» » » Кальвадос - що це?

Кальвадос - що це?

Кальвадос - що це?

Кальвадос називають «сонцем Нормандії», рідким бурштином і ставлять в один ряд з кращими коньяками світу. Його можна зустріти на кухні кожного французького кулінара. І все ж в світі він не так поширений, як на батьківщині, втім, французи пояснюють це просто: на експорт йде лише коньяк, а кальвадос краще припасти для себе. Що таке кальвадос і як його отримують?

Як готують кальвадос

Кальвадос - що це таке і як його готують? Кальвадос - це яблучний аперитив, з фортецею близько 40 градусів. Кальвадосом вважається тільки вино, приготоване в Нормандії, все, що виготовляється за межами провінції, називають яблучним бренді. Нормандія взагалі славиться кліматом ідеальним для яблуневих садів: тут вирощують 150 сортів яблук. А вже з поєднання різних за смаковими властивостями сортів і народжується неповторний букет бурштинового напою кальвадос.

Яблука для кальвадосу збирають восени, головна його відмінність від інших вин - це природне бродіння, в результаті якого яблучний сік перетворюється в сидр. Потім майбутній кальвадос проходить дистиляцію, витримується в дубових бочках, які надають йому бурштиновий відтінок, і нарешті, купажування.

Молодим кальвадосом вважається вино з витримкою до двох років, йому властиві яскравий аромат і смак свіжих яблук і золотисто-жовтий колір. Витриманий протягом чотирьох років кальвадос називається V.S.O.P., його колір темно-золотистий, а в букеті проступають дубові нотки. Зрілий кальвадос, витриманий протягом 10 років, може набувати світло-рубінового кольору, а букет може грати різними відтінками від ванілі, кави, шоколаду та до смаженого мигдалю. Зрілі кальвадоси з багатим післясмаком можна подавати до столу.

Винний етикет



Отже, ви купили кальвадос, як пити цей аперитив, з чим подавати до столу? Витриманий кальвадос рекомендують повільно потягувати маленькими ковтками, розтягуючи келих на 40 хвилин. Тоді бурштинове тепло цього божественного напою розливається по тілу поступово. Молодий кальвадос п`ють з льодом або з тоніком в співвідношенні 1: 3. Кальвадос подають в середині трапези, оскільки немає кращого способу прискорити травлення.

Перед прийомом кальвадосу прийнято робити невелику перерву в їжі, оскільки він рідко з чим поєднується. Звичайні закуски тут не підійдуть, але от якщо у вас є пікантний нормандський сир, припустимо, камамбер або ліваро, то кращої закуски просто не знайти.

Кальвадос подають в маленьких келихах тюльпановідной формі, принаймні, в Нормандії. Але якщо ви спробуєте налити його в коньячний келих, то відчуття фортеці подвоїться, а аромат зробиться більш грубим. Але якщо все зробити правильно, то ви зможете оцінити і багатий смак, і глибокий бурштиновий колір. Кальвадос взагалі гастрономічен, його використовують в коктейлях, у складі страв, соусів, закусок, в ньому запікають птицю, рибу і червоне м`ясо. Напій кальвадос багаторічної витримки рекомендується подавати до столу, а молодий кальвадос використовувати в кулінарії. Кальвадос є популярним вином з тієї простої причини, що навіть багато письменників часто використовують його в діалогах своїх персонажів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!