» » » Як відбувається зачаття?

Як відбувається зачаття?

Як відбувається зачаття?
Як відбувається зачаття?

Сукупність різних дій, в результаті яких настає вагітність, називається зачаттям. У неї входить не тільки сам статевий акт, а й складні процеси, що протікають в організмі жінки невидимо для неї самої.

Тому цікаво і корисно дізнатися, як же насправді відбувається зачаття.

Цей процес складається з трьох етапів:

  1. Запліднення.
  2. Проникнення.
  3. Прикріплення.

Обговоримо кожен з них докладніше.

запліднення

Приблизно раз на місяць з яєчників жінки дітородного віку виходить яйцеклітина, готова до запліднення. Даний процес називається овуляцією. Клітка має мікроскопічні розміри і не володіє рухливістю. Щоб почати рух, їй потрібна допомога, і в роботу включаються ворсинки, якими вистелена внутрішня оболонка маткових труб. Вони роблять хвилеподібні рухи, і яйцеклітина просувається по трубах. Тут вона повинна зустрітися зі сперматозоїдами, за умови, що до цього моменту статевий акт уже відбувся і чоловічі статеві клітини проникли в порожнину маткових труб.



Найцікавіше те, що «чекати» яйцеклітину сперматозоїди можуть від 5 до 7 днів, а значить, запліднення може наступити і через тиждень після статевого акту. Більше дізнатися про це допоможе стаття Як розрахувати день зачаття.

Якщо довгоочікувана зустріч відбулася, то перший з сперматозоїдів, що зумів пробитися через оболонку яйцеклітини і стає «переможцем». Всім іншим вхід закритий, так як оболонка яйцеклітини стає непроникною. Якщо ж на своєму шляху жіноча клітина не зустріне сперматозоїд протягом доби, вона загине.



Запліднена яйцеклітина має повний набір генетичної інформації і активно починає поділ. Однак на даному етапі ще не можна вважати вагітність відбулася, оскільки зигота ще не має зв`язку з організмом жінки, і іноді, не досягнувши порожнини матки, гине. Причиною можуть служити гінекологічні захворювання, що впливають на процес овуляції, або слабка життєздатність сперматозоїдів.

Цікаву інформацію з цього питання можна знайти в статті Скільки живе сперматозоїд.

Проникнення заплідненої яйцеклітини в порожнину матки

Якщо на етапі запліднення не виникло ніяких труднощів, то зигота продовжує свій рух по маткових трубах. «Подорож» займає днів п`ять-сім, і за цей час в результаті численного розподілу зигота перетворюється в ембріон. Він складається з безлічі клітинок, з яких згодом буде формуватися плід, а також плодові оболонки.

Навіть на цьому етапі ще рано говорити про вагітність. Незважаючи на те, що пройшло близько тижня або двох, ембріон як і раніше не має міцного зв`язку з матір`ю, і ризик його загибелі все ще високий. Причиною може служити непрохідність маткових труб, що з`явилася на тлі таких статевих інфекцій, як гонорея, хламідіоз, трихомоніаз, а також спайки або запалення. Бувають випадки, що ембріон починає закріплюватися, не досягнувши порожнини матки, в такому випадку мова йде про позаматкової вагітності - стан, небезпечний для будь-якої жінки.

Прикріплення заплідненої яйцеклітини до слизової оболонки матки

Це останній з трьох етапів - ембріон досягає матки і починає прикріплятися. Для того щоб закріпитися на слизовій оболонці, він виділяє спеціальні речовини. Вони розчиняють на її поверхні невелику ділянку і дозволяють ембріону в неї «зануритися». Даний процес називається імплантацією.

Якщо ж прикріплення з яких-небудь причин не відбудеться, ембріон загине і у жінки почнеться чергова менструація, при цьому вона навіть не буде знати, що ледь не завагітніла.

Щоб ні на одному з етапів ніщо не завадило настанню вагітності, рекомендуємо ознайомитися з нашою статтею Як підготуватися до зачаття.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!