» » » Що таке каніфоль?

Що таке каніфоль?

Що таке каніфоль?

Каніфоль є досить нетривке склоподібне речовина аморфного типу. Воно має широкий діапазон кольору (від світло-жовтого до майже коричневого). Каніфоль є одним з компонентів смол дерев хвойних порід, а з точки зору хімії - це дуже складна за своїм складом суміш, що складається з органічних кислот, а також їх ізомерів.

Отримання і різновиди каніфолі

каніфольФахівці поділяють каніфоль на три основні різновиди:

  • соснова;
  • екстракційна;
  • Таловая.

каніфоль соснова виробляється безпосередньо з жовчний смоли, яку виділяють, як неважко здогадатися з самої назви, сосни. Збирають її виключно вручну, підсікаючи певним чином і в певних місцях кору дерев. Цей метод досить трудомісткий, зате живиця, яка зібрана за допомогою його, - найбільш якісна. Щоб отримати каніфоль, з неї випарюють летючі речовини (скипидар). Екстракційна каніфоль істотно дешевше, а отримують її промисловим способом, розчиняючи в органічних розчинниках (наприклад, бензині) подрібнену деревну тріску. У порівнянні з соснової каніфоллю у неї кислотне число менше, та й температура плавлення теж відрізняється. Сировиною для отримання таловим каніфолі є таловоє масло - один з відходів целюлозної промисловості. Відмітною її властивістю є вельми неприємний запах, до того ж за своїми характеристиками вона серйозно поступається як соснової, так і екстракційної.

якість каніфолі



Перш ніж каніфоль купити, необхідно звернути увагу на її якісні характеристики. Якщо вона буде використовуватися для пайки, то найбільш краща живичная, соснова. При цьому потрібно мати на увазі, що найкраща має клас А. Вона найбільш чиста, а з пониженням «класності» каніфоль включає в себе все більшу кількість домішок, негативно впливають на процес пайки. Сама низькоякісна каніфоль має темний колір, і її, по можливості, краще взагалі не використовувати. До речі кажучи, за таким же принципом варто вибирати і для інших застосувань, яких вона має чимало.

застосування каніфолі

Крім застосування в якості флюсу при пайку каніфоль використовується в целюлозно-паперовому виробництві для того, щоб проклеювати деякі сорти картону для підвищення його міцності. Крім того, вона знайшла широке застосування у виробництві пластичних мас, гуми, миючих засобів, лінолеуму. З додаванням каніфолі виготовляють відмінні лаки і фарби, які мають високу ступінь плинності. Цілий ряд застосувань каніфолі ґрунтується на її антифрикційних (тобто протиковзких) властивості. Наприклад, саме нею часом натирають передавальні ремені, щоб уникнути їх «прослизання» на шківах. Без каніфолі не обходяться і люди мистецтва: для запобігання ковзання спеціальною пудрою, до складу якої вона входить, обробляється взуття танцівників. Крім того, каніфоллю періодично натираються змички струнних інструментів (віолончелей, скрипок і т.п.).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!