Чому шкідливий глютен?

Чому шкідливий глютен?

В останні роки часто можна почути про шкоду глютену. На прилавках магазинів з`являються продукти, які не містять глютен, в інтернеті пропагують безглютенові дієти. Але що таке глютен, і чому він шкідливий для здоров`я?

Глютеном називають один з видів складного рослинного білка, який міститься в злакових (жито, пшениця, ячмінь овес та ін.) Побутова назва глютену - клейковина. Він виглядає як несмачна липка маса сірого кольору. Саме завдяки цій речовині з борошна замішується і піднімається тісто, тому у всіх кондитерських і хлібобулочних виробах його дуже багато.

Щоб вийняти глютену з зерна не вимагає великих матеріальних витрат, тому глютен досить часто штучно додають в багато продуктів, щоб надати їм еластичність. Його можна виявити в цукерках, кетчупу, бульйонних кубиках, соусах, підливах, чіпсах та навіть в заморожених овочах.

Додають глютен і в косметику, особливо це стосується кремів і помад.

У чому шкода глютену?

В даний час повсюдно йдеться про шкоду глютену. Чому шкідливий глютен? Давайте розберемося, чи так це. Адже злаки в їжу використовують не перше сторіччя, а про шкоду глютену повсюдно заговорили тільки в останнє десятиліття.

Багато хто вважає, що якщо людина без якихось хронічних захворювань скоротить або зовсім виключить споживання продуктів з глютеном, то його здоров`я і самопочуття поліпшиться, нормалізується вага.

Однак незалежні вчені стверджують, що це не так. Для здорової людини споживання глютену цілком природно, так само, як і споживання інших білків, а ще жирів і вуглеводів.



Якщо у людей, які виключили глютен, спостерігалося зниження ваги, то причиною його була не відсутність глютену, а то, що разом з ним були виключені вуглеводи і цукор, яких дуже багато в борошняних виробах.

Але є дані про те, що люди, що вживають спеціальні безглютенові продукти, набирали ще більшої ваги. Це пов`язано з тим, що безглютенові продукти містять інші білки, вуглеводи, жири і цукру, тому залишаються калорійними. А люди вважали, що безглютенових продуктів можна їсти скільки завгодно, і переставали обмежувати себе в їжі.

непереносимість глютену

І все-таки не можна сказати, що глютен абсолютно нешкідливий для всіх. Є близько 1% людей, які страждають від рідкісного спадкового захворювання - целіакії, інакше - непереносимості глютену.

Імунітет людини, хворого на целіакію, розпізнає глютен як чужорідне шкідлива речовина і атакує його. Складність в тому, що крім глютену імунна система травмує і все тканини, в яких знаходиться глютен. Крім шлунка, можуть страждати мозок, серце і суглоби.

Саме для людей з глютеновой непереносимістю можуть справжнім порятунком стати безглютенові продукти, так популярні останнім часом.

Детальніше про глютену читайте в статті Глютен: що це.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!