Чому не можна сидіти?

Чому не можна сидіти?

Напевно, кожна вагітна жінка стикалася з попередженням про те, що в її положенні забороняється сидіти в позі нога на ногу. Чи є воно обґрунтованим з медичної точки зору або ж виступає дурною прикметою, яка прийшла до нас з часів молодості забобонних бабусь? У даній статті ми розповімо, чому вагітним не можна сидіти зі схрещеними ногами.

Правда і вимисел

Отже, вагітним жінкам насправді не рекомендується сидіти, поклавши ногу на ногу, проте про реальні причини такого "протипоказання" знає далеко не кожна представниця прекрасної статі. Багато з них напевно чули, що така поза може призвести до розвитку клишоногості у дитини або до викривлення ніжок. Природно, наукового доказу таких припущень бути не може, оскільки ніякого взаємозв`язку між подібною патологією і позою майбутньої матері знайти неможливо.

Разом з цим слід зазначити, що такі застереження мають і логічне пояснення, в зв`язку з чим слід до них прислухатися. При положенні нога на ногу вени нижніх кінцівок жінки стискаються, що може спровокувати розвиток варикозної хвороби. Особлива обережність потрібна майбутнім мамам, схильним до даної патології. Таке захворювання призводить до застою крові в кінцівках і, отже, до набряків. Варикозне розширення вен, в свою чергу, може також викликати тромби, які представляють собою серйозну небезпеку для жінок в положенні.

На такому тлі нерідко погіршується кровообіг в малому тазі, що неодмінно позначається на розвитку плоду. Підвищується ймовірність розвитку внутрішньоутробної гіпоксії. Дане явище на ранніх термінах вагітності нерідко загрожує аномаліями в розвитку, а на пізніх може викликати передчасні пологи.

Чому ще не можна сидіти, схрестивши ноги, вагітним? Тому що схрещування ніг шкідливо також для хребта. У період вагітності центр ваги зміщується, що провокує посилення навантаження на спинні м`язи. Таким чином, остеохондрозні болю також можуть посилитися.

важливі рекомендації



Якщо ви вже спостерігаєте у себе перші симптоми варикозу, то слід негайно зайнятися стимуляцією кровообігу в нижніх кінцівках. Рекомендується протягом дня часто піднімати ноги в положенні лежачи, підкладаючи під себе подушки. Така вправа сприяє відтоку крові від ніг, а, отже, зменшує ризик розвитку набряків і тромбів.

Крім того, вагітним жінкам слід уникати і інших поз. До них, в першу чергу, відносяться поза "по-турецьки", поза навпочіпки, підгинання ніг під себе і вигинання спини.

Слід також пам`ятати, що навіть сидіння в безпечної позі не повинно бути тривалим. Щогодини рекомендується вставати і проробляти легку зарядку. Дуже корисно розминати пальці ніг, стискаючи і розтискаючи їх. Можна до того ж виконувати кругові рухи ступнями. Необхідно знати також, що поза, що викликає дискомфорт у майбутнього малюка, як правило, провокує підвищену активність з його боку. Тому якщо дитині незручно, він напевно дасть вам знати про це.

По темі читайте також нашу статтю Чи можна вагітним сидіти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!