» » » Як виховати дитину?

Як виховати дитину?

Як виховати дитину?

Напевно, в середніх і вищих навчальних закладах слід ввести для ознайомлення предмет «Теорія виховання дітей» або хоча б зробити безкоштовні курси для бажаючих. Виховання дитини - це мистецтво, це наука, якої в повній або неповній мірі опановує кожен батько. Перш ніж почати розмову про те, як виховати дитину здорового психічно і фізично, впевненого в собі, щасливого, давайте разом пізнаємо основи того, як має будуватися виховання, на яких принципах.

«Домашня енциклопедія» пропонує 9 мудрих заповідей для батьків, які бажають дізнатися, як правильно виховувати дитину. Ми пропонуємо Вам ознайомитися з ними в нашому переказі.

Заповіді для батьків

  1. Любіть своїх дітей такими, якими вони є. Відсутність любові батьків до своєї дитини робить його глибоко нещасним, закладає потужний фундамент комплексу неповноцінності, низької самооцінки і невпевненості в собі. Як би дитина ні засмучував і ні виводив Вас з себе, не дозволяйте собі накричати на нього, вдарити або сказати жорстокі або злі слова. Частіше хваліть малюка за його добрі якості, досягнення. Обіймайте і цілуйте його, захищайте, балуйте, але в міру.
  2. Не треба відчувати докори сумління, якщо Ви не можете дати більше своїй дитині. Найбільше, що Ви можете дати - це Вашу безкорисливу любов. Корите себе, якщо можете щось ще зробити для дитини, але не робите або не хочете робити.
  3. Ви зробили недостатньо для малюка, якщо зробили не все можливе.
  4. Не чекайте, що дитина буде таким, як Ви, або таким, яким Ви хочете його бачити. Кожна людина, навіть маленький, - це індивідуальність. Краще допоможіть дитині стати самим собою, пізнати суть свого життя.
  5. Чи не принижуйте дітей.
  6. Не вимагайте від дитини віддачі за свою працю. Він виросте завдяки Вам і зробить все можливе вже для своїх дітей. Це незворотній природний закон.
  7. Не зривається на дитину. Він - не хлопчик для биття, а ваше дитя, яке не винне в Ваших проблемах. Такою поведінкою Ви тільки виховаєте злісного і агресивну людину або навпаки, сумного, похмурого і замкнутого.
  8. Ставтеся серйозно і з розумінням до проблем дитини і всього того, що його турбує. Згадайте себе в його віці: Ви переживали через першої трійки з алгебри, а зараз вона Вас вже не хвилює. Також і дитина: він ще не пройшов і не відчув той шлях, який у вас залишився позаду. Дайте йому право на це. Кожному проблеми даються по його віку і силам, тому дитині нітрохи не легше, ніж Вам. Підтримайте його.
  9. Ставтеся до чужої дитини так само, як Ви хотіли б, щоб ставилися до Вашого.

Головна думка в вихованні

Як виховати дитину правильно? Діти - це наше продовження, це яблуко від нашої яблуні. Все дитинство і якусь частину юності вони живуть з нами, пізнають світ і вчаться жити через нас, ми для них - приклад. Діти бачать - діти повторюють. Напевно, Ви вже самі здогадалися, до чого я хилю. Головна ідея виховання полягає в тому, що виростити дитину хорошим можна тільки на власному прикладі. Хочете здорової дитини? Почніть самі займатися спортом, правильно харчуватися і висипатися. Дитина буде бачити і повторювати. Хочете господарського і акуратного дитини? Стати таким самі, а вже потім просите дитини допомагати Вам в господарстві. Він буде брати з Вас приклад.

А тепер поговоримо про виховання більш конкретно.

Як виховати здорову дитину

Подайте йому приклад здорового способу життя. Киньте пити і курити. Поки дитина маленька, проводите з ним частіше водні процедури, що гартують, ретельно стежте за режимом і складом його харчування, привчите до повноцінного сну в один і той же час. Коли дитина стане старшою, починайте разом займатися фізкультурою, спортом. Можна віддати дитину в будь-яку дитячу секцію - від спортивних танців до тхеквондо. Нехай вибере сам, куди йому більше хочеться. У свідомому шкільному віці середнього і старшого ланки розкажіть дитині про шкоду і користь багатьох речей.



Якщо в дитинстві Ви просто самі вирішували, що і як є дитині, то тепер пора йому розповісти, чому саме так. Бесіди про основи ЗСЖ, здорового харчування та сну повинні бути неодмінно. Постарайтеся зацікавити дитину, розповісти щось цікаве, захопити і розпалити в ньому бажання жити здоровим життям. І тоді суворі «Марш в ліжко!» І «Швидко з`їв кашу!» Не знадобляться. Також в цей період обов`язково повинні бути довірчі розмови про куріння, алкоголь і секс. У школі дитина перебуває під впливом однолітків, у яких свої цінності, і не завжди здорові через відсутність достатнього життєвого досвіду. Ваше завдання - не заборонити і пригрозити, а розповісти дитині все так, щоб він сам відмовився від згубних звичок. Дівчинці в старшому віці можна розповісти про те, як підтримувати свою красу за допомогою народних рецептів, розповісти, який шкідливої буває магазинна хімія і як вибрати з неї краще (фарбуватися адже все одно буде, якщо захоче).

