» » » Що таке лялька?

Що таке лялька?

Що таке лялька?

Ляльки є не просто дитячими іграшками, в деякому роді це цілий символ. Чимало людей зводили ляльок в культ. За запевненням археологів, перші ляльки з`явилися понад 40 тисяч років тому. У цій статті ми розглянемо, що таке лялька, які ляльки бувають і як давно вони відомі людству. Також ми розглянемо поняття авторської ляльки.

Лялька як іграшка

Лялька є іграшку у вигляді фігури людини або тварини. Вона може бути зроблена з тканини, дерева або фарфору, а також пластика.

Перші ляльки представляли собою поганські ідоли, їх часто робили з дерева. Такі ляльки використовували для обрядів і жертвоприношень, також вони могли уособлювати богів, яким поклонялися.

лялькаЛялька як іграшка отримала своє поширення лише в 19 столітті. До цього ляльки були рідкістю, їх робили вручну для своїх дітей вмілі майстри, рідко ляльки виставлялися на продаж. Більш того, навіть з отриманням поширення в світі ляльки продавалися швидше як декоративна іграшка, і діти могли лише ними милуватися здалеку. Чи варто говорити, що такі іграшки могли дозволити собі лише дуже заможні батьки.

Однак з часом ляльки стали робити з пап`є-маше - досить недорогого матеріалу. Тому ляльки стали все більше поширюватися серед простих людей.

У сучасному світі ляльки часто використовуються в навчальних цілях. Виготовляються вони з самих різних матеріалів, в основному, полімерних. Широке поширення отримали пупси, барбі, а також багато інших ляльки, які найчастіше призначені для дівчаток. Втім, і для хлопчиків є багато різних ляльок - часто їх роблять у вигляді супергероїв або лиходіїв, або у вигляді фігурок знаменитих ігрових персонажів.



Для тих, хто хоче дізнатися, для чого потрібна лялька-іграшка, є стаття Як грати в ляльки.

Інші види ляльок

лялькаКрім ляльки-іграшки є так звані ляльки-актори, які використовуються в театрі ляльок ще з незапам`ятних часів. Театр ляльок, як вважають історики, вперше з`явився в Стародавньому Китаї. Однак своє поширення отримав далеко за межами Стародавнього Китаю.

Археологічні знахідки свідчать, що театр ляльок був і в Стародавній Японії, на Русі, і навіть у віддалених куточках планети, наприклад в Перу.
З найбільш відомих ляльок-акторів можна виділити так звані маріонетки, які прив`язані на нитках і управляються кукольником. Сам же лялькар може керувати маріонетками за допомогою спеціальних хрестоподібних планшетів або ж прив`язати нитки до рукавичок. В якості акторів ляльок використовують також в мультиплікації.

Крім того, лялька може бути оберегом.

Авторська лялька

Авторська лялькаАвторська лялька виготовляється на замовлення, найчастіше в єдиному екземплярі. Такі ляльки можуть коштувати дуже дорого, оскільки виготовляються за індивідуальними кресленнями, вони виготовлені може бути фарфор, а може бути і дорога деревина. Такі ляльки насамперед призначені для споглядання. Як правило, майстри роблять таких ляльок для виставок, а тому вони так і називається - виставковими ляльками. Завдяки цьому майстер може показати свій рівень, щоб в майбутньому знайти замовників.

Якщо ви хочете дізнатися, яким чином можна самому змайструвати ляльку, рекомендуємо до прочитання статтю Як зробити ляльку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!