Як зменшити апетит?

Як зменшити апетит?

Апетит можна характеризувати як рефлекс, що спонукає до прийому їжі, або просто бажання поїсти. Здоровий апетит виступає абсолютно нормальним і навіть необхідним явищем. Однак його підвищення може стати причиною зайвої ваги або свідченням наявності численних проблем зі здоров`ям. Тому в даній статті ми розповімо, як зменшити апетит і які ефективні методи для цього існують.

Причини підвищеного апетиту

Причин розвитку надмірного апетиту може бути багато. Найчастіше це серйозні захворювання, серед яких можна виділити наступні:

  • хвороби травного тракту;
  • цукровий діабет;
  • гіпоглікемічний синдром;
  • хвороби щитовидної залози;
  • глисти;
  • патології ендокринної системи;
  • пухлина головного мозку.

Нерідко підвищення апетиту розвивається на тлі застосування гормональних препаратів і засобів, що містять інсулін. Крім того, подібне явище дуже часто є наслідком психологічних проблем, серед яких можна виділити сильне нервове потрясіння, регулярні стресові стани, стану апатії і депресії. І, звичайно, апетит підвищується в період вагітності і ПМС.

Як зменшити апетит: основні рекомендації

Фахівці однієї з головних причин підвищення апетиту називають недотримання режиму харчування. Тому вони рекомендують їсти потроху, але часто, щоб організм не встигав відчувати почуття голоду. Крім того, слід основна кількість їжі в день розподілити на сніданок і обід. Лише 20% від цієї суми необхідно залишити на вечерю. Швидкому вгамування голоду сприяє також повільне пережовування їжі.

Вода теж допомагає зменшити апетит, наповнюючи шлунок і знижуючи кількість необхідної їжі. Тому за півгодини до прийому їжі рекомендується пити по склянці кип`яченої води або зеленого чаю. Непогано до трапези полоскати рот відваром м`яти, який також сприяє зниженню апетиту.



Багато дієтологів радять не захоплюватися різними смаковими добавками, виключити з раціону спеції і приправи. Такий підхід обумовлений тим, що вони сприяють підвищенню апетиту і провокують помилкове відчуття голоду.

Важливим критерієм в даному питанні є і психологічний настрой, заняття спортом і здоровий сон. Слід уникати стресових ситуацій, виконувати хоча б легкі фізичні вправи протягом дня і лягати спати раніше півночі. Крім того, дуже важливо, щоб час сну становило не менше 8 годин, оскільки недосипання провокує підвищення апетиту: таким чином організм намагається заповнити недолік енергії. Детальніше по темі читайте в нашій статті Як не їсти багато.

Продукти для зниження апетиту



Якщо вам цікаво, як зменшити апетит, вам слід знати про ті продукти, вживання яких значно знижує відчуття голоду. Серед них в першу чергу треба назвати продукти, багаті клітковиною, яка швидко викликає ситість. Крім того, рекомендується їжа, яка містить велику кількість йоду, що нормалізує обмін речовин. Тому дуже корисні морепродукти і риба різних сортів. Багато йоду міститься також в грушах і цибулі.

Для зниження апетиту потрібно використовувати продукти, що збільшують вироблення серотоніну. Серед них варто виділити сочевицю, горох, вівсяну крупу, квасолю і сир. Також потрібно частіше їсти їжу, багату хромом, який нормалізує рівень цукру в крові і одночасно зменшує апетит. Для цього слід вживати сир, печінку і пшеничне борошно грубого помелу.

Фахівці радять перед прийомом їжі з`їдати пару шматочків гіркого шоколаду, який швидко насичує організм і викликає відчуття ситості. Вони також рекомендують замінити різні кондитерські вироби та солодощі фруктами.

Відвари для зниження апетиту

На сьогоднішній день існує величезна кількість рецептів різних трав`яних зборів, які допомагають зменшити апетит. Наведемо найпоширеніші і ефективні з них:

  • Змішати порівну траву звіробою, листя суниці, квітки терну і плоди шипшини. 2 столові ложки суміші слід залити 1.5 склянкою окропу, настояти в термосі 2 години, потім процідити. Такий напій слід пити за півгодини до прийому їжі щодня.
  • Траву деревію, листя м`яти і чорної смородини, плоди горобини і квітки ромашки слід змішати порівну. 2 столові ложки сировини заливають 1,5 склянкою води і заварюють в термосі протягом 3 годин. Відвар треба пити за 15 хвилин до прийому їжі по 1 склянці.
  • По 100 г вересу звичайного і шавлії змішують, потім 2 столових ложки сировини заливають склянкою окропу і настоюють 30 хвилин, проціджують. Засіб треба пити тричі на день до їди.

альтернативні методи

На сьогодні для зменшення апетиту можна вдатися до застосування деяких медикаментів, однак багато з них мають цілий список побічних ефектів. Так звані аноректики діляться на адреналінові і серотонінові. Перші діють на нервові закінчення, провокуючи активність і надмірне збудження, відбивають апетит, а другі блокують потребу організму у вуглеводах і жирах. Обидва види мають численні протипоказаннями і не рекомендуються до використання без консультації лікаря.

Що стосується оперативних втручань, за допомогою яких відбувається зниження апетиту, то вони до цього дня знаходяться на стадії вивчення, оскільки не дають необхідних результатів. Імплантація електростимулятора шлунка, який провокує його розслаблення і, отже, відчуття ситості, не мало особливого успіху і не виправдала очікувань пацієнтів.

Якщо ви, навпаки, не можете змусити себе або свою дитину з`їдати необхідне організму кількість їжі, вам буде корисна наша стаття Як підвищити апетит.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!