій стан погіршується без видимих причин і нічого не хочеться робити, звернися до психолога або до психотерапевта.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!