Як вести здоровий спосіб життя?

Як вести здоровий спосіб життя?

Здоров`я є вкрай важливим показником в житті людини. Адже від нього залежать успішність, продуктивність, та й настрій. Кому приємно через недуги позбавлятися задоволень, цікавої роботи і багато чого ще. На здоров`я впливають безліч різних чинників. На деякі з них вплинути фактично неможливо, наприклад, на розвиток медицини, екологічну ситуацію, генетичні передумови. Але є і такі параметри, які безпосередньо залежать від людини. Думаю, ви погодитеся з тим, що спосіб життя, як ніщо інше, впливає на здоров`я. Тому лікарі вже багато років говорять про те, як важливо дотримуватися здоровий спосіб життя. Постає логічне запитання, а як вести здоровий спосіб життя? Адже це збірне поняття, яке включає в себе цілий спектр різних компонентів. Про це ми зараз і поговоримо.

Що таке здоровий спосіб життя

Здоровий спосіб життя, або скорочено ЗСЖ - збірне поняття, у визначенні якого думки лікарів дещо розходяться. Одні кажуть, що це розумна поведінка людини з метою збереження здоров`я. Інші - що це комплекс впливу на організм різних факторів з метою зміцнення і розвитку здоров`я. І те, і інше думка можна назвати вірним. Адже ЗСЖ включає в себе обидві наведені характеристики.

ЗСЖ - це певний спосіб життя людини, за допомогою якого відбувається профілактика захворювань і зміцнення здоров`я в цілому. Це визначення є найбільш загальним на сьогоднішній день.

Особливо варто відзначити формування здорового способу життя. Вважається, що основи його закладаються в сім`ї в ранньому віці. І це дійсно так. Багато звички формуються саме в шкільний період життя і супроводжують людину протягом усього життя, наприклад, щоденні загартовування і зарядка, звичка чистити зуби два рази в день і т.п.

Як ми вже говорили, ЗСЖ - це комплексне і широке поняття. Давайте окремо розглянемо основи здорового способу життя, іншими словами, його складові частини. Для кожної людини вони свої залежно від регіону і професії, проте, є деякі загальні моменти.

Правильне харчування

Напевно, якщо запитати будь-яку людину, як вести здоровий спосіб життя, то, в першу чергу, вам назвуть - дотримання здорового харчування. І це дійсно так. Як говорили наші предки: ти - те, що ти їси. Тому вкрай важливо думати над тим, чим ми харчуємося.

Перш за все, важливо розуміти, що при сучасному способі життя, все більше людей вважають за краще харчуватися напівфабрикатами і фаст-фудом, ніж готувати здорову їжу. Така їжа на порядок смачніше, та й готуватися швидше. Але вона, ні в якому разі, не принесе ніякої користі вашому здоров`ю. Але є ряд продуктів, які рекомендується включити в ваш раціон харчування:

  • нежирне м`ясо, курка без шкіри, риба;
  • молочні продукти - натуральні йогурти, молоко з низьким вмістом жиру, сир;
  • свіжі фрукти та овочі;
  • хлібці, хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу;
  • свіжовичавлені соки, зелений чай;
  • вода.


Варто пам`ятати і про спосіб приготування їжі. Бажано уникнути смажених, копчених або солоних продуктів харчування. Найкраще вживати лише їжу, приготовлену на пару. Особливу увагу варто приділити воді. Рекомендується пити в день не менше 6 склянок чистої води. Це сприяє виведенню шлаків з організму.

Крім цього, якщо ви задумалися про те, як вести здоровий спосіб життя, то обов`язково слід дотримуватися режиму харчування. Є найкраще невеликими порціями, але часто. Останній прийом їжі повинен відбуватися не раніше ніж 3 години перед сном.

