» » » Як написати біографію?

Як написати біографію?

Як написати біографію?

Необхідність написання будь-чиєї біографії може виникати у кожного. Це може бути бажання донести до нащадків подвиги діда-фронтовика або ж отримання редакторського завдання на роботі. У будь-якому випадку, не варто ставитися до цього, як до неможливого. Дотримуючись простого набору правил, впоратися із завданням такого роду не складніше, ніж написати автобіографію або заповнити анкету з зразка.

цілі написання

Мета роботи над біографією вельми важливий аспект, якому необхідно приділити належну увагу ще на підготовчому етапі. Звичайно, це не відноситься до життєпису родича чи друга. Тут важливий сам факт увічнення в пам`яті гідного (або просто дорогого) людини.

Зовсім інша картина в разі із завданням. Література не даром не відноситься до точних наук, а супутня їй при написанні біографії історія допускає деякі відступи, здатні уявити людину в різному світлі.

Тому слід детально уточнювати у замовника, яким персонажем буде виставлена особистість, негативним або позитивним. Керуючись цим фактом, зачіпати ті чи інші події життя і риси людини. Втім, завдання може бути і зовсім нейтральним.

підготовка матеріалу

Незалежно від цілей завдання до збирання й опрацювання матеріалу слід підходити відповідально. Необхідно зібрати всі дані, що тим чи іншим чином стосуються життя людини, чию біографію належить писати.

Крім стандартних дат народження, смерті (якщо відома), одруження і закінчення навчального закладу має бути чимало попрацювати і над історико-географічними даними об`єкту. Поїздки у відрядження, на відпочинок, та й просто зміна місця проживання часто впливають на визначення долі кожної людини.



Оптимальним варіантом отримання інформації вважається особисте інтерв`ювання. Якщо зустріч з об`єктом неможлива, необхідно постаратися поговорити з людьми, які знали його на різних етапах життя.

написання

При безпосередньо самому написанні біографії слід дотримуватися хронологічної послідовності дій. Звичайно, в деяких випадках неможливо обійтися без відсилань в минуле, але краще обійтися без них.

Не рекомендується також прямо висловлювати свою особисту думку про людину. Життєпис має виглядати так, щоб уявлення про об`єкт виникало у читає саме по собі. При необхідності можна вставляти в біографію висловлювання близьких йому людей. Так, інформація буде виглядати максимально достовірної.

Якщо того дозволяють мети, слід детально і хронологічно правильно вказати всі, навіть найнезначніші досягнення і невдачі людини. Кожне з них, як і будь-яке інше описується подія, бажано підкріплювати датами. У такому випадку робота буде повніше і корисніше.

Про те, що ж потрібно знати при роботі над власною біографією вам підкаже наша стаття Як написати автобіографію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!