На кого робити?

На кого робити?

Щороку молоді люди вирішують один з найголовніших у житті питань: на кого краще вступати вчитися? Найбільш очевидний відповідь: туди, куди хочеться, куди тягне, до чого є здібності. Але, на жаль, далеко не завжди можна знайти гідну, високооплачувану роботу до душі. Тому нерідко доводиться вибирати: або спеціальність до душі і положення безробітного, або «наступати на горло власній пісні» і йти туди, де платять.

Як вибирати, куди вступати

Якщо стоїть вибір про те, куди вступати після 9-го класу, має сенс орієнтуватися на місцеві училища та коледжі. Ці навчальні заклади, як правило, щільно контактують з працюючими підприємствами, і деяка визначеність з роботою буде відразу після надходження.

Складніше вибирати, куди вступати, щоб отримати вищу освіту. Високо у нас цінуються дипломи МГУ, саме його випускників беруть на роботу дуже охоче. Про професіях, які дає цей ВНЗ, можна прочитати в статті Які факультети в МГУ.



Але МГУ сьогодні вже не найкращий університет. ТОП-10 кращих ВНЗ Росії:

  1. Московський фізико-технічний інститут (МФТІ).
  2. Московський державний інститут міжнародних відносин МЗС Росії (МДІМВ).
  3. Московський архітектурний інститут (МАРХИ).
  4. Державний університет - Вища школа економіки (ВШЕ).
  5. Фінансовий університет при уряді Росії.
  6. Московський державний університет імені Ломоносова (МДУ).
  7. Всеросійська академія зовнішньої торгівлі.
  8. Російський державний університет нафти і газу імені Губкіна.
  9. Московський державний лінгвістичний університет (МЛУ).
  10. Московський державний університет економіки, статистики та інформатики (МЕСІ).

Всі кращі ВНЗ знаходяться, природно, в Москві чи Петербурзі, але сьогодні, завдяки ЄДІ, надходження туди для провінційних випускників стало значно простіше.



Якщо не хочеться їхати далеко, можна зупинити вибір і на місцевих ВНЗ. Практично в будь-якому регіоні можна отримати будь-яку бажану професію, і для місцевих роботодавців цього диплома буде цілком достатньо. Детальніше про факультети і професіях можна прочитати в статті На який факультет поступати.

На кого надходити, щоб не помилитися

Але мало знати, на кого можна вивчитися, потрібно ще бути впевненим, що отримана професія буде затребувана і добре оплачується. Для цього має сенс звернутися до даних кадрових агентств: саме у них найбільш повна інформація про відкриваються вакансії, про розміри окладів.

Куди вступати: ТОП-10 професій

  1. Кваліфіковані робітники особливо потрібні зараз, коли Росія намагається відродити свою промисловість. Середній заробіток в Москві -близько 50000 рублів.
  2. Лікарі потрібні завжди і скрізь. Безробітним людина з медичною освітою точно не буде. Але ось заробітки у медиків завжди були блискучі. Тільки стоматологи і косметологи можуть похвалитися своїми доходами.
  3. Якщо потрібні робітники, потрібні, природно, і хороші інженери як у виробництві, так і в будівництві. Середня зарплата - близько 70000 рублів.
  4. Програмісти. Зараз без цифрових технологій нікуди, а хороших фахівців мало. Середній заробіток - 90000 рублів.
  5. Топ-менеджери: директора, менеджери з розвитку, з продажу. Їхні доходи в середньому - 220000 рублів.
  6. Інтернет, зв`язок, комунікації - ці фахівці отримують до 110000 рублів.
  7. Продажі, комерція. Тут можна навіть без освіти, коли буде можливостей, заробити 50000-60000 рублів. Аби мова була добре підвішений, та людина приємний і комунікабельний.
  8. Сільське господарство. Агрономи, зоотехніки, ветеринари, та й просто фермери сьогодні можуть заробити дуже непогано.
  9. Банківський сектор, бухгалтерія, страхування. Зарплата залежить від підприємства, на якому працює фахівець.
  10. Підбір персоналу, рекрутери. Хороший рекрутер може заробити лише на комісійних до 50000 щомісяця.

Зарплати дані по Москві. На периферії, природно, отримують менше. Крім того, список може варіюватися в різних місцях. Якщо у вашому місті, наприклад, всього одне кадрове агентство, то рекрутери навряд чи будуть затребувані.

Вибирати професію тільки за розміром зарплати не варто. По-перше, будь-який хороший фахівець зможе заробити гроші, треба тільки цим хорошим фахівцем стати. По-друге, за час навчання тренди можуть помінятися, а ось змінити нецікаву професію буде нелегко. По-третє, на перших порах, відразу після випуску, зарплата маленька у всіх, і до цього молодим фахівцям потрібно бути готовими. Ніхто не запропонує вчорашньому студентові посаду топ-менеджера, але при належній старанності кар`єрне зростання забезпечений практично в в будь-якій області.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!