Як маніпулювати людьми?

Як маніпулювати людьми?

Практично всі люди знають, як досвідчений ляльковод звертається з маріонеткою. Його чуйні пальці смикають мотузочки, які змушують рухатися маріонетку так, як потрібно ляльководів. Те ж саме ми робимо в житті, коли маніпулюємо іншими людьми, часом навіть несвідомо. По суті, маніпулювання - це вплив на іншу людину з метою домогтися від нього бажаних дій. Багато володіють таким даром ще з раннього дитинства, а іншим це вміння не дано. Але навчитися маніпулювати людьми можна. Яка психологія маніпулювання? Її можна представити узагальнено в кількох пунктах ...

Як маніпулювати людьми: психологія

  1. Активний збір інформації. Чим більше Ви будете знати про людину, яким збираєтеся маніпулювати, тим більше у Вас шансів домогтися бажаного. В ідеалі Ви повинні з`ясувати всі слабкості людини (чого боїться, що його приваблює, про що мріє і т.д.).
  2. Чітко поставити перед собою мету. Вам потрібно добре уявляти, що Ви хочете отримати від людини. Після визначення мети подумайте над способами маніпулювання (способи див. Нижче). Складіть план дій, виберіть найбільш вдалу комбінацію способів маніпуляції.
  3. Залучіть увагу людини. Тут всіляко використовуйте зібрану інформацію.
  4. Підштовхніть людини до потрібних дій, використовуючи способи маніпулювання. Ви повинні переконати людину в тому, що з ситуації є тільки один вірний вихід.
  5. Оцініть результати. Якщо все вийде, то Ви опинитеся в виграшному становищі.


На чому ще можна зіграти, крім людських слабкостей? У кожного виникають потреби, незадоволення яких робить людину нещасною. Їх теж можна задіяти. Найчастіше це потреби в повазі і в суспільному визнанні, фізіологічні (сон, їжа, секс), в самореалізації, в матеріальному достатку, в безпеки.



Написано дуже багато книг, як можна маніпулювати людьми. Пишуть їх різні автори: і психологи, і бізнесмени, і звичайні люди, які мають досвід маніпулювання. Ви легко знайдете їх у великій кількості в Інтернеті, в бібліотеках і на книжкових полицях магазинів. Якщо Ви хочете докладніше вивчити способи маніпулювання і знайти чіткі поради по впливу на оточуючих, Вам на допомогу психологічна література (наприклад, книги Фексеус Хенріка, Юрія Мухіна, Джо Оуена і ін.). Якщо Ви хочете побачити, як працює маніпулювання на конкретних прикладах, то почитайте художню літературу.

Способи, як маніпулювати людьми:

  • Обіцянка. Як правило, більшість людей свято вірять в обіцянки. Найяскравіший приклад - реклама, яка обіцяє нам блискуче волосся, білі зуби, здоров`я від корисних продуктів і т.д. Звичайно, всі хочуть для себе кращого, і йдуть купувати рекламовані продукти.
  • Турбота. Вона допомагає пом`якшити ставлення оточуючих людей і домогтися бажаного. Приклад: дочка хоче на дискотеку, але точно знає, що мама її не відпустить. Вона починає весь тиждень підтримувати будинку чистоту, ходить в магазин за продуктами, не шумить, робить уроки, вчасно приходить додому. В кінці тижня дочка ввічливим і м`яким голосом просить маму відпустити її на танці. Подобрілим батько дозволяє дівчинці повеселитися, тим самим бажаючи її винагородити за працю.
  • Брехня. Часто ми брешемо одне одному навіть в найдрібніших моментах, а для багатьох брехня - це норма життя. Приклад: у чоловіка є коханка, з якою він хоче зустрітися. Маючи бездоганну репутацію, він інсценує дзвінок з роботи і заявляє своєї благовірної, що «виникло термінове позапланове нараду в офісі». Розмова буде напруженим, тому він просить дружину не відволікати дзвінками і чекати його вдома. Дружина вірить, чоловік спішно збирається і їде на побачення до коханки.
  • Прояв сильних негативних емоцій. Такими можуть виступити роздратування, гнів, лють. Їх повинен мати людина, яким маніпулюють. Приклад: матері не подобається нова дівчина її сина, і вона хоче звести його з сусідської дочкою. Вона придумує хитромудрі способи того, як можна зганьбити дівчину в очах сина. При вдалому положенні обставин він зол, засмучений, не вірить своїй дівчині і кидає її. Мама його заспокоює, запевняє, що дівчина була його не варта, а ось сусідка набагато краще і більше йому підходить. Син, бажаючи насолити колишньої, починає зустрічатися з сусідкою.
  • Повторення, воно ж зомбування. Коли людині довго повторюють одну і ту ж думку, він починає вірити в те, що це правда. Приклад: негарна дівчинка страждає від своєї зовнішності. Мати, бажаючи їй допомогти, вселяє, що вона красива, а всі її недоліки - це «родзинки», які надають шарм.
  • Спокуса і спокушання. Всі люди хочуть задоволення. Тому спосіб дієвий. Приклад: у студента завтра іспит, а друзі кличуть в клуб. Для переконання вони додають, що вхід сьогодні вільний, в компанії буде дівчина, яка йому подобається, і т.д. Студент погоджується.
  • Загрози. Приклад: мати каже дитині: «Якщо не будеш їсти кашу, то прийде зла Бука і забере тебе з собою!».
  • Шантаж. Ви можете той чи інший спосіб впливати на життя людини, тим самим сильно її зіпсувавши. Щоб цього не сталося, Ви пропонуєте взаємовигоди: людина робить те, що Вам потрібно, а Ви не вживаєте небезпечних для нього дій. Приклад: у людини є фотографії, на яких зображений його конкурент по бізнесу разом з коханкою в пікантних позах. Він вимагає від противника то, чого потребує його бізнес, у відповідь обіцяючи ніколи не показувати ці фото його дружині.
  • Підкуп. Яскравий приклад - передвиборна агітація, коли на вулицях пропонують гроші за голос на користь певного кандидата. Підкуповувати можна не тільки грошима, а й іншими речами, предметами або послугами, які необхідні людині.
  • Громадський осуд. Більшість людей дуже бояться негативної громадської думки, тому осуд також дає потужний ефект. Приклад: в редакції друкованого видання відбувається летучка. Бажаючи домогтися певних результатів від свого працівника, головний редактор прилюдно лає і критикує кореспондента за його роботу. Кореспондент сумні і не хоче, щоб така ситуація повторилася, тому чітко запам`ятовує зауваження і намагається так більше не робити.
  • Кохання. Маніпулювання найбільш вдало виходить в тій парі, в якій один любить, а інший дозволяє себе любити. Маніпуляції, як правило, піддається закохана людина. Приклад: дівчина хоче, щоб її хлопець купив їй шубу. Вона каже: «Якщо ти мене любиш, купи мені шубу, щоб я не мерзла взимку. Інакше піду до іншого! ». І молода людина купує дівчині шубу, аби вона завжди була поруч.

Способів маніпулювання безліч, і вони комбінуються один з одним. Як правильно маніпулювати людьми? Крім дотримання алгоритму і способів управління, не забувайте також про совість. Якщо маніпулювання приносить Вам користь, а іншій людині - шкода, а іноді навіть і ламає всю його життя, то подумайте гарненько, перш ніж так поступати. Уявіть себе на його місці і подумайте, як би Ви себе тоді почували?



Увага, тільки СЬОГОДНІ!