Як високо стрибати?

Як високо стрибати?

Напевно, багато хто з вас при перегляді баскетбольних або волейбольних матчів або змагань зі стрибків у висоту дивувалися, як спортсмени так злітають над кільцем (над сіткою, над планкою). Але як високо стрибати в баскетболі, волейболі чи легкої атлетики? Чи існують якісь методики навчання цьому мистецтву? Звичайно, адже якщо спортсмени це роблять, значить, цьому можна навчитися. Причому, навіть якщо ви не володієте якимись винятковими фізичними даними, при правильній підготовці можна досягти багато чого.

Як високо стрибати: уявні установки



Перш за все, скажімо, що природні дані, звичайно, грають роль, але набагато важливіше навчитися техніці стрибка - без неї навіть досить високий людина не зможе взяти навіть середню висоту або злетіти над баскетбольним кільцем або волейбольної сіткою. І починати потрібно, в першу чергу, з змін в психічному сприйнятті про стрибки. Так, саме так: без уявлення про те, що ви можете високо стрибати, ви далеко не підете. Поспостерігайте за професійними стрибунами в висоту або з жердиною: як вони поводяться перед спробою? Вони або малюють стрибок в уяві, переглядаючи в розумі кожну його деталь, або навіть промовляють спробу. Це дуже важливо, адже якщо ви не налаштуєте себе належним чином, ви не зможете виконати стрибок. І може комусь це здасться дивним, але помилки в уявних діях обов`язково приведуть людини до помилок при виконанні стрибка. Тут присутній так званий ідеомоторні компонент, коли організм налаштовується на виконання якоїсь роботи шляхом уявної стимуляції. Потрібно бути впевненим в тому, що, рано чи пізно, під силою уяви (ідеомоторика) і переконання (психологія) ваше тіло почне слухатися ваших наказів.

Як навчитися високо стрибати: техніка



Техніка виконання стрибка у висоту складається з декількох елементів, кожен з яких потрібно освоювати поступово. Це такі елементи, як розбіг, поштовх, сам процес польоту і приземлення. Розбіг допомагає м`язам накопичити енергію для стрибка, а сила відштовхування залежить від уміння людини напружити необхідні м`язи. Як не дивно, але одномоментне напруження кількох груп м`язів практикується також і у важкій атлетиці - особливо у вправі ривок, де задіюється до 90% м`язів. Відносно наших «польотів» все набагато простіше, так як працює куди менше груп м`язів, хоча теж чимало - це не тільки м`язи ніг, але і рук, і навіть спини. А тепер гарненько запам`ятайте наступне правило, яке використовують при тренуваннях всі професійні стрибуни: тренувати етапи стрибка потрібно строго послідовно. Спочатку ми тренуємо розбіг. Як тільки ви набираєте необхідну швидкість, можна приступати до відпрацювання відштовхування. Якщо відштовхування приносить хороші результати, то для таких видів, як, наприклад, баскетбол і волейбол, цього практично достатньо. А ось легкоатлетам, гимнастам, майстрам лижного фрістайлу та фігурного катання доведеться ретельно відпрацьовувати фази польоту і приземлення, так як в цих видах спорту доводиться дуже багато працювати в польоті.

Про користь систематичної підготовки

Окремі вправи потрібно розробляти спільно з тренером, але якщо ви відчуваєте, що у вас, наприклад, недостатньо швидкості при розгоні, починайте з накачування м`язів, що відповідають за швидкий біг. Крім сильних м`язів ніг, у вас повинні бути належним чином підготовлені та руки, і торс. Виробіть для себе тренування, засновані на тимчасових циклах: щоденні, тижневі, місячні, квартальні та навіть річні. Чітко розпишіть, чого ви очікуєте від свого організму через тиждень, чого через місяць, а чого - через рік. Це допоможе вам зосередитися на цілі і не відступати від обраного курсу. Ще раз повторюся, що для більшої впевненості буде краще, якщо ваші заняття будуть проходити під наглядом досвідченого фахівця. Тоді результат буде на порядок вище. Хоча якщо ви виробили в собі сильну волю, ви обов`язково навчитеся стрибати високо в волейболі, в баскетболі і в будь-якому іншому виді спорту, адже головне - це велике бажання і невпинне прагнення до мети! І в цьому вам допоможе чітко розписаний план тренувань і неухильне дотримання його.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!