» » » Спін-офф: що це?

Спін-офф: що це?

Спін-офф: що це?

Поняття «спін-офф» з`явилося досить давно, в буквальному сенсі воно означає комерційну розкрутку. Як випливає з цієї назви, «спін-офф» був придуманий для того, щоб домогтися від мистецького проекту максимального прибутку.

Виникнення спін-офф

Вперше поняття «спін-офф» виникло серед коміксів. Воно означало випуск такого художнього твору, яке було похідним по відношенню до оригіналу. В даний час спін-оффом можна назвати не тільки комікс, але і літературний твір, серіал, фільм або комп`ютерну гру. Прийнято вважати, що спін-офф є відгалуженням від головної гілки сюжету. Таким чином, спін-офф - це історія, яка в оригіналі займала другорядне значення, будь то історія будь-якого персонажа, героя або історія будь-якого місця, народу чи нації.

Не слід плутати поняття спін-офф і ремейка, так як останній є фактично перезапуском, переосмисленням вже випущеного оригінального продукту. Також не слід плутати спін-офф з приквелом, який фактично є передісторією. При цьому спін-оффом можна назвати такий твір, місце дія і час в якому відбувається в проміжку меду оригінальним твором.

Приклади спін-офф

Наведемо кілька прикладів спін-оффов. Наприклад, майбутній серіал «Краще подзвоніть Солу» фактично буде спін-оффом по відношенні до оригіналу «У всі тяжкі». У ньому головним героєм стане той, який в оригіналі був лише другорядним персонажем, а саме Сол Гудман.

У літературі яскравим прикладом спін-офф є історія про Розенкранц і Гільденстер. Цей твір - спін-офф стосовно знаменитому Гамлету.



Хорошим прикладом спін-офф, який розповідає не про якийсь то герої, а про місто і його жителів, є гра «The Elder Scrolls Adventures: Redguard». Ця гра є спін-оффом по відношенню до знаменитого оригіналу «The Elder Scrolls».

Для чого створюються спін-оффи

Критики стверджують, що спін-оффи з`являються в двох випадку: щоб вичавити соки з оригіналу по максимуму або ж використовувати славу оригіналу, для того, щоб заробити ще більше грошей. Останній випадок характерний для такого серіалу, як «Джоуї», який багато критики не вітали до його виходу. Серіал є спін-оффом по відношенню до знаменитого серіалу «Друзі».

Таке прохолодне ставлення до спин-оффам пояснюється тим, що їх популярність стала набирати обертів порівняно недавно. З ростом популярності в кінематографі приквелів і інших відгалужень від оригінального сюжету серед глядачів стало з`являтися багато людей, які негативно ставилися до цього явища, вважаючи його не більше ніж комерційним ходом.

Відзначимо, що спін-офф все ж найбільш актуальний саме для кінематографа і індустрії комп`ютерних ігор.

В цілому, як уже відзначається багатьма, спін-офф цілком має право на існування, адже в творах кінематографа, іграх і в літературі є чимало цікавих моментів, які не були розкриті авторами, в тому числі і другорядні персонажі. Спін-офф дає можливість дізнатися більше про те, що не було розказано в оригіналі. Безумовно, найбільшим власником спін-оффов є Всесвіт «Зоряних воєн», за якою було написано безліч творів і створено чимало ігор. Не меншою популярністю користуються світи Говарда Лавкрафта і Толкієна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!