Очищення організму і «розвантажувальні дні»

Наш організм постійно поглинає найрізноманітніші речовини і елементи. Деякі з них накопичуються в печінці і кишечнику, що призводить до найсумніших наслідків. Щоб уникнути цього, слід регулярно займатися очищенням організму. Не будемо детально зупинятися на цьому питанні, детально про очищення організму ви можете прочитати в наших статтях: «Як очистити печінку?»,«Як очистити кишечник?»,«Як очистити кров?».

Загартовування і фізкультура



Загартовування є неодмінною фактором здорового способу життя. Воно зміцнює організм і допомагає боротися з хворобами. Крім цього, загартовування нормалізує роботу нервової системи, що вкрай важливо для стресостійкості.

Якщо ви вирішили вести здоровий спосіб життя, то не можна ігнорувати фізкультуру. Достатньо раз на день робити зарядку для того, щоб зміцнювати ваш організм. Також зарядка допоможе вам зміцнити вашу силу волі і дотримуватися стабільний режим дня. Пам`ятайте, що не варто перевантажувати ваш організм. Виберете для себе те навантаження, з якою ви справляєтеся досить легко. Згодом інтенсивність тренувань потрібно збільшувати.

Режим дня

Ще один важливий параметр для того, як вести здоровий спосіб життя, є дотримання режиму дня. Так, правильно збудований графік неспання і сну допоможе зміцнити здоров`я, додасть сили і дозволить справлятися навіть з найважчими навантаженнями. Пам`ятайте, що спати треба не менш як 7 годин для чоловіків, 8 годин для жінок і 10 годин для дітей. Лягати спати і вставати слід в один і той же час. Також, обов`язково провітрювати кімнату перед сном.

Режим харчування теж повинен бути постійний. По можливості слід привчатися приймати їжу так регулярно, як це можливо. Це допоможе вашій травній системі працювати без проблем.

Відмова від шкідливих звичок

Пам`ятайте, що наші згубні звички як ніщо інше впливає на стан нашого здоров`я. В першу чергу до них відносяться тютюнопаління, вживання алкоголю, будь-які види наркотиків, ігрова залежність і т.п.

Напевно, в поданні будь-якого з нас, людина, веде здоровий спосіб життя - це той, хто не курить і не вживає спиртні напої. Але важливо відзначити, що невелика кількість вина, наприклад, дуже корисно для серцево-судинної системи. Пам`ятайте, що в усьому має бути міра. Тому, якщо ви вирішили почати вести здорової спосіб життя, то відмовтеся від ваших поганих звичок і ваш організм скаже вам спасибі.

Трохи про психічне здоров`я

Напевно, ви знаєте, що здоров`я людини складається з кількох складових - фізичне здоров`я, психічний та моральний. Всі вони тісно пов`язані між собою, так, якщо страждає психіка, то, в першу чергу, це буде відбиватися на стані організму. Наприклад, у вигляді стресу або соматичних захворювань.

Іноді для того, щоб уникнути серйозних хвороб, досить просто відпочити, побути на самоті або зайнятися собою. Тому, якщо ви серйозно задумалися над тим, як вести здоровий спосіб життя, обов`язково слід включати розваги в ваше життя. Крім цього, уникайте сварок, стресів, а також психічних перевантажень.

Культура здорового способу життя

Варто сказати, що недостатньо тільки змінити раціон харчування, відмовитися від шкідливих звичок і висипатися. Здоровий спосіб життя - це культура, яка прищеплюється нам з дитинства. Але якщо ви вирішили змінити ваш спосіб життя, то почати ніколи не пізно. У цій складній справі важливо поставити перед собою мету - бути здоровим і наполегливо домагатися її. Пам`ятайте, що здоровий спосіб життя формується досить довго, адже він вимагає повного або часткового зміни наших самих звичних справ.

Особливо важливо вести здоровий спосіб життя для дітей. Адже саме в цей віковий період закладаються основи поведінки на все життя. Якщо у вас є дитина, обов`язково прищеплюйте йому навички, які будуть корисні для його здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!