» » » Як відбувається запліднення?

Як відбувається запліднення?

Як відбувається запліднення?
Як відбувається запліднення?

Природне запліднення яйцеклітини сперматозоїдом відбувається після статевого акту в період овуляції у жінки. Під час овуляції (цей період займає від 24 до 27 годин) недозріла яйцеклітина потрапляє в маткову трубу і зустрічається з життєздатним сперматозоїдом, вони з`єднуються - таким чином відбувається зачаття.

Як відбувається запліднення в нормальних умовах

Розглянемо докладніше, що відбувається при заплідненні. В середині місячного циклу, безпосередньо перед настанням овуляції, в піхву створюються вологі сприятливі умови для сперматозоїдів. У момент овуляції з знаходиться в яєчнику фолікула в черевну порожнину виходить яйцеклітина, готова до запліднення. Вона просувається до маткових труб за допомогою ворсинок, які «проштовхують» її по фаллопієвих трубах. У маткових трубах яйцеклітина буде перебувати протягом доби, чекаючи запліднення сперматозоїдом.

В цей же час тільки при одноразової еякуляції в жіночий організм потрапляє до 250 мільйонів сперматозоїдів. Але досягти яйцеклітини і запліднити її зможе в більшості випадків тільки один - найшвидший і живучий. Найкоротший час, через яке відбувається запліднення, як у будь-якої середньостатистичної жінки, - від 3 до 6 годин. Саме такий проміжок необхідний мікроскопічним сперматозоїдам, щоб пройти свій шлях з піхви в маткову трубу, а це приблизно 15 см.

«Відстрочене» запліднення

У зв`язку з тим, що сперматозоїди здатні зберігати життєздатність протягом 5-7 днів в жіночій піхві, запліднення може відбуватися і через деякий час після еякуляції. Розглянемо ситуацію, коли овуляція повинна відбутися на 14 день циклу, а незахищений статевий контакт відбувся на десятий день. Весь цей час в піхву живуть сперматозоїди, а в потрібний момент, коли жіночий організм виробляє зрілу яйцеклітину, один сперматозоїд «пробивається» до неї і відбувається їх злиття. Тому точно сказати, на який день відбувається запліднення, майже неможливо. Про це можна судити тільки якщо знати напевно, коли відбудеться овуляція.

момент запліднення



Як відбувається запліднення з точки зору науки біології? Яйцеклітина запліднюється проникли в неї сперматозоїдом, який передає яйцю батьківський генетичний матеріал.

Коли сперматозоїди досягають яйцеклітини, запліднення може зробити лише один з них, так як яйцеклітина просто «не дозволяє» проникнути в неї більшій кількості сперматозоїдів. Сперматозоїд при цьому випускає лизирующие (розчиняють) ферменти, які руйнують оболонку жіночої яйцеклітини, що дозволяє йому проникнути всередину. Після того як відбулося запліднення яйцеклітини, її оболонки стають дуже товстими завдяки спеціальним механізмам, що запускаються на біохімічному і молекулярному рівнях. Ці процеси забезпечують захист від проникнення в яйце інших сперматозоїдів.



Так як чоловічі і жіночі статеві клітини (гамети) в своєму ядрі мають лише половину генетичного набору (по 23 хромосоми), після злиття гамет відбувається з`єднання ядер, і вже після цього формується запліднене яйце, яке тепер називається зиготою.

Чи можливо подвійне запліднення?

У яйцеклітині знаходиться одне ядро з 23 хромосомами, тому злитися з нею може лише один сперматозоїд. Вище описано, яким чином жіноча гамета захищається від проникнення в неї більшого числа сперматозоїдів. Проте, іноді трапляється так, що в клітку проникає більше одного сперматозоїда.

Однак природні механізми регулюють всі так, що подвійне запліднення відбувається рідко. «Зайві» сперматозоїди просто редукуються (відмирають) і виводяться назовні, не приносячи при цьому ніякої шкоди. У дуже рідкісних випадках, якщо певні процеси пішли «не так», з ядром яйцеклітини можуть злитися два і більше сперматозоїдів. Це говорить про неспроможність жіночої гамети - зигота в цьому випадку не розвиватиметься і редукується.

Як же тоді утворюються багатоплідні вагітності? Тут можливі два варіанти.

  • Перший - дозрівання відразу двох або більше яйцеклітин. Тоді вони запліднюються кожна окремо згідно зі схемою, наведеною раніше. При цьому кожна дитина матиме свій індивідуальний набір хромосом. По суті, це будуть просто рідні брати / сестри, які народяться в один день, вони будуть називатися полізіготнимі близнюками.
  • Другий варіант - це коли з тієї чи іншої причини (ці чинники досі до кінця не відомі науці), на ранніх стадіях розвитку зигота ділиться на дві ідентичні, в яких міститься аналогічний генетичний матеріал, а на світло при цьому з`являться ідентичні (монозиготні, однояйцеві ) близнюки. Вони можуть бути тільки однієї статі - або хлопчики, або дівчинки.

Запліднення - це дивовижні процес, який демонструє зародження нового життя на клітинному рівні. Ви можете подивитися в інтернеті безліч відео про те, як відбувається запліднення, одне з них ви знайдете на цій сторінці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!