» » » Як збавляти петлі гачком?

Як збавляти петлі гачком?

Як збавляти петлі гачком?
Як збавляти петлі гачком?

Погодьтеся, речі, зв`язані гачком, виглядають дуже красиво. А якщо майстриня ще й рівно робить петлі, вивязивает малюнок, поєднує кольори, красиво обробляє краю, то виріб взагалі можна порівняти з шедевром ручного творчості. Кожній з модниць хочеться навчитися так в`язати, тим більше, що така річ буде тільки в одному екземплярі. Зв`язати красиву річ гачком можна, володіючи всього двома видами петель - повітряної, і стовпчиком з накидом і без накиду. Рівні ряди стовпчиків виглядають класично рівно, ідеально для жилетів, кардиганів, пончо і болеро. Для того, щоб зв`язати таку річ, зробіть викрійку з щільного паперу і приступайте до в`язання строго по ній. Щоб вив`язувати різні нерівності викрійки - пройми, горловини та ін., Треба знати, як збавляти петлі гачком.

Найпростіший спосіб

Найпростіший спосіб зменшення петель гачком - це в`язання на основі двох петель однієї. Давайте пробувати. Зв`яжіть десять повітряних петель і пров`яжіть пару рядів стовпчиками з накидом. Тепер на початку ряду протягуємо гачок в першу петлю основи, витягуємо петлю. Потім не пров`язуємо її, а трохи зрушуємо на гачку, відразу ж піддягаємо другу петлю основи і витягуємо, тепер ці дві одержані петлі пров`язуємо в одну. Вийшло, що у нас було дві петлі, а вийшла одна.

Схема зменшення петель у виробі

Розглянемо, як правильно збавляти петлі, якщо у вас є в`язана деталь, і вам потрібно зробити рівні зрізи до середини. Треба зменшувати по одній петлі з країв і одну в середині. Якщо полотно досить широке, то посередині треба збавити не одну, а, наприклад, кожну п`яту петлю. Якщо вам треба збавити петлі різко, по малюнку деталі, то зменшуйте від 2 до 4 петель по краях, кожну третю в середині, і так 3-4 ряди. Таким способом не рекомендується користуватися, якщо ви в`яжете частина виробу, яка буде на видному місці, тому що петлі не виглядають дуже рівно. Тільки досвідчена в`язальниця може таким способом скоротити кількість петель. До речі, збавляти петлі за такою схемою можна не тільки пров`язуючи 2 стовпчики і поєднуючи їх разом. Можна ще провязивать стовпчик не в кожну петлю, а в наступну. Вийде між стовпчиками невеликий отвір. Якщо такий прийом використовувати через три петлі на четверту, на рівних проміжках, то це стане гарним декоративним елементом.

Схема з напівстовпчиками



Такий спосіб дозволить найбільш красиво завершити ваше в`язання гачком. Як збавляти петлі, коли треба дуже різко зробити закруглений край, можна зрозуміти, якщо вивчити в`язання «напівстовпчиком». Петля ця дуже проста, ви знайдете малюнок її виконання в Інтернеті швидко. Так ось, припустимо, що у вас край з 20 петель і вам треба закрити їх за 2 ряди. В`яжемо 6 петель полустобіком, 8 петель стовпчиком і ще 6 петель знову напівстовпчиком. Потім перевертаємо виріб, що не додаємо петель на висоту, відразу в`яжемо 8 петель напівстовпчиків, 6 стовпчиків без накиду, і знову 8 напівстовпчиків. Тепер ваш край став заокругленим.

Схема зі східчастими краями

Цей спосіб зменшення петель гачком застосовується більше для формування декоративного краю. Малюнок схожий на сходи. І робиться він дуже просто. Пров`яжіть 10 петель стовпчиками з накидом. Потім 2 петлі пров`яжіть напівстовпчиком, інші з високими стовпчиками з накидом, останні дві які пров`язуйте зовсім. Поверніть виріб, знову зробіть два напівстопчиком, інші петлі стовпчиками з накидом. Так, поступово ви пров`яжіть всі сходинки, поки у вас не залишиться 2 останні петлі, закріпіть нитку.

Якщо вам все одно не зрозуміло, як збавляти петлі, відео вгорі статті вам напевно допоможе.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!