» » » Як відбувається зачаття дитини?

Як відбувається зачаття дитини?

Як відбувається зачаття дитини?
Як відбувається зачаття дитини?

Зачаття - процес зародження нового життя. Складний, високоорганізована і продуманий до дрібниць природою механізм. Як відбувається зачаття дитини? Спробуємо розібратися в цьому питанні, не вдаючись до медичних термінів.

Про природному зачатті

Процесу зачаття передує статевий акт чоловіка і жінки, майбутніх батьків дитини. Звичайно, сьогодні наука творить чудеса, і якщо пара з якихось причин не може мати дітей, то їм на допомогу прийдуть сучасні способи вирішення цієї проблеми (наприклад, екстракорпоральне запліднення). У такому випадку деякі стадії природного зачаття виконуються не організмом, а вченими-медиками в спеціальних лабораторіях. Ми розглянемо стадії зачаття при природному заплідненні.

Для початку розглянемо головних учасників зачаття - яйцеклітину і сперматозоїд.

Яйцеклітина - жіноча статева одинарна клітина, термін життя якої становить 24 години з моменту виходу її з яєчника (статевої залози). Цей процес відділення половозрелой яйцеклітини від яєчника називається овуляцією.

Сперматозоїд - чоловіча статева клітина, яка виділяється при одноразовому виверженні в кількості 200-500 млн. Штук! Він здатний активно рухатися, хоча за людськими мірками швидкість його руху незначна - 3 мм. в секунду. Живе статева клітина чоловіка в організмі жінки в середньому 3-5 діб. Тому найбільш сприятливим періодом зачаття є день овуляції і деякий час до і після цього процесу.

процес зачаття



В результаті сім`явиверження сперма потрапляє здебільшого в задній звід піхви. Тут знаходиться «слизова пробка», яка втягує в себе сперму і повертається з нею в матку. Далі сперматозоїди продовжують рухатися самостійно. Організм жінки влаштований так, що сперматозоїдам досить просто визначити, де знаходиться яйцеклітина, тому що яйцеклітина виділяє особливі речовини, які залучають їх, а самі чоловічі клітини мають здатність рухатися на цей сигнал. Звичайно, до самої яйцеклітини добираються не всі (частина сперматозоїдів гине в кислому середовищі піхви), але велика кількість сперматозоїдів просувається вперед. Але запліднює яйцеклітину всього один з них! Решта грають роль помічників: вони розкручують своїми «атаками» яйцеклітину, роблячи її більш пухкої, а також розчиняють її шари за допомогою спеціальної рідини. Сперматозоїдам стає легше дістатися по прокладеним шляхах до ядра яйцеклітини. Як тільки одна з чоловічих статевих клітин проникла всередину яйцеклітини, її оболонка перетворюється в «броню», яку навряд чи можна «пробити». Решта сперматозоїди з часом гинуть. Далі ядра яйцеклітини і сперматозоїда зливаються, створюючи першу клітку нового організму - зиготу.

Як відбувається зачаття дитини далі? Перші дні зигота харчується речовинами, які запасла сама яйцеклітина. У цей час запліднена жіноча статева клітина пересувається по маткових трубах в матку і вже там утворює плаценту, яка буде живити дитини з цього моменту і до народження. Так, приблизно через 2 тижні, при відсутності менструації, жінка може зробити припущення про свою вагітність.

Процес зачаття, як видно, - досить складний механізм. Але він є лише першою стадією розвитку плода. Малюкові необхідно ще багато часу і сил, щоб розвинутися і з`явитися на світло.

Для наочності ви можете подивитися відео до цієї статті про те, як відбувається зачаття дитини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!