Як знизити тиск?

Як знизити тиск?

Сьогодні все рідше можна зустріти абсолютно здорової людини, і ознаки захворювань і розладів, які раніше вважалися «віковими», проявляються в усі більш юному віці. До подібних проблем належить систематичне підвищення артеріального тиску, яке в підсумку призводить до хронічної гіпертонії.

Про тиск

Для початку з`ясуємо, що таке кров`яний тиск, яким воно повинно бути в нормі і про що свідчить його підвищення. Показники кров`яного тиску залежать від обсягу крові в серцево-судинної системі, сили роботи серця і тонусу судин - ці характеристики і визначають рівень тиску, і зміна будь-якої з них негайно позначається на стані організму. При цьому значення норми суто індивідуально, залежить від безлічі факторів (вік, вага, рівень фізичної підготовки) і визначається в приватному порядку, проте в середньому безпечним рівнем тиску вважається 150/90 мм. ртутного стовпа.

Як таке підвищення тиску не є тривожним симптомом - це тимчасова реакція організму на зміну зовнішніх умов, стрес, навантаження, напруга. Якщо ж подібне відбувається систематично і приносить значні незручності, варто задуматися про те, як знизити тиск.

Нерідко підвищення кров`яного тиску відбувається безсимптомно, не приносячи хворому ніяких незручностей, проте частіше супроводжується запамороченнями, утрудненим диханням, м`язовими болями, неприємними відчуттями в області грудей. Ці симптоми свідчать про порушення кровообігу, і при їх появі слід якомога швидше обстежитися, виявити їх справжні причини і приступити до лікування.

Як знизити тиск без таблеток



При появі перших симптомів і виявленні підвищеного тиску варто для початку переглянути свій стиль життя і раціон. Нервове напруження і неправильне харчування - базові причини порушень роботи серця і судин, тому, щоб довгостроково знизити артеріальний тиск, необхідно постаратися уникати стресів, дотримуватися режиму сну, рухової активності і харчування, відмовитися від куріння, обмежити вживання алкоголю, а також солоних і жирних страв , які негативно впливають на стан кровоносної системи в цілому.

При незначному відхиленні від норми є можливість знизити тиск без ліків. Існує цілий ряд продуктів, вживання яких допомагає знизити високий тиск. Незамінним в справі стабілізації тиску є зелений чай, властивості якого сприяють запобіганню атеросклерозу, і, отже, нормалізують стан судин і насичення тканин кров`ю. До знижує тиск продуктам також можна віднести волоські горіхи, ягоди, часник, грейпфрут, овочеві соки. У раціон слід також додати продукти, що містять калій (банани) і кальцій (молоко), або відповідні харчові добавки - ці мінерали також допомагають стабілізувати тиск.

Народна медицина

Крім того, можна знизити тиск народними засобами - наприклад, відварами лікарських трав. Тиску спричиняють настій валеріани, лляного насіння, пустирника, глоду, шипшини, календули, деревію. У продажу також є спеціально приготовлені збори з різних видів лікарських рослин, які сприяють нормалізації роботи кровоносної системи. Ці кошти в комплексі також ефективні для зниження внутрішньочерепного тиску.



Для профілактики підвищення тиску застосовуються часникові компреси (товчений часник заливається окропом, настоюється близько восьми годин і використовується для змочування компресів, які ставляться на лоб, суглоби, ступні і долоні), ванни на основі трав`яних відварів (листя берези, меліси, звіробою, м`яти, деревію). Швидкого зниження тиску сприяють також оцтові компреси. Компреси і ванни варто застосовувати не частіше, ніж раз в два дні. Будьте уважні з вибором температурного режиму і концентрації - занадто гаряча вода буде навпаки сприяти підвищенню тиску, а концентрований відвар часнику або розчин оцту можуть викликати опіки.

Крім того, при незначному підвищенні тиску є сенс спробувати масаж, впливаючи на акупунктурні точки. Так, ефективним вважається масаж зони шиї - в районі лінії від мочки вуха до середини ключиці - легкими погладжуваннями кінчиків пальців, легкий масаж голови в районі скронь.

Медикаментозне лікування

Перераховані вище методи спрямовані на систематичне зниження тиску, діють поступово або короткочасно. Але зустрічаються критичні ситуації, коли потрібно знизити тиск швидко і ефективно - в таких випадках зазвичай вдаються до медикаментозного лікування. Можна виділити кілька груп лікарських препаратів, що сприяють зниженню тиску - в основному, це сечогінні (фуросемід, гіпотазіт), судинорозширювальні (пропранолол, фентоламін) і знижують спазм (каптоприл, аналопріл) препарати. Перед початком застосування таблеток для зниження артеріального тиску, перш за все, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Нерідко при лікуванні гіпертонії виникає питання, як знизити нижній тиск - при відносній стабілізації верхнього (систолічного) тиску в ході лікування не спостерігається зниження нижнього (діастолічного) тиску. Перш за все, слід запастися терпінням - дотримання всіх рекомендацій та приписів, стабільний прийом лікарських препаратів і необхідні зміни в способі життя поступово допоможуть знизити і цей показник. Однак, якщо нижній тиск залишається тривожно високим протягом тривалого часу, слід додатково проконсультуватися з лікарем для правильної діагностики та виявлення причин проблеми.

Вагітність і високий тиск

Часто також спостерігається особливо тривожне явище - підвищення тиску при вагітності, стабілізація якого викликає масу питань у силу специфічного стану та підвищення ризиків. В цілому, в разі вагітності застосовні загальні рекомендації щодо режиму сну, активності і харчування-за відсутності протипоказань можливо також застосування народних засобів - відварів, журавлинного чаю, натуральних соків. У деяких випадках можливе лікування лікарськими препаратами (наприклад, допегит) - але виключно після консультації з лікарем!

Отже, існує безліч способів профілактики і боротьби з підвищеним тиском, і кожен може вибрати відповідний метод відповідно до симптомами і ступенем вираженості захворювання. При цьому слід пам`ятати, що самолікування слід звести до мінімуму, і, вибравши для себе спосіб зниження тиску, попередньо проконсультуватися з кваліфікованим фахівцем. Разом з тим, рекомендації щодо здорового способу життя, зниження стресу, дотримання режиму сну і фізичної активності, складання правильного раціону харчування і відмова від згубних звичок сприяють стабілізації всіх процесів організму, позитивно позначаючись на діяльності більшості органів і систем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!