Як вплинути на людину?

Як вплинути на людину?

Ви точно впевнені, що всі свої рішення приймаєте самостійно? Впевнені, що ніхто не грає на ваших слабкостях, звички, бажаннях? Чи точно, ніхто не змушує вас діяти певним чином? Існує невелика кількість людей, які можуть з точністю сказати, що це не так.

Задумайтесь, наскільки вам важливо добре виглядати? Ви думаєте, що ваш особистий успіх залежить від вдало обраної марки духів? Вам соромно вийти в люди без новомодного мобільного телефону? Тоді будьте впевнені, що вами вже керують! Це рекламна маніпуляція, яка здатна управляти людиною. Не один десяток професіоналів потрудився над тим, щоб з`ясувати, як привернути вашу увагу, чим зацікавити і взагалі, як впливати на людей.

Способи впливу на людину

Найголовніший спосіб впливу на будь-яку людину - розмова, спілкування з ним. Йому потрібно запропонувати щось, чого він бажає. Знаючи хитрощі і прийоми маніпуляції, можна домогтися чого завгодно, від кого завгодно.



Отже, безпосередній вплив на людину надають такі способи:

  • Переконання. Прямий спосіб маніпуляції людиною або навіть групою людей. Мета переконання: вселити власну думку на основі різноманітних аргументів і фактів, змінити міркування, хід думок, рішень і вчинків переконує.
  • Примус. Це вплив на життя людини, на умови його проживання. Примушує може вимагати потрібного поведінки в усній формі, а може використовувати саму явну, заборонену загрозу - насильство, фізичну розправу.
  • Навіювання. Те ж саме, що переконання, але без застосування аргументів і фактів.
  • Прохання. Ласкаве, добре звернення до іншої людини, що ставить за корисливі мотиви задоволення власних потреб і побажань.
  • Самопросування. Це особиста реклама, яка розповідає про власної компетентності в певних питаннях. Використовується при складанні резюме на нову посаду, при співбесіді, на виборах при висуванні своєї кандидатури.
  • Маніпуляція. Таємне вплив людей один на одного, спонукання до виконання певних дій, вчинення необхідних вчинків, переживання різних емоційних станів. Людину доводять до того, що він робить не потрібні йому вчинки, думаючи, що сам цього хоче.
  • Критика. Стимулювання до сплеску негативних емоцій. Образа людини, засудження його дій, вчинків, думок, поведінки, ставлення до чогось і т.д. Метою буває зміна моделі поведінки у особистості, піддається критиці або глибока образа з її боку.
  • Стимулювання до наслідування. Викликає у людей стійке бажання наслідувати або бути схожим на когось. Виявляється в умисному або ненавмисному повторенні зовнішнього вигляду, дій, міркувань, принципів, звичок і т.д.
  • Зараження. Передача свого настрою оточуючих. Буває довільним і мимовільним.
  • Формування прихильності. Прагнення завоювати до себе симпатію, увагу, схвалення, через демонстрацію своєї компетентності, уважності, непересічність, незамінності, надання консультацій та допомоги.

Принципи впливу на людей

Також існують різні принципи, які можна назвати навіть стереотипними, які надають на нас вплив. Ось коротко деякі з них:

  1. Принцип взаємного обміну. Всі люди звикли платити за те, що отримують. Якщо певна людина не оплачує надану продукцію або послугу, він стає незрозумілим суспільству і викликає загальне несхвалення і може навіть викликати на себе неприємності, у вигляді соціальних санкцій, заяв про його невдячності. Тому, кожен з нас намагається не потрапляти в такі ситуації, чим вміло користуються професіонали по впливу на психіку, які вибирають тактику «спочатку дай, а потім можеш просити про що завгодно».

    Приклад цього принципу - безкоштовні одиниці продукції, що надаються для проби, примірки, використання на певний час або в якості безоплатного подарунка. Досвідчені презентатора обробляють людини так, що він відчуває, ніби зобов`язаний купити хоч щось.

    Також прикладом є непрохані послуги. Буває, благодійні організації надсилають листівку з привітаннями та сувенір, після чого просять внести грошові кошти на їх цілі.

    Взаємний обмін може бути невигідним однієї зі сторін. Часто бувають випадки, коли людина віддає більше або робить послугу більш серйозну, ніж була надана йому, щоб не відчувати себе комусь зобов`язаним.

  2. Принцип контрасту. Істотний вплив на розвиток людини надає також зовнішнє середовище. Якщо ми бачимо два предмета, які між собою відрізняються, то перебільшуємо їх різницю. Застосування цього принципу часто виявляється непоміченим. Його використовують продавці, спеціально пропонуючи спочатку найдорожчий товар, а після вже той, який дійсно хочуть продати або спочатку велику продукцію (шубу, костюм), а потім аксесуари до них.
  3. Принцип авторитету. Наше свідомість схильна до покори авторитетним особистостям. У суспільстві усталене чітке розуміння того, що така поведінка правильне, і так легше вирішувати свої проблеми. Підкоряючись вказівкам лідерів і авторитетів, людина полегшує собі життя, самостійно нічого не вирішуючи, не беручи на себе відповідальність.

Існують приклади впливу на людину, ось один з них: експеримент проводився в австралійському коледжі у студентів 5-их класів. Одного і того ж людини представляли по-різному в кожному класі. В одному з них він був, нібито, гостем з Англії, який працює в університеті в Кембриджі. В іншому класі - простим студентом, в третьому - лаборантом, в четвертому - лектором, в п`ятому він був старшим лектором. І, нарешті, в шостому класі його представляли, як професора. Після кожного його відходу з аудиторій, студенти повинні були приблизно оцінити його зростання. В результаті, було встановлено, що з кожним підвищенням статусу, гість здавався студентам вище. «Студент» виявився нижчим, ніж «професор» майже на три дюйми.

Щоб вміло впливати на психіку людини і вміти захистити себе від чужих маніпуляцій, необхідно знати всі принципи і способи впливу на людей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!