» » » Як довше прожити?

Як довше прожити?

Як довше прожити?

Єдиного і універсального рецепта про те, як прожити довше, на жаль, не існує. Але достеменно відомо, що здоровий спосіб життя значно збільшує шанси людини на довге і щасливе життя.

Як прожити довше: корисні поради

Існує кілька золотих правил, дотримуючись яких, можна прожити довше. Розглянемо їх детальніше.

Режим і раціон харчування

Необхідно стежити за своїм раціоном і режимом харчування, адже наше здоров`я прямо пов`язане з тим, що ми їмо.

  • Слід харчуватися різноманітними натуральними продуктами високої якості. Якщо немає протипоказань, то обов`язково повинні бути в раціоні білкові продукти: куряче м`ясо, яйця, молочні продукти, а також продукти, багаті на клітковину, злакові, рис, овочі, бобові та фрукти.
  • Не можна переїдати. Для всіх дорослих, крім тих, хто страждає від нестачі ваги (їм можна їсти частіше), необхідно приймати їжу в три основних прийому. Причому обід повинен бути самим рясним, а вечерю - легким. Для тих, хто боїться набрати зайву вагу, можна порадити їсти калорійну їжу лише вранці, а останній прийом їжі повинен бути не пізніше 18 годин.
  • Небажано їсти багато солодкого, смаженого, фаст-фуд і інші продукти, що містять транс-жири.
  • Важливим моментом в харчуванні є вживання солі. Доведено, що цієї речовини людина повинна отримувати не більше, ніж 6 грамів на добу, так як в противному випадку відбувається відкладення солей в нирках і суглобах. Сіль негативно впливає на серцево-судинну систему в цілому і конкретно на серцевий м`яз.
  • Всю їжу потрібно пережовувати ретельно і без поспіху - це забезпечить здоров`я шлунково-кишкового тракту.
  • Є необхідно трохи менше, ніж хочеться, тобто вставати з-за столу трохи голодним.
  • У день треба випивати близько 1,25 -2 л. чистої води в залежності від віку, ваги і фізичних навантажень. Також корисними напоями є натуральні соки і компоти. Також корисні коктейлі, приготовані зі свіжих овочів і фруктів. Зелений чай допоможе уникнути серцевих захворювань. А от кава, чорний чай і енергетичні напої слід вживати в обмежених кількостях.

здоровий вага

Дуже важливим є утримання нормальної ваги - цей пункт випливає з попереднього. Нормальне здорове харчування поряд з помірними фізичними навантаженнями забезпечить масу тіла, близьку до ідеальної. А це означає, що не буде зайвого навантаження на суглоби, серце, а також на інші системи та органи.

Шкідливі звички



Відмовитися від шкідливих звичок - значить збільшити свої шанси на довге життя. Очевидно, що куріння, вживання алкоголю та інших шкідливих речовин дуже сильно «б`є» по внутрішніх органах, ускладнює їх роботу, а значить, і скорочує термін їх нормальної працездатності.

Екологія

Для того щоб не дихати вихлопними газами машин і викидами промислових підприємств, які не піддаватися опроміненню радіохвиль і радіації, слід переїхати в екологічно чистий район ближче до природи. Якщо такої можливості немає, то необхідно подбати про безпеку свого житла. Для цього варто:

  • встановити екологічно нешкідливі склопакети, що не пропускають вуличну пил і знижують рівень міського шуму;
  • використовувати кліматичну техніку: зволожувачі та очищувачі повітря, а для знезараження приміщень - іонізатори;
  • частіше робити вологе прибирання в квартирі.

Режим дня



Необхідно дотримуватися режиму відпочинку і сну. Організм не може постійно працювати на знос і при цьому залишатися здоровим. Тому необхідно спати не менше 8 годин на добу, відпочивати на вихідних і під час відпустки. Якщо нехтувати такими порадами, то існує ризик захворіти на хронічний нервовим розладом. В результаті можуть розвинутися різні фобії і неврози, хронічна втома.

Режим дня повинен включати достатні фізичні навантаження для організму. Так, щоденні піші півгодинні прогулянки продовжать життя на 2 роки.

В цілому, дотримуючись цих нескладних норм, можна не замислюватися про те, як довше прожити і що для цього потрібно зробити. Інші поради та секрети довголіття розкриті в нашій статті Як жити довго.

Боротьба зі стресом

Сучасний світ щодня підносить людям «сюрпризи», які є причинами для стресу. Постійний стрес - "удар" по людському здоров`ю, оскільки він впливає на всі органи, провокує зниження імунітету, а значить, побічно викликають різні хвороби аж до онкологічних.

Для того щоб зменшити силу впливу на організм щоденних стресових ситуацій, необхідно навчитися розслаблятися. Прийомів розслаблення є багато, але найбільш дієвими будуть уроки медитації та релаксації. Вони допоможуть зберегти здоров`я, а значить, прожити довго і щасливо.

А хто на даний момент прожив найдовше? Поки супердолгожітелем, який досяг віку 168 (!) Років, став азербайджанський пастух Шира Муслімом. Також довгожителем-рекордсменом вважається Ідзумі Сігет, який дожив до 120 років.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!