» » » Як роблять коньяк?

Як роблять коньяк?

Як роблять коньяк?
Як роблять коньяк?

Для будь-якого любителя міцних спиртних напоїв, напевно, буде цікаво дізнатися не тільки, як роблять коньяк, а й що він по суті собою являє. Давайте почнемо з визначення цього напою, а потім перейдемо до технології його приготування, щоб докладніше дізнатися, як роблять справжній коньяк.

Отже, коньяк є міцним спиртним напоєм, який отримують в результаті подвійної перегонки високоякісного білого сухого виноградного вина. Надалі, отримані коньячні спирти піддаються процедурі витримки в дубових бочках. Процес виробництва коньяку поділені на кілька стадій, кожна з яких строго регламентована:

  • Збір вихідної сировини, яким є виноград особливих сортів. (Ось ми відповіли і ще на один дуже поширений питання, а саме, з чого роблять коньяк?)
  • пресування винограду
  • Отримання виноградного вина
  • процес дистиляції
  • Витримування коньячного спирту в дубових бочках
  • Змішування для отримання неповторного букета

Збираємо виноград, дістілліруем вино

На початку осені збираються визріли виноградні грона. Вони можуть збиратися як ручним, так і машинним способом. Вони пресуються в традиційних горизонтальних пресах і виділився сік ставитися на шумування. При цьому цукру в нього не додають. Приблизно через три тижні отримують легке молоде вино, чия міцність не перевищує 8-10 градусів. Потім його піддають дистиляції, застосовуючи Шарантонскій метод. Вино проходить дві стадії кип`ятіння, і кінцевим продуктом стає коньячний спирт. Більш видовищне і докладний опис дає відео, як роблять коньяк, яке розміщене в мережі на сайтах офіційних виробників цього чудового напою.

витримуємо спирт

Середина весни є відправною точкою для закладки коньячних спиртів на витримку в дубові тару. За обсягом дубові судини великі, і можуть доходити до 450 літрів. До них пред`являються особливі вимоги. Бочка повинна бути пористою і разом з тим міцною, її деревина повинна містити необхідну кількість танінів (речовини, за рахунок яких і буде надалі сформований особливий букет коньяку, який коньячні майстри називають «ранчо»). У них спирти зберігаються від 2 до 50 років в особливих температурних режимах. Приміщення, в яких такі бочки зберігаються, мають природну вогкістю. Цей фактор є визначальним для процесів, які відбуватимуться в дубових судинах. А саме - коньячний спирт насититься дубильними речовинами (сухі екстракти), втратить частину своєї алкогольної фортеці і придбає характерну бурштинову забарвлення. Букет коньяку розвивається якраз під впливом процесів екстрагування, додаючи коньяку непередаваний смак і аромат, покращуючи його органолептичні якості.



Втрату алкогольної фортеці, що розвивається за рахунок контакту з повітрям, коньячні майстри називають «часткою ангелів». Нібито ці небесні створіння беруть собі частину праць коньячних сомельє.

Змішуємо спирти і отримуємо коньяк

Те, що знаходиться в бочках після певного часового проміжку витримки, це ще не коньяк в тому розумінні, до якого ми звикли. Роблять справжній коньяк шляхом купажування різних спиртів. Причому, такі витримані спирти мають різні характеристики. Особливий майстер зі створення букетів коньяку шляхом підбору різних смакових і ароматичних нот складає таку композицію, яка буде вельми приємна споживачеві. Багато з таких майстрів навчаються цьому ремеслу довгі роки, а іноді і все життя. Тільки після створення такої композиції і знаходження її пропорцій, отримують істинний коньяк і розливають його по пляшках.

Зауважимо, що вищеописаним способом роблять справжній коньяк. Сурогати цього напою отримують куди як простіше, але ми ці способи описувати не будемо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!