» » » Який коньяк вибрати?

Який коньяк вибрати?

Який коньяк вибрати?

Коньяк завжди вважався вишуканим напоєм. Його смакові якості, аромат, а також здатність благотворно впливати на людину, цінують справжні любителі коньяку. А що ж робити тим, хто тільки починає своє знайомство з благородним напоєм, який коньяк вибрати?

Історична довідка

Коником може назватися напій, вироблений на строго обмеженій території Франції - області Пуату - Шаранта. Найменування він отримав від назви міста Коньяк.

Виноробство стало основою економіки цього регіону ще в XII ст., А до XVI в. Франція стала найбільшим експортером вина. У цей період виявилося, що вина погано зберігаються при транспортуванні. Тоді стали застосовувати процес перегонки вина, щоб потім розбавити водою вийшов коньячний спирт (дистилят) і знову отримати вино. Згодом було відмічено, що зберігався в дубових бочках спирт набуває новий смак і аромат. Так, на території Шарант кінця XVII в. остаточно склалося виробництво коника.

Способом дистиляції напої виробляються і в інших районах Франції (Арманьяк), і в різних країнах. Однак вони звуться виноградного бренді.

Не кожен бренді - коньяк

Вирішуючи, який коньяк краще купити, пам`ятайте, що напій, що носить горде звання коника, виробляють понад 200 французьких виробників. Але першість протягом декількох століть займають Хеннессі, Мартель, Ремі Мартен, Курвуазьє.



У нас називають коньяком грецький бренді Метакса, а також напої, вироблені на території колишнього СРСР. Найбільш відомі з них: дагестанські (Дербент, Кизляр) - грузинські Гремі, Багратіон, Ерісіоні- українські Шустов, Таврія- молдавський Білий лелека. А який вірменський коньяк хороший? Традиційно таким вважається Арарат, Єреванський, Ані, Ной.

Непростий вибір коньяку

Щоб вибрати гідний напій, потрібно розібратися в його класифікації. Чим старше коньяк, тим він краще. Просочуючись дубильними і ароматичними речовинами дубових бочок, виноградний спирт набуває неповторних смакових відтінків.

У країнах СНД прийнято поділ за віком, що позначається зірочками:

  • ординарні коньяки (3-5 років);
  • марочні (витримані, витримані вищої якості, дуже різні, від 6 до 15 років);
  • колекційні - робляться з марочних, з додатковою витримкою в дубових бочках від 3 років.

Вибираючи, який коньяк вважається хорошим, якщо він зроблений в інших країнах, орієнтуйтеся на таку класифікацію:

  • V.S.- від 2 років;
  • Superior - від 3 років;
  • V.S.O.P. - Від 4 років;
  • V.V.S.O.P. - Від 5 років;
  • X.O. - Від 6 років.

Познайомившись з основними параметрами класифікації коника, ви зможете визначитися, який коньяк краще. Відгуки фахівців також допоможуть зробити вибір. Тільки пам`ятайте, що хороший коньяк - це дижестив, що не вимагає закуски. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!