Здоров`я - це також психологічне поняття. Розмовляйте з дітьми про те, як правильно треба себе вести в різних ситуаціях, будувати відносини з оточуючими, вибирати життєві цінності і т. Д. Загалом, все, що стосується здоров`я, краси і психології - як раз те, що треба в цей час .

Як виховати дитину щасливою

Щасливі або нещасливі люди родом з дитинства. Якщо хочете, щоб Ваш маленький чоловічок прожив життя щасливо, зробіть щасливим його дитинство! Що значить щасливе дитинство?

  1. Щасливим дитини робить щира батьківська любов. Він повинен відчувати, що його люблять таким, яким він є.
  2. Можливість відчувати радість і задоволення. По можливості зробіть своїй дитині гарну дитячу, купуйте йому гарний одяг та іграшки, водите на дитячі заходи і т. Д.
  3. Не будьте до дитини занадто суворі. Рідко який батько не захоче дитини-вундеркінда. Але це не привід змушувати малюка днями і ночами просиджувати за уроками. Хіба йому захочеться згадувати таке дитинство? Якщо дитина лінується в чому б то не було, використовуйте метод «батога і пряника»: «Зробиш уроки - отримаєш шоколадку». Тільки не захоплюйтеся їм надто, використовуйте рідко, інакше у дитини складеться споживацьке ставлення до життя, і він не захоче допомогти кому-небудь просто так, з добрих спонукань.
  4. Дитина повинна відчувати, що він значущий, що ним цікавляться. Розмовляйте з ним на рівних, захоплюйтеся його успіхами і захопленнями. Він повинен відчувати, що потрібен Вам.

Як виховати впевненого дитини



Сюди підійдуть також і всі рекомендації з минулого графи. Що таке впевненість? Це спокій, адекватне ставлення до життя, правильна самооцінка, віра в успіх і усвідомлення своєї значущості.

Щоб зробити дитину впевненим, вчіть його виробляти свою точку зору і захищати її. Наприклад, дочка хоче нову ляльку. Ви в принципі готові її купити, але потурати простому миттєвому бажанню дитини не хочете. Запитайте: «Навіщо тобі ЕТА лялька? Чому саме вона? ». Якщо дитина відповість просте: «Щоб грати», не здавайтеся, відповідь цей примітивний. Скажіть: «Ну в тебе ж будинку багато інших ляльок, схожих на цю. З ними теж можна грати. Навіщо тобі ще одна така ж? ». Нехай думає. Якщо зможе адекватно пояснити, і це буде розумне пояснення, купуйте. Так Ви навчите дитину мислити, думати і розуміти, що йому потрібно, а що - ні. І так завжди. А коли він буде старший і розумніший, розмовляйте з ним частіше про різні речі. Наприклад, запитайте у дитини, хто такий друг. Він відповість, а Ви попросите його пояснити, чому він думає саме так. Таким чином, створюючи подібну модель поведінки, Ви зможете змусити дитину думати про сказане і відстоювати свою точку зору.

Як виховати дитину лідером

Виробіть в ньому впевненість як в ньому самому, так і в тому, що він говорить і робить. Як це зробити, дізнайтеся з минулого графи. Також хочеться сказати, що бути лідером народжене не кожному. А тому, якщо у дитини зовсім відсутнє лідерство, то така його природа. В цьому випадку не мучте дитину, а лише виховати в ньому здорову самооцінку і адекватне ставлення до світу.

Лідерство у дитини можна розвинути правом вибору. Пограйте в гру: дитина - бос, батько - підлеглий. Для цього постійно залишайте дитині право вибору. Ви пропонуєте і пояснюєте, він - вибирає. Наприклад, Ви купуєте будь-які книжки. Перед вами вибір: купити дві дешеві, але яскраві і барвисті, або одну велику, що не дуже красиву, але з цікавими казками. Розкажіть дитині про всі переваги обох товарів, і нехай вибере сам.

Як виховувати дітей без покарання

Дитина поводиться погано і пустує, тому що він не розуміє, в чому шкода його вчинків і поведінки. Виховувати дитину не караючи - значить пояснювати йому, в чому він не правий і чому. Розповідати так, щоб він усвідомив свою провину і більше так не робив. Але цей метод хороший, коли дитина здатна розуміти Вас. А якщо він ще дуже маленький?

Тут без покарання не обійтися, але питання в тому, яке покарання вибрати. Скажемо відразу - фізичним насильством і такими, що принижують промовами Ви виховаєте слабкого, озлобленого людини, який всього боїться. Кращий метод - це позбавлення чогось улюбленого за проступок. Наприклад, дитина навмисно тягав кішку за хвіст, зробив їй дуже боляче. Це означає, що на ніч в покарання мама не буде читати йому казку. На питання: «Чому?» Просто поясніть ситуацію. Так дитина зрозуміє, що якщо буде робити погані вчинки, його позбавлять того, що він любить, і він перестане так себе вести.

І ще одне важливе зауваження: Навчіть свою дитину вчасно і до місця говорити добрі слова, бути ввічливим і правильно вибачатися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!