» » » Як правильно спринцюватися?

Як правильно спринцюватися?

Як правильно спринцюватися?

Що таке спринцювання? Дана лікувально-профілактична процедура рекомендується лікарем-гінекологом при наявності показань до її проведення. Вона полягає в промиванні піхви розчином лікувальних речовин. Багато жінок застосовують спринцювання для оберігання від небажаної вагітності - механічно вимивають сперму з піхви, використовують речовини, що руйнують сперматозоїди.

Спринцювання показано при запальних процесах в матці, піхву і придатках. 

Протипоказання для спринцювання

  • вагітність;
  • менструації;
  • гострі запальні процеси в статевих органах;
  • перші тижні після пологів або аборту;
  • після 40 років не рекомендується спринцюватися, так як це може посилити сухість і викликати роздратування.

Не варто спринцюватися перед походом до гінеколога. Ретельна промивка піхви може спотворити справжню картину захворювання. Не робіть процедуру без необхідності. Занадто часте спринцювання змиває природну змазку, може викликати алергічну реакцію, змінити мікрофлору тканин. Природний баланс може порушитися, тому збільшується ризик зараження різними бактеріальними інфекціями.

процедура спринцювання

Тепер поговоримо про те, як правильно спринцюватися. У домашніх умовах для спринцювання використовують гумову грушу з наконечником або спеціальне пристосування - спринцівка (вона складається з балона з наконечником і пластикової трубки)

порядок спринцювання

  • Залийте в спринцівку розчин.
  • Розташуєтеся у ванній - ляжте на дно ванни, а ноги поставте на її краю. Можна встати над унітазом, зігнути коліна і нахилити тулуб вперед.
  • Введіть наконечник у піхву. Робіть це дуже акуратно, щоб не пошкодити слизову або сечовий міхур. Постарайтеся при цьому розслабити м`язи.
  • Введіть приготований розчин. Робіть це повільно, без напруги. Якщо рідина буде надходити під напором, то вона може потрапити в канал шийки матки або в порожнину матки, що загрожує запаленням внутрішніх органів.
  • Залиште розчин всередині на 10-15 хвилин, потім видаліть його природним чином.

Склади для спринцювання

Склади для спринцювання діляться на 2 групи: що містять лікарські засоби і не містять їх. Лікарські розчини допомагають зняти свербіж, подразнення, при деяких захворюваннях. Наприклад, при молочниці, можна використовувати розчин з маслом чайного дерева або настій квітів бузини. 



Склади без лікарських засобів, використовують для гігієнічних, косметичних цілей. Найчастіше використовують підкислені розчини (сприяють розмноженню захисних мікроорганізмів, повертає відчуття свіжості) і лужні склади (володіють хорошим миючим дією, допомагають впоратися з виділеннями).

Серед жінок дуже популярно спринцювання ромашкою.

Як правильно спринцюватися ромашкою

Ромашка - доступне і ефективне лікарська рослина. Вона допомагає як при захворюваннях, так і в профілактичних цілях. Гінекологи радять при молочниці і при запаленні статевих органів використовувати склади з ромашкою. Щоб приготувати розчин, вам потрібно залити 2 столових ложки ромашки 1 літром окропу і довести до кипіння. Потім остудіть склад до 36 градусів. Добре використовувати при приготуванні розчину суміш ромашки та календули.

У будь-якому випадку, перед спринцеванием, обов`язково порадьтеся з гінекологом. Будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!