» » » Що таке скелет?

Що таке скелет?

Що таке скелет?

У багатьох з нас слово «скелет» викликає однозначну асоціацію з медичними науками або фільмами жахів. Про те, що це таке, читайте в нашій статті.

визначення

Слово «скелет» походить від давньогрецького «висушений», що етимологічно пояснює його значення: раніше скелети тварин виготовлялися за допомогою висушування під променями сонця або в гарячих пісках. Грубо кажучи, скелет - то, що підтримує в певному стані тіло хребетної тварини зсередини, а безхребетного - зовні, виконуючи насамперед опорно-рухові функції.

Найдавнішим із знайдених істот, які мали скелетом, вчені вважають знайдене губкоподобная (його скам`янілість), яке жило біля берегів Австралії понад 550 мільйонів років тому! Уже тоді тварини мали - нехай і примітивним - скелетом.

типи

  • Екзоскелет - зовнішній - характерний для безхребетних (раковини) і членистоногих (хітиновий панцир). У цих утвореннях на тілі тварин не містяться клітинні організми.
  • Ендоскелет - внутрішній - у хребетних складається з комплексу щільних утворень (кісток, які з`єднуються хрящової або фіброзної тканинами). Він становить пасивну частину опорно-рухового апарату.
  • Гідростатичний скелет (де рідини виконують підтримуючу роль) спостерігається у деяких поліпів.

значення



Скелет виконує безліч функцій механічного та біологічного характеру і становить основу апарату руху. Він служить каркасом для більш м`яких тканин. Також він виконує функції захисту спинного мозку і нервової системи у хребетних (наприклад, у людини) від механічних і інших пошкоджень. А грудна клітка - життєво важливих внутрішніх органів: серця, легенів і шлунка. А також - і біологічні функції обміну речовин.

Детальніше про будову організму читайте в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!