» » » Чи можна пити при вагітності?

Чи можна пити при вагітності?

Чи можна пити при вагітності?

Жоден лікар не скаже вагітній жінці, яку дозу спиртного можна випити, щоб вона виявилася безпечною для дитини. Він порадить утриматися від вживання міцних напоїв протягом всієї вагітності, а особливо в першому її триместрі.

Чи можна пити при вагітності? Це питання так і залишиться відкритим, тому що навряд чи знайдуться бажаючі випробувати на собі згубний вплив алкоголю. Є кілька факторів, які впливають на силу негативного впливу на здоров`я вагітної і плода: термін вагітності, частота вживання алкоголю, кількість і якість напою.

Сьогодні існує дві відповіді на питання про те, чи можна пити при вагітності. Противники вживання алкоголю під час вагітності дотримуються категоричного «ні». Інші більш лояльні, вони вважають, що якщо випити трохи якісного алкоголю, то нічого страшного не станеться. Адекватні і вагомі доводи є у обох сторін.

Чому не можна пити?

Доводи прихильників суворого відмови від спиртного зараз зрозумілі не всім, але все ж сповнені здорового глузду. Доведено, що прийнятий алкоголь в повному обсязі проникає через гемато-плацентарний бар`єр в кровотік дитини. Який би фортеці не був алкогольний напій, він містить спирт, який надає шкідливу дію на нервові клітини, особливо на високо диференційовані клітини кори головного мозку, що відповідають за вищу нервову діяльність і поведінкові реакції. І дуже часто зміни можна буде помітити лише через значний проміжок часу, наприклад, в початкових класах школи або в період статевого дозрівання. А про зв`язок розсіяної уваги, неуважність, агресивної поведінки та прийнятого мамою під час вагітності склянки пива або пари келихів вина ніхто і не подумає, а мама і зовсім не згадає. Цей зв`язок відстежити неможливо! Тому багатьом жінкам вона здається надуманою.



Якщо зачаття відбулося «під градусом», відповідальність розподіляється на обох партнерів порівну, як і те, що майбутні батьки курять. Вживання татом алкоголю практично миттєво призводить до того, що знижується рухливість здорових сперматозоїдів, і запліднення яйцеклітини може відбутися сперматозоїдом дефектним, з генетичної поломкою, звідси у дитини можуть з`явитися і вроджені захворювання і пороки розвитку.

Часто буває так, що жінка випиває, ще не знаючи про вагітність. Як бути тоді? У перші два тижні активно ділиться зигота надзвичайно чутлива до всіх факторів, що ушкоджують і реагує на них по закону: все або нічого. Тобто якщо концентрація алкоголю перевищила індивідуально допустиму, ембріон загине і вагітність мимовільно перерветься, а Ви про неї навіть можете не впізнати. Якщо ж вагітність наступила, то прийнятий алкоголь не надав свого згубної дії, значить, можна заспокоїтися.

Інші кажуть, що всі бажання вагітної свідчать про те, що організму чогось не вистачає, і потреба потрібно задовольнити. Багато хто вважає, що келих хорошого вина або стаканчик неміцного пива після першого триместру вагітності не зашкодять дитині, адже всі його органи і системи вже сформовані і тепер уже ростуть. Але все ж не забувайте, що те, що надходить в організм вагітної жінки, неодмінно так чи інакше потрапляє і до її дитині, тому якщо ви відчуваєте тягу до алкоголю, краще спробуйте замінити його чимось нешкідливим, що вас задовольнить.

Вирішувати питання про те, чи можна пити при вагітності, повинна сама жінка. Але подумайте, чи варто бажання алкоголю протягом дев`яти місяців великий можливості важких наслідків для дитини на все його життя? Пам`ятайте, що відповідальність за власне і дитяче здоров`я цілком лежить на вас!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!