» » » Як їздити швидко?

Як їздити швидко?

Як їздити швидко?

Техніку швидкісної їзди на машині / велосипеді може освоїти кожен. Головне для цього мати в наявності гарне транспортний засіб, місце для тренувань і слідувати корисних порад.

Як їздити швидко на машині: поради

Технік швидкісного водіння авто дуже багато. Допоможуть навчитися їздити швидко і при цьому максимально безпечно спеціальні школи екстремального водіння.

Такі навчальні заклади сьогодні є в багатьох містах РФ. Навчання проводять майстри автоспорту, колишні або діючі гонщики, в тому числі призери іменитих регіональних і міжнародних змагань. Зазвичай пропонується три види графіків занять, різних за складністю, тривалістю і вартості курсів: для початківців водіїв, для професіоналів, для спортсменів. Досить часто такі школи пропонують всілякі платні розваги для своїх клієнтів: ралійні дні, корпоративні гонки та ін. Ви можете знайти в своєму місті подібну школу і вибрати для себе відповідний курс навчання.



Ми ж пропонуємо вам кілька загальних рекомендацій, слідуючи яким, ви зможете їздити швидко і правильно.

  • Старт. Для цього за 30 секунд до старту вичавлюємо зчеплення, включаємо передачу і при вільному ході педалі чекаємо моменту, коли зчеплення буде відчутним. Далі, прикладаючи поперемінним мінімальні (!) Зусилля до педалі зчеплення, добиваємося ефекту розгойдування машини - готуємо її до активного старту в заданий момент. Завжди стартуйте тільки при прямо виставлених передніх колесах.
  • Розгін. Він має три етапи: це старт (пара обертів коліс) - часткове дросселирование (підтримуйте незначну пробуксовку коліс - спочатку за допомогою газу і зчеплення, а потім тільки газом) - третій - це повний дросель.
  • Переключення передач. Здійснюємо без зниження швидкості. Не доводячи двигун до максимальних оборотів, тобто ведучи машину "в натяг".
  • Повороти. Перед входженням в плавний поворот траси скиньте газ, поверніть кермо на мінімально можливий кут і далі акуратно випрямляйте траєкторію, плавно повернувши кермо на виході в початкове положення. Не гальмуйте і не повертають кермо в ході здійснення маневру або по його закінченню. А ось для того, щоб швидко їздити на машині в умовах міста з його поворотами на 90 градусів, використовуємо іншу техніку. Входимо в поворот різкіше, трохи затягнувши точку входу, і після неї додаємо газ (далі газ тільки нарощуємо). Чи не торкаємося нульове положення керма, натомість при необхідності здійснюємо 2-3 різких коротких його повороту в бік зносу (але ні в якому разі не в бік заносу!).
  • Зупинка. Гальмування виробляємо за схемою "плавне натискання педалі до перших ознак короткочасної блокування коліс - ослаблення зусилля - нарощування зусиль - ослаблення - нарощування" аж до повної зупинки.

Тренуватися можна як за містом (на хорошому асфальті), так і в його межах. Зокрема, на треках і в рамках організованих гонок стрітрейсерів (дізнатися про них можна з форумів і соціальних мереж).

Вчимося швидко їздити на велосипеді



Швидкісний вважається їзда на велосипеді при 22-30 км / год, а показники більш 32 км / ч вже відносяться до гоночних. Щоб освоїти техніку швидкої їзди на велосипеді, необхідно:

  • Розробити схему тренувань, відповідну вашому рівню підготовки. Зокрема, вона може бути такою: відпочинок - інтервальна тренування (чергується робота і відпочинок) - тренування на витривалість (або тривала, або в швидкому режимі) - інтенсивне тренування (підтримуйте пульс на рівні 70-80% від свого максимуму) - відпочинок - гонка - спокійна довга тренування на витривалість.
  • Потрібно поєднувати велотренування з розігрівом і розтяжками, ходьбою і бігом, общеразвивающими вправами.
  • Дотримуватися правил швидкої їзди. Зокрема, відмовтеся від підвищених передач - вони знижують частоту педалювання (каденс). Повертайте педалі зі швидкістю 80-100 поворотів в хвилину. Слідкуйте, щоб навіть при перемиканні передач каденс залишався однаковим. Використовуйте контактні педалі. Вставайте в сідлі, щоб подолати короткий підйом або розім`ятися.

Кращими місцями для тренування будуть заміська територія (особливо якщо мова йде про крос-кантрі), шосейні дороги або спеціально обладнані велотреки в місті.

Безпека при швидкій їзді

Рух на високих швидкостях завжди пов`язане з ризиками для життя і здоров`я (як для вас, так і для інших учасників руху), а тому перш ніж податися в авто- або велогонщики, вирішите питання з забезпеченням захисту для себе і третіх осіб.

  • Придбайте транспортний засіб, досить потужне і витривала для їзди на підвищених швидкостях. Для байків це професійний або напівпрофесійний гірський велосипед, шосейний, трековий. Якщо мова йде про авто, то хоча б удоскональте його життєво важливі "органи": підвіску, двигун, коробку передач, гальма.
  • Також подбайте про наявність надійних подушок безпеки і аптечки.
  • Купіть спеціальну екіпіровку. Для їзди на велосипеді обов`язково знадобиться шолом і захисні окуляри і шорти / костюм, рукавички. Завжди працюйте з пульсомірів, щоб виключити перевантаження. Стрітрейсери на тюнінгованих під гонки авто рідко користуються захистом, т. К. Вона незручна. Однак якщо ви освоюєте болід, то для вас шолом, рукавички і захисний костюм обов`язкові.

Дотримуйтесь базові правила водіння:

  • Для авто. Слідкуйте за тим, щоб ніколи не було надмірного тиску на кузов, ривків машини, різкого гальмування на підвищеній швидкості. Справжній гонщик працює з педалями, перемиканням передач плавно - для гонок це обов`язкова умова. Колеса (бажано всі чотири) повинні йти в щільному зіткненні з трасою. Неодмінно освойте техніку контраварійного керування машиною на високій швидкості в умовах поганої видимості, на слизькій, мокрій дорозі.
  • Для велосипедів. Відмовтеся від різкого гальмування, різких поворотів, які при великій швидкості можуть просто вибити вас із сідла.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!